Publicēti otrie cenu monitoringa rezultāti • IR.lv

Publicēti otrie cenu monitoringa rezultāti

32
Foto: Evija Trifanova, LETA

Plašāka analīze būs zināma aprīlī

Ekonomikas ministrijas (EM) mājaslapā publicēti šā gada februārī veiktā cenu monitoringa rezultāti, kurā redzams arī preču un pakalpojumu cenu salīdzinājums ar janvāra rezultātiem, taču cenu izmaiņu analīze un detalizētāki secinājumi tiks veikti pēc trešā novērojuma perioda martā, bet rezultāti tiks apkopoti aprīļa sākumā.

Kā biznesa portālu “Nozare.lv” informēja EM, SIA “Aptauju centrs” cenu novērojumu veica 20.februārī. Janvārī un februārī veiktie novērojumi ļauj patērētājiem salīdzināt dažādu preču un pakalpojumu pieejamību un cenu dažādās tirdzniecības vietās, kā arī redzēt to izmaiņas divu mēnešu griezumā.

Janvāra cenu monitoringa izmēģinājumā veiktā preču, pakalpojumu un tirdzniecības vietu atbilstības pārbaude ļāva formulēt nepieciešamos precizējumus. Pēc cenu pierakstu veikšanas janvārī tika konstatēts, ka vairākas preces un pakalpojumi ir pieejami fragmentāri, tāpēc tie tika aizvietoti ar populārākiem analogiem, kuri pieejami visās izvēlētajās pilsētās, piemēram, angļu valodas kursi aizvietoti ar teorijas kursu autoskolā “B” kategorijai, solārija apmeklējums aizvietots ar klasisko sieviešu manikīru, maksājumu karte “Visa Classic” aizvietota ar “MasterCard Standart” u.c.

Pēc Eiropas Komisijas rekomendācijām, kura ar cenu monitoringa izmēģinājuma gaitu iepazinās februāra sākumā, kopējais saraksts tika papildināts ar jaunu autoremonta pakalpojumu – eļļas un filtra nomaiņa.

Jau ziņots, ka no šā gada janvāra līdz septembrim cenu monitorings tiks veikts reizi mēnesī, no šī gada 1.oktobra līdz 31.decembrim cenas tiks novērotas četras reizes mēnesī. Cenu monitoringu plānots veikt arī 2014.gadā.

Cenu monitoringa laikā tiek novērotas cenas maizes un labības izstrādājumiem, gaļai, zivīm un to izstrādājumiem, augļiem, dārzeņiem, tējai, kafijai, atspirdzinošajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, mājokļa komunālajiem pakalpojumiem un remontam, medicīniskajiem produktiem, transporta pakalpojumiem, sakariem, presei, atsevišķiem izklaides pasākumu izdevumiem, kā arī ēdināšanas, finanšu, tūrisma, personīgās aprūpes un citiem pakalpojumiem.

 

Komentāri (32)

dro 06.03.2013. 17.58

Cenas celsies pārtikai, neticu, ka tās celsies apaviem un apģērbiem.

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 06.03.2013. 16.23

nu ta kaa berni..tapat tas neglabs no cenu celsanaas..jo kardinajums nopelnit bus parak liels…visas valstis ir gajusas caur sim dzirnavaam..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu