Miris “Tuksneša vētras” ģenerālis Švarckopfs • IR.lv

Miris “Tuksneša vētras” ģenerālis Švarckopfs

24
ASV ģenerālis Normans Švarckopfs. Ekrānšāviņš no AFP

 

Viņš bija viens no pazīstamākajiem un ievērojamākajiem savas paaudzes ģenerāļiem ASV armijā. 1991.gadā viņš vadīja operāciju “Tuksneša vētra” Irākā un kļuva par mediju zvaigzni, tā par ģenerāli Normanu Švarckopfu raksta vācu avīze “Die Welt”.

Švarckopfs 27.decembrī miris 78 gadu vecumā Tampas pilsētā Floridas štatā. Tur viņš dzīvojis pēc tam, kad atvaļinājies no ASV Bruņoto spēku virspavēlnieka amata, vēsta AFP.

Pazīstamais ģenerālis dzimis 1934.gada 22.augustā, bijis Vjetnamas kara veterāns, savukārt no 1990. līdz 1991.gadam vadīja ASV karaspēka operācijas Irākas karā, galu galā atbrīvojot Kuveitu no Sadama Huseina armijas.

Pēc kara Švarckopfs tika apbalvots ar vienu no augstākajiem ASV apbalvojumiem – Prezidenta brīvības medaļu, uzņemts par goda biedru Franču ārzemnieku leģionā, iesvētīts Britu impērijas bruņinieku kārtā.

Švarckopfs uzskatīja, ka ASV bija jāturpina karadarbība pret Irāku arī tad, kad tika atbrīvota Kuveita, lai gāztu Sadama Huseina režīmu. Tobrīd šāda pozīcija bija pretrunā ar ASV prezidenta Džordža Buša vecākā uzskatiem.

Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs vecākais, kurš patlaban atrodas slimnīcā, viens no pirmajiem izteicis līdzjūtību Švarckopfa tuviniekiem, nosaucot viņu par „patiesu amerikāņu patriotu”, „vienu no savas paaudzes militārajiem līderiem”, kā arī par labu un kārtīgu cilvēku.

 

Komentāri (24)

Sandris Maziks 28.12.2012. 10.49

“Švarckopfs uzskatīja, ka ASV bija jāturpina karadarbība pret Irāku arī tad, kad tika atbrīvota Kuveita, lai gāztu Sadama Huseina režīmu. Tobrīd šāda pozīcija bija pretrunā ar ASV prezidenta Džordža Buša vecākā uzskatiem.”

Nožēlojami, kad ģenerāļiem ir vairāk saprašanas kā prezidentiem. Būtu 1991. gadā likvidēti Huseina un Miloševiča fašistiskie režīmi, šodien situācija pasaulē būtu nesalīdzināmi drošāka. Visticamākais, ka “ļaunuma impērija” jau būtu beigusi smirdēt.

“Vjetnamas kara veterāns”, tas izsauc neviltotu cieņu un niknumu par kropļiem politiķiem, kas populisma vadīti uzmet savu karavīrus.

R.I.P.

+5
0
Atbildēt

3

    Edzs > Sandris Maziks 28.12.2012. 14.46

    salidzinajuma ar sho izcili atbildigo cilveku nozhelojams izskatas Džordžs Bušs vecakais un kad runa par to neizbegami iznak pieminet ari tadu pashu jaunako.
    vel nav apzinats viss ljaunums ko pasaulei ir sagadajushi shie viens par otru divainakie tevs un dels, – George Dumb and George Dumber.
    Stulbs un pec tam Vel stulbaks, – Jim Carrey un Jeff Daniels lielvalsts vadiba uz 20 gadiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Sandris Maziks 28.12.2012. 14.43

    pievienojos.
    operacija “Tuksnesha vatra” sakrita ar barikazhu laiku Latvija.
    vislielaka cienja generalim Normanam Švarckopfam, pasaule vinju atceresies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Sandris Maziks 28.12.2012. 14.51

    TanteSidra
    Abi stulbi, tomēr varēja būt vēl ļaunāk. Nodevēju, Rūzvelta un Kenedija, laurus tiem neatņemt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu