Ēģiptes prezidents anulē pretrunīgi vērtēto dekrētu • IR.lv

Ēģiptes prezidents anulē pretrunīgi vērtēto dekrētu

21
Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi. Foto: AFP/LETA

Mursi devis rīkojumu armijai uzturēt kārtību līdz referendumam

Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi devis rīkojumu armijai saglabāt drošību un aizsargāt valsts institūcijas līdz 15.decembrī plānotajam referendumam par jauno valsts konstitūciju, bet opozīcija un Musulmaņu brālība tikmēr aicinājušas otrdien pulcēties uz protestiem, ziņo LETA/AFP.

Mursi, cenšoties mazināt spriedzi valstī, sestdien anulēja 22.novembrī izsludināto dekrētu, kas ievērojami paplašināja viņa pilnvaras un izsauca plašus protestus tautā, bet paziņoja, ka 15.decembrī izsludinātais referendums notiks kā plānots.

Ēģiptes opozīciju, kura referenduma atcelšanu izvirzījusi par vienu no galvenajām prasībām, prezidenta solis nav pārliecinājis un tā saglabājusi striktu nostāju, paziņojot, ka nekādas sarunas nenotiks, līdz referendums netiks atcelts. Ēģiptes opozīcija aicinājusi savus atbalstītājus otrdien pulcēties uz protestiem.

Arī Musulmaņu brālība paziņojusi, ka otrdien plāno rīkot demonstrācijas Mursi atbalstam, raisot bažas, ka Kairas ielās var izcelties asiņainas sadursmes pretēji noskaņoto demonstrantu starpā.

Protesta demonstrācijas Ēģiptē atsākās ar jaunu sparu pēc tam, kad Mursi 22.novembrī izsludināja konstitucionālu dekrētu, paplašinot savas pilnvaras, “lai aizsargātu revolūciju”. Cita starpā Mursi noteica, ka tiesas nevar lemt par konstitūcijas projekta izstrādāšanas struktūras – Pārstāvju sapulces – leģitimitāti.

Mursi oponenti ir neapmierināti kā ar konstitūcijas projektu, tā arī to, ka prezidents 15.decembrī izsludinājis referendumu par jauno pamatlikumu.

Kairā ir notikušas vairākas vardarbīgas demonstrācijas, no kurām asiņainākā bija pagājušajā nedēļā naktī uz ceturtdienu, kad Mursi pretinieku un atbalstītāju sadursmēs dzīvību zaudēja septiņi cilvēki, bet vēl teju 350 tika ievainoti.

Sestdien politiskās krīzes risināšanā iesaistījās Ēģiptes ietekmīgā armija, aicinot Mursi un opozīciju iesaistīties dialogā, brīdinot, ka neļaus notikumiem pagriezties katastrofālā virzienā.

 

Komentāri (21)

Quennel23 02.05.2022. 05.42

I believe you have noted some very interesting points , appreciate it for the post.
You‘ll find me at:https://www.hugedildo.com/

0
0
Atbildēt

0

ligakalnina 10.12.2012. 10.28

Kamēr Ēģiptes sab. protestēja pret šo jauno faraonu, “demokrātiskā pasaule” stāvēja maliņā un ASV deva tam naudu, kauns.

+1
-3
Atbildēt

2

    ilmisimo > ligakalnina 10.12.2012. 10.56

    dzer49,
    vai Tev šamelšeihā kāds veikaliņš?– ka tā nuorūpējies?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 10.12.2012. 11.33

    lama
    Mubaraka laikā dzērim sarkanās jūras krastā bija mazs intīmpreču veikaliņs, kur varēja iegādāties dažādus pediņu aksesuārus, islamisti aizklapēja ciet.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu