Žurnālistam Jākobsonam uzrādīta apsūdzība Ušakova e-pastu lietā • IR.lv

Žurnālistam Jākobsonam uzrādīta apsūdzība Ušakova e-pastu lietā

86
Foto: Evija Trifanova, LETA

 

Žurnālistam Leonīdam Jākobsonam uzrādīta apsūdzība saistībā ar pašreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) elektroniskā pasta vēstuļu publiskošanu, svētdien informē TV3 raidījums „Nekā personīga”.

Vairāk nekā pirms gada Jākobsons interneta portālā „kompromat.lv” ievietoja Ušakova vēstules, kas, pēc žurnālista domām, atklāja amatpersonas otru seju, kas tika slēpta no sabiedrības. Savukārt Ušakovs par savas sarakstes noplūdi vērsās policijā, un pret Jākobsonu tika sākta kriminālvajāšana. Kā norāda TV3 raidījums, lai arī mediji laiku pa laikam publicē kāda politiķa vai amatpersonas privāto korespondenci, šis ir pirmais gadījums, kad žurnālistu par to sauc pie kriminālatbildības.

Pirms vairāk nekā gada Jākobsons interneta portālā „kompromat.lv” publicēja fragmentus no Ušakova e-pasta vēstulēm, kuru kopijas žurnālistam esot nosūtījis kāds anonīms avots. Tajās Ušakovs sarakstījās ar Krievijas vēstniecības darbinieku Aleksandru Hapilovu, kurš aizdomās par spiegošanu vēlāk bija spiests pamest Latviju.

Tāpat Ušakovs e-pastā sūtīja ieteikumus, kādus ziņu sižetus veidot Pirmajā Baltijas kanālā (PBK), un elektroniskā sarakstē saņēma atskaites par paveikto. Šādas vēstules Ušakovs rakstīja pirms pašvaldību vēlēšanām, būdams vēl 9.Saeimas deputāts. Kā redzams, vēlēšanas Ušakovam nesa uzvaru.

Kad par nopludinātajām vēstulēm Ušakovs vērsās Valsts policijā, tā secināja, ka žurnālists izdarījis tīšu noziegumu – neatļauti iegūtu saraksti darījis zināmu citiem un neesot prasījis atļauju šīs sarakstes publicēšanai.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Māris Kaļinka raidījumam teic, ka šajā gadījumā „pie zināmiem apstākļiem” arī žurnālistam var būt problēmas un arī viņš var tikt saukts pie kriminālatbildības. Kaļinka teic, ka par šo nodarījumu Jākobsonam tiesa var piespriest līdz trim gadiem cietumā, kā arī sodīt ar naudas sodu 50 minimālo mēnešalgu apjomā.

Politikas vērotājs Pēteris Viņķelis sociālajā tīklā Twitter par Jākobsona apsūdzību ierakstījis: “Oficiāla apsūdzība Jākobsonam korespondences noslēpuma pārkāpšanā (KL 144.p) oficiāli apstiprina Ušakova sarakstes autentiskumu.”

Jākobsons gan norāda, ka, publicējot daļu Ušakova sarakstes, viņš darījis sabiedrībai zināmus būtiskus faktus un tas ir viņa kā žurnālista pienākums. Kā norāda Jākobsons, Ušakova attiecības ar Krievijas vēstniecību nebija personiskas, bet gan finansiālas. Turklāt publicētajā sarakstē viņš parādās kā amatpersona – Saskaņas centra priekšsēdētājs.

Kā zināms, pērn divi nezināmi vīri Jākobsonam uzbruka viņa dēla klātbūtnē paša dzīves vietas kāpņutelpā. Uzbrucēji Jākobsonam iepūta acīs asaru gāzi un sagrieza seju. Toreiz žurnālistu organizācijas paziņoja, ka tas uzskatāms par uzbrukumu visiem žurnālistiem, to ir būtiski atklāt. Tomēr šis uzbrukums Jākobsonam joprojām nav atklāts.

 

Komentāri (86)

ligakalnina 17.02.2013. 23.12

Nu ko, atgriežamies PSRS, pārvēršamies par policejisku valsti, tipa Krievija?
“Smukais puisītis” Ušakovs mums nav amatpersona?
Jākabsona publicētā informācija nav pietiekami sab. nozīmīga?
Dem. valstī par sab. nozīmīgas informācijas iegūšanu pat nelikumīgā veidā netiesā.
Tā vietā, lai izmeklētu noziegumu pret žurnalistu, kurš izmeklē politisku lietu,kas ir kaut kas ārkārtējs jebkurā dem. valstī, vai pārbaudītu žurnālista atklātos faktus, vajājam žurnalistu?
Un tā ir demokrātiskās valsts policija un tiesa?
Jebkurā valstī tas būtu skandāls, Latvijā nav ko teikt ne TM, ne IM, ne politiķiem, ne pozīcijas, ne opozīcijas, ne ŽS, it nevienam?
Vispār, visu to iesāka Mūrniece ar nelikumīgu Naglas kratīšanu NEO lietas sakarā, un vēl cietpauraini pierādot, ka viss ir pareizi, nu un tagad jau iet pavisam jautri.
Ja Latvijas tiesām nepietiks prāta Jākabsonu attaisnot, tad to izdarīs ECT, bet, te jau skaidrs, ka mērķis visam tam ir iebiedēt neatkarīgus žurnalistus, kas atļaujas vērstyies pret tiem, kam ir vara.
Vispār, pēc tā visa, kad noziegums pret žurnalistu vēl nav atklāts, toties vajā pašu žurnālistu, augsta ranga klauniem, kas tēlo policistus, būtu jāzaudē darbs, bet, tikai ne Latvijā.

+27
-2
Atbildēt

11

    ligakalnina > ligakalnina 18.02.2013. 06.35

    Betija, tā ir politikas ABC – pretinieku var neitralizēt, vai nu to izolējot, vai nu iesaistot procesos, un pakāpeniski “pieradinot”, pastāv divi veidi, kā to var izdarīt.
    Un SC tad parādīja, ka var piekāpties samērā tālu un pat ļoti principiālos jautājumos, ja tikai to arī pielaidīs pie varas, un ko nu tik briesmīgu tas būtu sadarījis, būdams mazākumā starp “latviskajām” partijām.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 18.02.2013. 10.00

    Tu esi par latviešiem ļoti sliktās domās, ja tā uzskati.
    Okupācijas laiks latviešus nepieradināja, un te viens SC “pieradinās”.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 18.02.2013. 01.18

    “Atkal biju spiests pielikt+1 ”
    ==
    Kāds tur brīnums, Dzeris49 nav partejisks, bet ideālu virzīts ļautiņš…, tāpēc reizēm jums sakrīt puses. Tas gan attiecas tika uz Dzeri49…

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 18.02.2013. 01.22

    “as viss tiek darīts tā politiskā spēka līdera attaisnošanas dēļ, kura neņemšanu valdošajā koalīcijā, tu vēl nesen uzskatīji par lielu kļūdu”
    ===
    arī es uzskatīju, ka SC, kā “krievu pārstāvji”, būtu ņemami valdībā, ja šamie nebūtu sevi diskvalificējuši ar valodas referendumu, iespējams, joprojām uzskatītu

    PS. SC būšana valdībā nāktu par labu SC civilizēšanai. Spriežot pēt šamo darbības dažādās pašvaldībās, šiem ir diezgan švaka izpratne par labu pārvaldības praksi.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 18.02.2013. 10.04

    kristaps_freimanis
    “PS. SC būšana valdībā nāktu par labu SC civilizēšanai.”

    Mēģini pielabināt tarakānus ar barību!!! Tikai tīrība un paskābināta vide. Ja skrien pāri istabai, uzmin ar kāju, gan jau satīrīsi!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 17.02.2013. 23.19

    dzeris49. Atkal biju spiests pielikt+1

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 18.02.2013. 09.41

    Dzeri – Tagad apdomā savu tekstu no sc viedokļa – “pretinieku var neitralizēt, vai nu to izolējot, vai nu iesaistot procesos, un pakāpeniski “pieradinot”, pastāv divi veidi, kā to var izdarīt.”
    Iesaistot sc valdībā kopā ar taviem zatļeristiem un vienotību tieši mēs, latvieši, tiktu “pieradināti un neitralizēti”!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 18.02.2013. 09.01

    Ak tad es no partejiskiem, nevis no naivajiem ideālistiem? Kā tad naciķis:) Vienmēr balsoju par tiem, kuri vismaz vārdos atbalsta nacionālas valsts ideju un pēc šāda apgalvojuma uzreiz neatvainojas kolonistiem par šādu ķecerību:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 18.02.2013. 02.50

    kristaps_freimanis: ” SC būšana valdībā nāktu par labu SC civilizēšanai.”
    Ja ņemam par uzskatāmu piemēru šo konkrēto stāstu par žurnālistu Leonīdu Jākobsonu, kas atļāvās “uzkāpt uz varžacīm” SC līderim (“labajam” krievam, kā līdz krievu valodas referendumam uzskatīja daudzi, teiksim, – pozitīvi domājošie), tās iebiedēšanas un mutes aizbāzšanas metodes, kas tiem formāli neatrodoties pie varas, šobrīd, tika pielietotas, tad ar kādiem vēl drausmīgākiem rezultātiem tas varētu rezultēties, būtu tā partija pielaista pie varas?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 17.02.2013. 23.33

    Pilnīgi tev piekrītu, dzeri. Tai pašā laikā man tev jāatgādina, ka tas viss tiek darīts tā politiskā spēka līdera attaisnošanas dēļ, kura neņemšanu valdošajā koalīcijā, tu vēl nesen uzskatīji par lielu kļūdu.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 17.02.2013. 23.28

    Paldies, protams.
    Skaties, ja tā turpināsies, drīz vien Latvijas žurnālisti sāks meklēt politisko patvērumu Igaunijā, pagaidām vēl tas ir vairāk joks, bet vektors, kā attīstās lietas ar preses brīvību, satraucošs.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 17.02.2013. 22.26

Šķita, ka psihiatrijas, kā represiju līdzekļa pret personu, izmantošana, ir aizgājusi uz neatgriešanos līdz ar komunistu laiku beigām.
Izrādās, kremlinu politikas īstenotājiem un viņus apkalpojušiem EP darbiniekiem, arī tagad tas ir pieņemami. Jākobsona stāsts ir tik spilgts un uzskatāms piemērs, cik dziļi savijušies Ušakova labā strādājošie kriminālie spēki, un arī mūsu, t.s. “likumkalpi”,

+22
-1
Atbildēt

15

    Signija Aizpuriete > ievuliitis 17.02.2013. 22.41

    —–
    “Kamēr sēdināja komunistus un ebrejus, tikmēr liberālie žurnālisti aplaudēja, tagad viņus pašus sāk sēdināt….”:

    “Mani izmeta ārā no visiem darbiem, jo nepatika, kā es rakstu. Esmu principiāls diktatūras pretinieks, bet šodien esmu ļoti uztraucies – grūti ir neieraudzīt, ka Latvija atrodas neototalitāras diktatūras priekšvakarā, turklāt pilnīgi parlamentāri likumīgas. Dombrovska valdība ved tik bezjēdzīgu politiku, ka sabiedrībā var notikt dažādi ekscesi.(..)
    Kā teica viens vecs čekas stukačs Rihards Kalvāns par mani: “Jūs esat sodīts ar noklusēšanu…”
    Ko saka izraidīts akadēmiķis http://blogs.krustaskola.lv/archives/5457

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ievuliitis 18.02.2013. 02.54

    “uz darbībām, kas ir pret viņu vērstas no tiesībsargājošām struktūrām, un arī – lai rezultāts un “mesidžs” sabiedrībai būtu absolūti nepārprotams – arī no kriminālās pasaules puses, tad atļaušos atbildēt krieviski – чтобы другим неповадно было”
    ==
    Savukārt, ja mūsu policija strādā ar šādām metodēm, tad laikam labāk ir visus atlaist un pieņemt amatierus… (kaut gan mani šāds risinājums baida…)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ievuliitis 18.02.2013. 02.56

    Liekas, ka policisti, līdzīgi kā citi birokrāti ir jāapmāca, jo ir būtiski atpalikuši dažnedažādu tiesību un to piemērošanas apguvē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > ievuliitis 18.02.2013. 01.11

    > betija: “viens no valsts Drošības iestāžu darbības vērtēšanas kritērijiem, ir viņu darbības “neredzamība””

    Tikai nezin kāpēc SAB analogs Igaunijā ik gadu publicē itin detalizētu (protams, saprāta robežās!) pārskatu par savu darbu? Laikam piemirsis par “neredzamību” :-).
    Otrkārt, labi, nelīdīsim SABa dārziņā, bet palūkosimies uz U. mailīšu otru daļu – kur viņš figurē TV žurnālistus. Vai arī šāds fakts ir SABa kompetencē? Tad nē jau – ar to nodarbojas (ja nodarbojas!) prokuratūra. Un ikvienā demokrātiskā valstī šādi žurnālistu figurēšanas mēģinājumi beidzas ar politiķa profesionālo aiziešanu nekurienē. Ja nu vienīgi mēs cenšamies pielāgoties valstij, kur tā ir ikdiena…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ievuliitis 18.02.2013. 11.32

    Pelēkais Vilks
    Atcerēšos visus, vienā komentārā nesaies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ievuliitis 18.02.2013. 09.58

    kristaps_freimanis
    “visus atlaist un pieņemt amatierus… (kaut gan mani šāds risinājums baida…)”

    Biedē? Spuļģi, griguļi, kondrašovi, krasovski, bogdanovi, bugaji un citi nelieši, padumjie miliči, kas kāpa pa karjeras kāpnēm Solncevas brigādistu, Čevera un Turlā laikā, nebiedē?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dzintarz > ievuliitis 18.02.2013. 10.46

    Piemirsi bogdančika kādreizējo vadītāju belkinu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 18.02.2013. 01.26

    kristap_freimani, es īsti nesapratu, uz ko zīmējās tava piezīme – uz Jākobsonu, kādu citu?
    Ja uz Jākobsonu, uz darbībām, kas ir pret viņu vērstas no tiesībsargājošām struktūrām, un arī – lai rezultāts un “mesidžs” sabiedrībai būtu absolūti nepārprotams – arī no kriminālās pasaules puses, tad atļaušos atbildēt krieviski – чтобы другим неповадно было.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 18.02.2013. 01.38

    Cinīti, atvaino, ka ne tev pirmajam atbildu, kā pēc kārtas vajadzētu. Esmu par kādām atskaitēm, ko arī mūsu dienesti raksta, dzirdējusi. Šī gada atskaitē, ja pareizi atceros, PAT tika pieminēts reāls apdraudējums no Krievijas specdienestiem. Nevar būt, ka esmu to nosapņojusi.
    Ja par žurnālistu iespaidošanu, tad, izskatās, ka žurnālisti ir ar mieru, neprotestē. Jo savādāk vismaz žurnālistu apvienības būtu vērsušās ar iesniegumu, kas pamudinātu tos prokurorus uz to pienākumos ietilpstošo darbību.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > ievuliitis 17.02.2013. 23.20

    >betija
    Ja Jākobsons pirms ievietošanas Aleksandra augstumos ekspertīzes veikšanai būtu apstrīdējis šo lēmumu, pieļauju, ka būtu cits rezultāts – nebūtu Augstumu, nebūtu mēneša kopā ar tiem, kuri veikuši slepkavības, bet veselības problēmu dēļ netika tiesāti. Taču Jākobsons to neizdarīja. Juridiski tiek prezumēts, ka slimnīca nodrošina personas drošību. Un – paldies visiem labajiem gariem! – šoreiz Leonīdam Jākobsonam tikai emocionāli pārdzīvojumi. Redzēsim, kā lieta risināsies tālāk.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 18.02.2013. 00.03

    Cinīti, tiešām nezini, ka viens no valsts Drošības iestāžu darbības vērtēšanas kritērijiem, ir viņu darbības “neredzamība”? Tas tak par viņiem ir teikts – neredzamās frontes kareivji. Man ir pārliecība, ka mūsējie šo kritēriju pilda ar uzviju.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ievuliitis 18.02.2013. 01.16

    Man ir nedaudz cits jautājums- kāpēc attiecībā uz cilvēku, kas nerada nekādu apdraudējumu cilvēka veselībai vai dzīvībai, tiek lietotas šādas figņas?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 18.02.2013. 03.07

    Es ļoti ceru, ka Iekšlietu ministrs un Valsts Policijas priekšnieks (varu iedomāties, kā kūpošām smadzenēm strādā to preses dienestu pārstāvji, lai atrastu attaisnojumus izmeklētāju rīcībai) mums rīt no rīta paskaidros, kā viņi saredz privātumu amatpersonas – Nila Ušakova darbībās un pasakas par to, ka vardarbīga vēršanās pret žurnālistu, nekādā gadījumā neapdraud pilsoniskās brīvības un demokrātiju valstī.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 17.02.2013. 23.37

    Cinīti, es, par piemēru, neesmu informēta par iespēju tādu norīkojumu vai nosūtījumu apstrīdēt. Vai par to bija informēts Jākobsons, mēs varam tikai minēt. Kā arī par daudziem citiem variantiem, kas būtu iespējami, ja būtu…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > ievuliitis 17.02.2013. 23.47

    Negrasījos zīlēt kafijas biezumos (šī – Jākobsona – tasīte tikai sākta tukšot), norādīju tikai uz neizmantoto iespēju.
    Taču tikpat būtiski mani interesē cita garāmpalaista iespēja: kāpēc, runājot par Jākobsona lietu, tiesībsargātājiem netika uzdots elementārs jautājums – vai tiek izmeklēta lieta par Saeimas deputāta (tolaik, šķiet, U. vēl sēdēja
    Bruņniecības namā) finansiālajiem darījumiem ar Krievijas spiegu?
    Būtu interesanti dzirdēt atbildi.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Andris 17.02.2013. 22.26

Prognoze: ja Jākobsona lieta aizies līdz AT Senātam un būs nevis attaisnojošs spriedums, bet saskaņā ar Māra Kaļinkas pausto – “Draud viņam līdz 3 gadiem maksimāli cietumā”, tad – ai! – cik Latvija dārgi (kārtējo reizi)maksās pēc tam, kad lietu izskatīs ECT! Ņemot vērā, ka biedrs Hapilovs zināmu iemeslu dēļ bija spiests atvadīties no Latvijas, Jākobsonam uzvara garantēta. Nabaga Latvija, kurai tāds Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks…

+20
-1
Atbildēt

2

    Kristīne > Andris 18.02.2013. 01.40

    Patiesībā jau visādu cūcību ziņā LV visvairāk maksā ar saviem iedzīvotājiem. Naudas lietas ir viens, bet daudziem ir svarīgs taisnīgums un brīvības/tiesības.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Andris 17.02.2013. 22.28

    ciniits
    “Nabaga Latvija, kurai tāds Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks…”

    Tās ir vēsturiskās Maskavas vizītes sekas, milicija pati neko tādu neiedomātos.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu