Pēc EK iniciatīvas tapusi jauna augstskolu reitinga sistēma • IR.lv

Pēc EK iniciatīvas tapusi jauna augstskolu reitinga sistēma

23
Eiropas Savienības karogs. Foto: EPA/LETA

 

Pieci simti augstskolu no Eiropas un visas pasaules iesaistīsies jaunā starptautiskā augstskolu reitinga sistēmā, kuru ierosinājusi izveidot Eiropas Komisija (EK), informēja EK pārstāvniecības Latvijas Preses un informācijas nodaļā.

Jaunā reitinga sistēma “U-Multirank” atšķirsies no līdzšinējām, jo klasificēs augstskolas pēc dažādākiem darbības rādītājiem. Tās mērķis būs sniegt objektīvākus, lietotājiem ērti izmantojamus norādījumus par to, ko augstskolas piedāvā.

Jaunajā augstskolu reitinga sistēmā augstākās izglītības iestādes tiks atsevišķi klasificētas piecās jomās – reputācija pētniecības jomā, mācīšanās un mācīšanas kvalitāte, starptautiskā ievirze, panākumi zināšanu pārnesē un reģionālā iesaiste.

Eiropas izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrula Vasiliu sacīja, ka tā būs detalizēta un mūsdienu prasībām atbilstoša reitinga sistēma, kurā būs aptvertas augstākās izglītības iestādes visā to daudzveidībā. Tā būšot arī lietderīgs instruments, kas lēmumu pieņēmējiem palīdzēs labāk izstrādāt efektīvas augstākās izglītības stratēģijas nākotnei.

Augstskolas tiek aicinātas pieteikties dalībai jaunajā reitinga sistēmā 2013.gada pirmajā pusē, un pirmie rezultāti gaidāmi jau 2014.gada sākumā.

Lai nodrošinātu objektivitāti, kvalitāti un pārbaudes, EK reitinga izveidei izvēlējusies neatkarīgu konsorciju. Iniciatīvas īstenošanu vadīs Augstākās izglītības centrs Vācijā un Augstākās izglītības politikas studiju centrs Nīderlandē.

Sistēma “U-Multirank” oficiāli tiks atklāta vērienīgā konferencē, kas nākamā gada 30. un 31.janvārī Eiropas Savienības Īrijas prezidentūras pārraudzībā tiks rīkota Dublinā.

 

Komentāri (23)

juhans 17.12.2012. 18.27

Augstskolas tiek aicinātas pieteikties dalībai jaunajā reitinga sistēmā 2013.gada pirmajā pusē…

Nu, ko tad saka mūsu rektori?

+5
-2
Atbildēt

2

    Andris > juhans 17.12.2012. 21.04

    Skaidrs ka izteiks neuzticību Eiropas Komisijai, ko no viņiem vēl var gaidīt. Turklāt jau iepriekš, jo Latvijas universitāšu vietas jaunajā reitingā var nojaust.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    loptik > juhans 17.12.2012. 21.13

    Ir vienkarsaki panemieni: a) noteikti “gribam njemt dalibu, bet tam vajadzes vismaz 1 miljonu” uz augstskolu; b) ja kads to miljonu ari izdala – var norakt terejot bezjedzigi ekspertu laiku, piem. tie atbrauc – bet sheit visi atvalinajumaa :) Otrreiz jau neviens nebrauks. Aj, aj pec tam kapec taa notika? “Kas to lai zin…Nakamreiz centisimies”. Taa kaa satraukties tur nav par ko.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 17.12.2012. 22.22

…mācīšanās un mācīšanas kvalitāte, starptautiskā ievirze, panākumi zināšanu pārnesē, reģionālā iesaiste…
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
…tas viss atvilksies ar gadiem. Savukārt, reputācija pētniecības jomā – tā liek visām pasaules augstskolām klusi kunkstot noslīgt ceļos latvju bāleliņu priekšā – ir izpētīts, ka izglītības ministram jādemisionē.

+2
-1
Atbildēt

0

janazakovica 18.12.2012. 02.56

varbut LU un bij. politeh.instituts varetu teoretiski kaut ko izpildit..bet parejie ir pilnigi brivi..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu