Lielbritānija iepazīstina ar finanšu sektora reformu • IR.lv

Lielbritānija iepazīstina ar finanšu sektora reformu

6
Džordžs Osborns. Foto: AFP/LETA

Izsaka bargu brīdinājumu bankām

Lielbritānijas bankas tiks sadalītas, ja tās nespēs nošķirt to privātpersonu apkalpošanas darbības no investīciju struktūrvienībām, lai nākotnē izvairītos no valsts finansiālas palīdzības nepieciešamības, pirmdien brīdināja Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns.

Lielbritānijas valdībai oficiāli publiskojot likumu, kas paredzēts radikālu izmaiņu veikšanai valsts finanšu sektorā, Osborns norādīja, ka “2013.gads ir gads, kad mēs pārveidojam mūsu banku sistēmu”, ziņo LETA/AFP.

“Mans vēstījums bankām ir skaidrs – ja banka neievēros šos noteikumus, tad regulatoram un Finanšu ministrijai būs tiesības to sadalīt pilnībā, ne tikai nošķirt tās darbības,” sacīja ministrs, piebilstot, ka Lielbritānijas centrālā banka “Bank of England” turpmāk būs galvenais valsts finanšu sistēmas uzraugs.

Osborns norādīja uz četrām būtiskākajām izmaiņām, kas paredz izveidot pilnīgi jaunu regulatoru ar jaunām pilnvarām, lai saglabātu banku drošību un tās nesagrautu ekonomiku.

Tāpat tiks ieviests jauns likums, lai nošķirtu privātpersonu apkalpošanas darbības no investīciju struktūrvienībām, veiktas banku darbību kultūras un ētikas izmaiņas, kā arī klientiem tiks piešķirts visspēcīgākais ierocis – izvēle, uzsvēra ministrs.

Valdība jau iepriekš paziņoja par plāniem, lai liktu bankām līdz 2019.gadam nošķir to darbību, tādējādi izvairoties no nepieciešamības nodokļu maksātājiem glābt tādas grūtībās nonākušas bankas kā “Royal Bank of Scotland” un “Lloyds Banking Group”.

Taču šis likumprojekts padarīts bargāks pēc tam, kad Lielbritānijas Parlamenta banku standartu komisija izteica sūdzības, ka esošie ierosinājumi nespēs nodrošināt nepieciešamos rezultātus.

Osborns pirmdien pauda cerību, ka šis likums parlamentā tiks apstiprināts gada laikā. Taču Lielbritānijas bankas jau izteikušas bažas, ka jaunie noteikumi padarīs Londonu mazāk pievilcīgu kā globālu finanšu centru.

 

Komentāri (6)

janazakovica 05.02.2013. 08.21

tikai simboliski tiek ierobezots zidu auglotaju spekulantu bizness..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu