Padomju okupācija radījusi 10 miljonu cilvēkgadu zaudējumus • IR.lv

Padomju okupācija radījusi 10 miljonu cilvēkgadu zaudējumus

34
Plakāts pie Brīvības pieminekļa. Foto: Lita Krone, LETA

Atvērta grāmata “Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijā”

Padomju Savienības okupācija Latvijā ir radījusi lielus demogrāfiskos zaudējumus – tiešie radītie zaudējumi ir nedaudz vairāk par 10 miljoniem cilvēkgadu, ziņo LETA.

To piektdien grāmatas “Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijā” atvēršanas pasākumā paziņoja Latvijas Universitātes profesors Pēteris Zvidriņš. Viņš stāstīja, ka, aprēķinot demogrāfiskos zaudējumus, ir izmantotas zinātniskās metodes.

Lielus zaudējumus radīja gan deportācijas, gan arī Abrenes pievienošana Krievijai, teica zinātnieks. Zaudējumi aprēķināti arī saistībā ar Černobiļas atomelektrostacijas avāriju, cilvēku emigrāciju pēckara periodā, kā arī Latvijas karavīru dalību Afganistānas karā.

Vēl lielāki ir netiešie zaudējumi, ko demogrāfijai nodarījusi padomju okupācija, – tie ir 20 miljoni zaudēto cilvēkgadu. To ietekmējusi iedzīvotāju mobilizācija padomju armijā – vairāk nekā 600 000 Latvijas iedzīvotāju bija prombūtnē un nestrādāja tautas labā. Ņemta vērā arī deportācija, kas lielam skaitam sieviešu atņēma iespēju dzemdēt bērnus.

Aprēķināts arī, kādi būtu Latvijas ienākumi, ja tā nebūtu pakļauta okupācijai. Referāta autore Gunta Biņķe informēja, ka ienākumi būtu trīs reizes lielāki, nekā tie ir pašreiz. Lielākas būtu gan algas, gan pensijas, gan arī budžeta ieņēmumi.

Aptuveni 90% no padomju okupācijas laikā strādājošajām rūpnīcām Latvijas teritorijā izpildīja arī militāros pasūtījumus, grāmatas “Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijā” prezentācijā sacīja vēsturnieks Ilgonis Upmalis. Šāda darbība notikusi, neskatoties uz to, ka tolaik arī darbojās 17 rūpnīcas, kuru pamatdarbība bija saistīta ar militārā pasūtījuma pildīšanu, turklāt puse no tām darbojas arī mūsdienās, taču ir pārprofilējušās.

“Liepājas maizes kombināts ne tikai ražoja maizi, bet tā uzdevums bija katru dienu saražot astoņas tonnas sausiņu militārām vajadzībām – mobilizācijas rezervei,” stāstīja vēsturnieks. Militāros pasūtījumus izpildījušas arī zeķu fabrika, sērkociņu fabrika un citas rūpnīcas. Kā skaidroja Upmalis, tie nebija tiešie līgumi ar padomju armiju, bet gan pastarpinātie – ar ražošanas apvienībām, kas izplatīja preces armijas vajadzībām.

Kā piemēru viņš minēja arī Olaines farmaceitisko rūpnīcu, kas ne tikai ražoja medikamentus, bet arī vielas ķīmiskajiem un bioloģiskajiem ieročiem. Liels bijis vēsturnieka pārsteigums, kad, aprunājoties ar šīs rūpnīcas strādniekiem, noskaidrojies, ka viņi paši nav zinājuši, kādiem nolūkiem šīs vielas ražo. Viņš arī pieminēja apkārtējai videi radītos zaudējumu, īpaši minot Olaini, kur, piemēram, daba ir piesārņota ar nomierinošiem ķīmiskiem preparātiem. “Aizejiet pie Olaines dīķiem un pastaigājiet apkārt. Tur var visus Olaines narkomānus apsēdināt apkārt, lai viņi varētu apreibināties,” ironizēja vēsturnieks.

Klajā nākusi grāmata “Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijā”. Grāmatā ir divas sadaļas – padomju okupācijas nodarītie sociālekonomiskie zaudējumi un nodarītie zaudējumi videi. Referātus ir rakstījuši gan latviešu, gan arī ārvalstu autori.

 

Komentāri (34)

buchamona 07.12.2012. 15.10

Tagad tikai atliek izlemt, ko ar šo materiālu darīt tālāk. Teiksim ar secinājumu:

“…Aprēķināts arī, kādi būtu Latvijas ienākumi, ja tā nebūtu pakļauta okupācijai. Referāta autore Gunta Biņķe informēja, ka ienākumi būtu trīs reizes lielāki, nekā tie ir pašreiz. Lielākas būtu gan algas, gan pensijas, gan arī budžeta ieņēmumi…,”
jo ir skaidrs, ka no PSRS mantinieces Krievijas pārredzamā nākotnē Latvija nekādu kompensāciju nesaņems.
Man liekas, ka atbilde ir pavisam vienkārša – šim pētījumu rezultātam ir jākļūst par mācību līdzekli mūsu skolās, balstoties uz šo pētījumu rezultātiem ir jāizaudzina latviešu tautas jaunā paaudze, uz šo pētījumu rezultātiem ir jābalstās mūsu jaunās paaudzes pasaules uzskatam, morālei un vērtību skalai, un tad ieguldītie līdzekļi, kuri tika tērēti, lai veiktu šos pētījumus, nākotnē atmaksāsies ar uzviju.

+16
-1
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > buchamona 07.12.2012. 18.41

    ——–betijacelmale (..)
    Ar nepacietību gaidu, kad no cittautiešu skolām pazudīs Krievijas iesūtītie “mācību” līdzekļi. Tas vien jau būtu milzīgs ministrijas sasniegums.
    =============================================================================
    Daudzi ar nepacietību gaida, jo saprot -‘būs nauda/ES fondi, būs pārmaiņas’:

    ‘Lai īstenotu izglītības ministra Roberta Ķīļa sapni, ka visiem Latvijas skolēniem un skolotājiem ir planšetdatori, pēc to pašreizējām cenām būtu nepieciešami aptuveni 70 miljonu latu,…..’

    http://www.diena.lv/latvija/zinas/plansetdatoru-ieviesana-skolas-izmaksatu-ap-70-miljoniem-latu-13956649

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 07.12.2012. 15.54

    “šim pētījumu rezultātam ir jākļūst par mācību līdzekli mūsu skolās, balstoties uz šo pētījumu rezultātiem ir jāizaudzina latviešu tautas jaunā paaudze, uz šo pētījumu rezultātiem ir jābalstās mūsu jaunās paaudzes pasaules uzskatam, morālei un vērtību skalai,” KĀ ARĪ PRASĪBAI PAR DEOKUPĀCIJAS UN DEKOLONIZĀCIJAS VEIKŠANU.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 07.12.2012. 17.00

    Diez vai pašreizējam Izglītības ministram tas šķitīs ievērības un akcentēšanas cienīgs fakts. Tāpat neesmu pārliecināta, ka Izglītības satura departamentam vai nodaļai (atvainojos, nepārzinu ministrijas struktūru) tas ienāks prātā. Es pat nezinu, kas ir jādara lai to ierosinātu, parakstu vākšanas laiks, šķiet, ir aizgājis. Ar nepacietību gaidu, kad no cittautiešu skolām pazudīs Krievijas iesūtītie “mācību” līdzekļi. Tas vien jau būtu milzīgs ministrijas sasniegums.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 07.12.2012. 14.44

Lielus zaudējumus radīja gan deportācijas, gan arī Abrenes pievienošana Krievijai, teica zinātnieks. Zaudējumi aprēķināti arī saistībā ar Černobiļas atomelektrostacijas avāriju, cilvēku emigrāciju pēckara periodā, kā arī Latvijas karavīru dalību Afganistānas karā.

protams izsūtīšanas un krievu noziedznieki kurus iepludināja Latvijā, BET noteikti un obligāti būtu minama arī necilvēcīgā cilvēku pāraudzināšana par homo sovjetikus un mankurtiem kas tā ierasts šeit, ka daudzi to pieņem par normālu parādību, diemžēl,arī mūsu valdībā.

+12
-3
Atbildēt

1

dace_ampermane 07.12.2012. 19.03

12 komentāri. no tiem 6 ir čekas kropļa rakstīti. Šitā maskavai ir ļoti jūtīga un kreņķīga tēma

+11
-3
Atbildēt

5

    manatuja > dace_ampermane 08.12.2012. 13.07

    “cekisti, maskavas roka, Putina uzpirktais, FSBešņiks utt…. man ne silts ne auksts no tā…. bet faktu par to, ka Latvija izmirstoša aizbraucēju nācija nenoslepsi zem nekādiem veiksmes stāstiem…. http://lv.wikipedia.org/wiki/Latvijas_demogr%C4%81fija

    Vislatvēniem esmu pirms gadiem desmit un ik pa laikam iesaku, ja nepatīk šovinistiskais padomju mantojums, tad noorganizējat darbā iekārtošanas aģentūru ,lai strādā eiropā un lieta darīta.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    manatuja > dace_ampermane 09.12.2012. 03.03

    lāpnešu vislatvēnu (visu cieņu par organizētajiem lāpu gājieniem)pelēkās vielas par tādu deokupācijas veidu nemaz nespēja aizdomāties, kur nu vēl realizēt, nevienam nesaprotot,par to, kas patiesībā notiek……..

    P.S. es vieglāk elpoju par tevīm, tici man.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    manatuja > dace_ampermane 09.12.2012. 04.26

    Tad, kad vislatvēni sapratīs, kas ir kooperācija
    http://www.mezsaimnieks.lv/lv/
    http://www.llka.lv/lv/top-parmums/top-kas-ir-llka.html
    un tādas lietas http://www.grandeg.lv/?item_id=34&id=61&l=3 un lobes likumprojektus, tad arī uzvarēs saeimas vēlēšanās un sastādīs valdību.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dace_ampermane 08.12.2012. 19.56

    lama

    :))) aplausi kuri pāriet ovācijās, visi zālē pieceļās. burevesņika skaņas sajaucās ar sonata “apasionāta”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dace_ampermane 08.12.2012. 18.58

    >jānis
    Vislatvēniem esmu pirms gadiem desmit un ik pa laikam iesaku,…
    _________________________

    Iesaku tev beigt smagi ..irst un sākt viegli elpuot.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu