Aicina izdomāt vārdam “forši” aizstājēju • IR.lv

Aicina izdomāt vārdam “forši” aizstājēju

19
Ekrānšāviņš no maristpoll.marist.edu

Amerikāņi jau nosaukuši pašus tracinošākos gada vārdus

Ar ko varētu aizstāt vienkāršrunas vārdu “forši”? Par to aicina domāt Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Latviešu valodas attīstības kopa, kura jau desmito gadu ikvienu lūdz iesūtīt savus ieteikumus gada vārdam, nevārdam un spārnotajam teicienam, šogad arī “Jaunvārdu kalvei”.

Šā gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens tiks paziņoti preses konferencē nākamā gada 21.janvārī, informēja Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka.

Šogad izveidota jauna kategorija “Jaunvārdu kalve”, kurā plānots rast ikdienas dzīvei derīgus un viegli saprotamus jaunvārdus. Kā norādīja Sinka, akcijā mēģinās arī meklēt atbildes uz jautājumu “Vai tas uz palikšanu?” par sen radušos, bet nesen atdzīvojušos un plaši izmantoto vienkāršrunas vārdu “forši”. Tiek gaidīti ieteikumi tā aizstāšanai.

Ieteikumus 2012.gada vārdam, nevārdam un spārnotam teicienam, kā arī ”Jaunvārdu kalvei” var iesūtīt līdz 2013.gada 15.janvārim, rakstot RLB Latviešu valodas attīstības kopai uz adresi Merķeļa ielā 13, Rīga, LV-1050 vai [email protected]. Pieteicēji tiek aicināti iespēju robežās norādīt, kur vārds vai teiciens dzirdēts, kādā publikācijā tas lasīts un kādā saistībā lietots.

Tracinošākais gada vārds – whatever

Tikmēr tālu aiz okeāna – ASV – jau noteikti tie vārdi, kuri šogad visvairāk tracinājuši cilvēkus, vēsta mediji.

Aptaujā, ko veicis Ņujorkas Sabiedriskās domas pētniecības institūts „Marist” koledžā, pats apnicīgākais vārds amerikāņiem liekas „whatever” (nav svarīgi). Pret to izteikušies 32% respondentu, bet pērn pret to bija 38%. Jāpiebilst, ka „whatever” par pašu tracinošāko vārdu tiek atzīts jau ceturto gadu pēc kārtas, kamēr šogad no šā saraksta pazudis vārds „seriously” (nopietni).

Otrajā vietā kā tracinošs ierindojies „like” jeb latviešu sarunvalodā arī bieži dzirdētais žargons „tipa”. Par to balsojis 21% amerikāņu. Trešajā vietā ir izteiciens „you know” jeb – zini. To nevar pieņemt 17% aptaujāto.

Tracinošo izteicienu pulkā iekļuvuši arī tādi teicieni kā „gotcha” jeb tevi sapratu, kā arī „Twitterverse” – sociālā tīkla Twitter pasaule.

 

Komentāri (19)

Janka, Janic 28.12.2012. 11.52

prīmā…

+3
-1
Atbildēt

0

Ojārs 28.12.2012. 13.49

“kruta!”

+1
0
Atbildēt

0

Ojārs 28.12.2012. 21.13

vēl – kūūl (no vārda “cool”)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu