Koalīcija nobremzē Saeimas komisijas grozījumus pret gāzes tirgus liberalizāciju • IR.lv

Koalīcija nobremzē Saeimas komisijas grozījumus pret gāzes tirgus liberalizāciju

50
Premjers Valdis Dombrovskis. Foto: Lita Krone, LETA

Pirmdien Reformu partijas nostājai pievienojās arī “Vienotības” frakcija, kas nolēma neatbalstīt Enerģētikas likumprojekta grozījumus

Valdības koalīcija pirmdien vienojusies, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas virzītie grozījumi Enerģētikas likumā, lai atliktu gāzes tirgus liberalizāciju, vēl netiks skatīti Saeimā, ziņo LETA. Vispirms tie tiks vērtēti kontekstā ar Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumu, sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Premjers uzsvēra, ka patlaban priekšlikums ir šo jautājumu atlikt, izskatīt valdībā EM ziņojumu un tikai tad kontekstā ar šo ziņojumu lemt par likumprojekta virzību. Valdība šo ziņojumu, visticamāk, uzklausīs nākamnedēļ, 12.martā.

Valdības vadītājs teica, ka jautājums par gāzes tirgus liberalizāciju jāvērtē ļoti detalizēti, jo tas esot komplekss, kas jāanalizē no dažādiem aspektiem. Taujāts par nostājas maiņu par likumprojekta virzību Saeimā, Dombrovskis atbildēja, ka tas ir jājautā komisijas deputātiem, kā arī frakcijām, jo valdība šā lēmuma pieņemšanā nepiedalījās. Valdība no paša sākuma esot uzsvērusi, ka EM gatavo ziņojumu, atbilstoši kuram arī būs jāvirzās uz priekšu.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātu vairākums pagājušajā nedēļā slēgtā sēdē vienojās veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atliekot gāzes tirgus liberalizāciju līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju. Pēc komisijas vadītāja Vjačeslava Dombrovska (RP) teiktā, balsojumā atturējās tikai Reformu partijas (RP) deputāti, savukārt pārējie deputāti atbalstīja a/s “Latvijas gāze” (LG) piedāvāto likuma grozījumu virzīšanu uz balsojumu Saeimā.

Ja Saeima nobalsotu par likuma grozījumiem, gāzes tirgus liberalizācija varētu tikt atlikta līdz laikam, kad būs izveidots savienojums no Lietuvas un Polijas. Provizoriskais termiņš šāda savienojuma izveidei varētu būt 2018.gads, bet precīzu laiku ir grūti pateikt, skaidroja Dombrovskis.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcija iepriekš pauda viedokli, ka neatbalsta Saeimas komisijas lēmumu veikt izmaiņas Enerģētikas likumā un atlikt gāzes tirgus liberalizāciju. Reformu partija pauda līdzīgu pozīciju, un šī politiskā spēka virzītais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts Saeimas komisijas lēmumu nodēvējis par “pārsteidzīgu”. Pirmdien arī “Vienotības” frakcija nolēma šo likumprojektu neatbalstīt.

A/s “Latvijas gāze” rosina veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atsakoties no patlaban noteiktā tirgus liberalizācijas termiņa no 2014.gada 4.aprīļa, tā vietā nosakot, ka kompānijas sadalīšana jāizdara brīdī, kad Latvija tieši pievienosies jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, izņemot Igaunijas, Lietuvas un Somijas, savstarpēji savienotai sistēmai.

 

Komentāri (50)

oktaavs 04.03.2013. 19.26

Latvija viena pati nevar atrisināt savas energoatkarības problēmu. Slimība ir veca, ielaista un gandrīz nāvējoša. Radikālas zāles ir ES centralizēta federācija, kas tādā veidā arī risina šādas problēmas un par tām atbild. Tas gan tuvākajā laikā nespīd.
Tauta nepacietīs vēl pieaugošus tarifus saulītes, vējiņa, ūdens dzirnaviņu un to saimnieku miljonu biznesa labuma vārdā. Jau tā parādi par apkuri un elektrību sasnieguši katastrofiskus lielumus un mazāki nekļūs.
Bez lielo spēlētāju iesaistīšanās sarunas ar Gazprom nekādus rezultātus nedos.

+14
-2
Atbildēt

2

    janis17 > oktaavs 04.03.2013. 23.12

    Jaunās idejas piedzimušas Latvijas Gāzes, Itera, Gazprom birojos, ne jau ministrijā, tur bez komandas no augšas neviens neko tādu nav spējīgs izdomāt.
    Tad nu šīs idejas tika apsmērētas ar pabiezu solījumu slāni apkaisītas ar maziem avansiņiem un iebarotas zāķim, zāriņam un dombrovskim!
    Čaļi ierija līdz aknām šo ēsmu! Nauda nesmird! Smird sc, rp, v! Vecā labā koalīcija!

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > oktaavs 04.03.2013. 21.02

    …kāpēc to nevarēja izdarīt ātrāk?….šeit arī atbilde:

    – “Ekonomikas ministrija sākusi pētīt Latvijas Gāzes privatizācijas līgumu un konstatējusi, ka nav skaidri noteikts, kam Inčukalna gāzes krātuve pieder. Valsts domā, ka krātuve GAZPROM izīrēta uz laiku. Krievijas kopmānija to uzskata par savu. Dokumentus dziļā slepenībā šobrīd analizē vairāku iestāžu juristi, un cer līdz novembrim rast risinājumu sarežģītajai situācijai.

    Premjers Valdis Dombrovskis: Būtiskākais šķērslis šobrīd ir 97.gadā noslēgtais privatizācijas līgums, kas «Latvijas gāzei» garantēja 20 gadu monopolperiodu. Tas nozīmē, ja nekas netiek grozīts – reāli šo liberalizāciju mēs varam uzsākt ar 2017.gadu.”

    Jautājums: Tad līgums ir neizdevīgs?

    Valdis Dombrovskis: “No šī brīža skatu punkta raugoties – tā varētu teikt.”

    Daniels Pavļuts, ekonomikas ministrs:

    “Tas, ko mēs daram ir juridiski vērtējam ar kādu likumisku risinājumu Latvija varētu šo gāzes liberalizāciju veikt. Tas, ka gāzes tirgus liberalizācija Latvijā tiks veikta, tas ir absolūti skaidrs visām pusēm, arī Latvijas gāzei un GAZPROM. Tā ir nenovēršama notikumu virzība. Par konkrēto risinājumu mēs valdībā tuvākajos mēnešos runāsim.”

    Tikmēr GAZPROM nostiprina savas pozīcijas Latvijā. Kā liecina kāds “Nekā Personīga” rīcībā nonācis projekts, ko izstrādājis GAZPROM un Latvijas gāze, ir ieplānota ievērojama Inčukalna gāzes krātuves rekonstrukcija. Tā paredz investīcijas no 191 līdz pat 380 miljoniem eiro. Ja pēc rekonstrukcijas valsts gribēs Inčukalnu atgūt, Gazprom piestādīs Latvijas valstij milzu rēķinu.” /Financenet.lv 2012.g. 14.oktobrī/

    Krišjānis Kariņš: Latvijas gadījumā “Gazprom” ir spējis privatizēt “Latvijas gāzi” un faktiski slēdz līgumu pats ar sevi. Eiropai veidojoties vienotai pieejai, pēc 2017. gada, kad Latvijā beigsies gāzes monopola līgums, mūsu valdībai būs jāievieš Eiropas mēroga likumdošana. Līdzīgi kā “Latvenergo” gadījumā cauruļvadu tīkli būs jānodala no gāzes piegādātāja uzņēmuma un būs jāļauj ienākt konkurējošam gāzes piegādātājam.

    ….un atkal jautājums – ja EM strādā pie risinājuma situācijai, kāpēc Vj.Dombrovskim ar Tautsaimniecības komisiju vajadzēja saasināt šo situāciju?….

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

Līna Kārkliņa 04.03.2013. 17.23

šodien raidījumā krustpunktā vienotības zaķis ar sc zariņu unisonā visiem centās ieklārēt, ka liberalizācija ir jāatliek un nav ko lieki kaitināt kremļa monopolu….es kā vienotības vēlētājs pieprasu – nu aizvāciet beidzot to zaķi prom no iesaistīšanas lemšanā un publiskas viedokļu paušanas, kamēr pat tādiem konservatīviem vēlētājiem kā man mērs beidzot nav pilns…..

+21
-9
Atbildēt

7

    Māris Bārzdainis > Līna Kārkliņa 04.03.2013. 17.38

    to meeerin
    Vienotība pat pie vislabākās gribas nevar to izdarīt.
    Vienotība ir ātrvilciens bez bremzēm, kas brauc bezdibenī.
    Vienotība ir pabijusi Lemberga gultā un vārtīsies tur mūžīgi.
    ĀBOLTIŅA un tās kliķe ir Vienotības kapracis.
    Jautājums ir tāds :
    vai ir vēl kāds godīgais palicis Vienotībā, kas var atklāti pateikt
    MAN PIEGRIEZĀS?

    +5
    -18
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > Līna Kārkliņa 04.03.2013. 19.20

    to zanE
    Jūs, kā Vienotības lakstīgala, esiet tāda nervoza palikusi. Savā bezspēcībā esiet nolaidusies līdz destras šķebinošajam līmenim un ar to tad arī Jūs apsveicu.
    Bet Jūs var saprast. Vienotība pēdējā gada laikā sagādā ar vien vairāk vilšanos un daudzi visstingrākie tās aizstāvji sāk aizdomāties un pāriet RP pusē. Dažreiz liekās, ka viss, ko Vienotība ir sastrādājusi, ir kāds murgs, ka tas vairāk neatkārtosies un Tavai partijai tas bij vien kāds neizskaidrojams prāta aptumsums.
    Bet tad, blāc, kā no gaisa, atkal kārtējā nelietība, nodevība.
    Un tad saproti – tās nav nejaušības, tā ir likumsakarība.
    Jā, es aizgāju no Vienotības. Galvenokārt tāpēc, ka Vienotība sāka atklāti apkarot un gremdēt savu tuvāko sabiedroto Reformu partiju.
    Es cīnos par RP tāpēc, lai mums politikā būtu par ko izvēlēties. Kur noveda situācija, kad Vienotībai nebija alternatīva, mēs tagad redzam – bez konkurences Āboltiņas partija ir degradējusies.
    Pareizi te viens teica, ka tāds zaķis ir tikai izpildītājs, maza skrūvīte. Pie vainas ir visa Vienotības valde un tās stagnējošā Saeimas frakcija.
    Zane, vai Jūs ziniet, ka demagoga un liekulības karalienes tituls(kas Jums pieder) nesen varēja mainīt īpašnieku.
    Pēc Nekā Personīgi, kur atklājās AIP izvērtējuma nelikumības, portālā izvērtās cīņa. Nedomājiet, ka Dzeris49 cīnījās ar kluso un jautājumu4. Patiesībā klusais cīnījās ar jautājums4 par to, kurš turpmāk būs galvenais demagogs. Savā bezspēcībā jautājums4 apstrīdēja Dzeris49 latvietību, jo tas nemākot rakstīt “Kaudzītes”, bet klusais, kā apstiprinājumu savai patiesībai minēja Ķīļa alkoholismu.
    Tautas partijas ideju atdzimšana Vienotībā ir acīmredzama, to grūti noslēpt. Pirmās bezdelīgas Pabriks, Štokenbergs un Ābiķis bija tik nevainīgs pieteikums tālākajai, masveidīgajai oranžo invāzijai Vienotībā. Pēc tam nāca Ēlerte, šī pozitīvās kampaņas atbalstītāja, kas Pabrika, Štokenberga un Ābiķa Tautas partiju padarīja par visvarenu.
    Tad nāca atklātais un ciniskais Kampara aicinājums TP biedriem nekaunēties un stāties vienotībā. Un tagad mēs redzam kā Madonas Ceļapīters droši soļo Vienotības rindās. Un šodien Lembergs atklāti pasaka – ja pašvaldības nebalsos par vienotību, tad finansējumu neredzēt.
    Olšteins taisās atgriezties mātes klēpī, kas viņu dzemdēja, utt.
    Latvijas sabiedrībai arī no tā var būt labums –
    Kad Tautas partijas biedru daudzums Vienotībā sasniegs kritiskās massas punktu, tad no Vienotības valsts varēs pieprasīt miljonu, ko TP palika parādā valstij.

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    janis17 > Līna Kārkliņa 04.03.2013. 19.05

    Ieva Priedenfelde > Līna Kārkliņa 05.03.2013. 06.48

    Zaķis tikai runasvīrs? Netīro shēmu bīdītājs, kurš ļoti gribēja par satiksmes ministru. Bet Lapsa viņa plānus izjauca.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > Līna Kārkliņa 04.03.2013. 17.44

    Meeerin, zaķis jau tikai runasvīrs, lēmumus viņš nepieņem! Vienotībai jāatbrīvojās no tiem lēmumu pieņēmējiem, kuri bīda kremļa un gazproma intereses un tuvina koalīciju ar sc!

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    andris902 > Līna Kārkliņa 04.03.2013. 19.57

    …aivarsk….vēl viena vecmeita!…kas ar Jums večiem notiek?….kā tādas tirgus bābas….tiešām – jānolaižas līdz Jūsu līmenim, lai beidzot Jūs spētu uztvert, ko Jums saka….citādi – ni, ni, ni!….

    …abi ar Susuru Āboltiņai klāt stāvējāt?….protams, ja Lapsa tā uzrakstīja, tad akmenī iecirsts….līdz Jūsu smadzenēm nespēj nokļūt tas, ka Lapsas izplatītās baumas nav apstiprinājušās, bet Jūs tik turpiniet žļembāt, žļembāt un žļembāt….baudu gūstat?….

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > Līna Kārkliņa 04.03.2013. 18.11

    …Susur…piedod par rupjību, bet…vai Tevi Lembergs izdrāzis, ja vienmēr piemini Lemberga gultu?….vai tās gultas ainas Tava fantāzija, vai pats arī esi piedalījies?….johaidī – vecis, bet uzvedās, kā nedabūjusi vecmeita….

    +13
    -11
    Atbildēt

    0

dro 04.03.2013. 16.49

A/s “Latvijas gāze” rosina veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atsakoties no patlaban noteiktā tirgus liberalizācijas termiņa no 2014.gada 4.aprīļa, tā vietā nosakot, ka kompānijas sadalīšana jāizdara brīdī, kad Latvija tieši pievienosies jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, izņemot Igaunijas, Lietuvas un Somijas, savstarpēji savienotai sistēmai.
____________________
??? Uz kurieni Latvijas gāze atļaus Latvijai vilkt gāzes vadu? Uz Maltu, Potugāli? Kādā veidā? pa jūras gultni uz Kanāriju salām?:)

+14
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu