Mākslas muzeju piedāvā rekonstruēt par 2 milj. dārgāk • IR.lv

Mākslas muzeju piedāvā rekonstruēt par 2 milj. dārgāk

23
Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (centrā), Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs un muzeja direktore Māra Lāce piedalās Nacionālā mākslas muzeja ēkas restaurācijas, rekonstrukcijas un jaunbūves projekta” izstādes atklāšanā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja zālē šovasar. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Iepirkuma konkursā saņemti trīs piedāvājumi, visi ietver aptuveni 10% sadārdzinājumu

Noslēdzoties pieteikumu iesniegšanas termiņam iepirkuma konkursā par tiesībām veikt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēkas rekonstrukciju, saņemti trīs piedāvājumi. Taču tie visi vidēji vismaz par diviem miljoniem latu jeb aptuveni 10% pārsniedz konkursa prasības, ziņo LETA.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) pastāstīja, ka par iepirkumu konkursu interesējušies vairāki potenciālie pretendenti, arī ārvalstu uzņēmēji, tomēr pieteikumus iesnieguši tikai vietējie būvnieki.

LNMM precizētās kontroltāmes vērtība varētu pārsniegt 22 miljonus latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā Rīgas domes sākotnēji prognozētie 12 miljoni latu. Savukārt būvnieki šos darbus piedāvā veikt par vēl augstāku cenu.

Īpašuma departamenta būvinženieri un tāmētāji sāks pieteikumu izvērtēšanu, un viņiem uzdots izvērtēt arī piedāvāto sadārdzinājumu – kurās pozīcijās tas veidojies un cik pamatots tas varētu būt. Nepieciešamības gadījumā lēmuma pieņemšanas procesā tiks iesaistīti arī citi eksperti, un tikai pēc tam varētu lemt, ko darīt tālāk un kur meklēt risinājumu. Burovs atturējās komentēt, vai projektu dārdzības dēļ būs jāatliek vai pašvaldībai būs jāmeklē papildus miljoni.

Rīgas domes Īpašuma departaments kā atbildīgā institūcija par LNMM ēkas restaurācijas un infrastruktūras uzlabošanas projektu 7.decembrī pašvaldības vārdā iesniegusi Kultūras ministrijai pieteikumu par līdzfinansējuma piesaistīšanu projektam no Eiropas Reģionālās attīstības fonda maksimālajā apmērā – astoņi miljoni latu.

LNMM galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10a celta laikā no 1903.gada līdz 1905.gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. Tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija vācbaltiešu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis (1849-1919).

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – LNMM galvenā ēka – bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 105 gadus, tāpēc 2010.gadā Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu, lai radītu mūsdienīgu muzeja infrastruktūru mākslas darbu eksponēšanai, saglabāšanai, kā arī izveidotu optimālu vidi sabiedrības izglītošanai un saturīgai brīvā laika pavadīšanai muzeja telpās. 2010.gada 25.maijā Rīgas domes Īpašuma departaments izsludināja starptautisko metu konkursu par LNMM galvenās ēkas rekonstrukcijas un piebūves projekta izstrādi.

Žūrijas komisija 2010.gada 30.septembrī par labāko vienbalsīgi atzina Lietuvas arhitektu biroja “Processoffice” radīto metu ar devīzi “VV 903”. Pagājušā gada 24.janvārī tika parakstīts līgums par LNMM rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves būvprojekta izstrādi. Projektam ne vien jāmodernizē tuvu avārijas stāvoklim esošā ēka, bet arī jāatrisina telpu trūkuma jautājums.

Ņemot vērā termiņu, kādā jāapgūst struktūrfondu līdzekļi, būvniecības darbi būs jāpabeidz 2,5 gadu laikā.

 

Komentāri (23)

LAURIS 19.12.2012. 12.14

Tikai 10? Misters 20% mainījis principus?

+4
0
Atbildēt

2

janazakovica 20.12.2012. 00.27

makslinieku loti daudz..tikai makslas nav.viena amatnieciba.kam taas visas budas kad cilveki mirst badu un nosalst uz ielaam..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu