Kad brīvība bija kontrabandas prece • IR.lv

Kad brīvība bija kontrabandas prece

Galvenā varoņa Renāra lomā aktieris Kārlis Arnolds Avots. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Seriāls Padomju džinsi — azartisks vēstījums par apātisku laikmetu

Kad skatīsities seriālu, dzirdēsit dziesmiņu par «labāko draugu» Māri. To dusmās un virtuozā improvizācijā sacer un izpilda galvenais varonis Renārs (aktieris Kārlis Arnolds Avots). Par šo priekšnesumu viņu iespundē psihiatriskajā slimnīcā, jo lipīgajā meldiņā nekautri apdziedātais Māris Trekteris (Igora Šelegovska lieliskā atainojumā) ir ne tikai centīgs VDK aģents, kas vaiga sviedros cenšas būt teicamnieks savā darbā, bet arī sīkmanīga viduvējība, kura slimīgi uztver jebkuru pazobošanos. 

Līdzības ar šī seriāla sižeta pavedieniem nav tālu jāmeklē — pavisam nesen krievu māksliniecei Sašai Skoļičenko Krievijas tiesa piesprieda septiņus gadus cietumā par visnotaļ nevainīgu protestu — viņa lielveikalā cenu zīmītes aizvietoja ar saukļiem pret iebrukumu Ukrainā. Kā zināms, mūsu kaimiņvalsts diktators bieži aprakstīts kā savulaik viduvējs VDK darbonis, gluži kā seriālā redzamais tovarišč (jeb biedrs) Trekteris. 

Te nāk prātā frāze no cita lieliska pašmāju seriāla — Krimināllieta iesācējam (2022). Tajā lietuviešu aktiera Valentīna Novopoļska spēlētais čekists saka, ka valsts nosaukums nav būtisks, galvenais ir varas saglabāšana. Padomju džinsi izgaismo arī to, cik maz mainījusies vara kaimiņvalstī, taču trāpīgās sasauces ar sociālpolitisko realitāti nav vienīgā vērtība, kas piemīt šim seriālam. 

Joku filtrs

Staņislava Tokalova un Jura Kursieša režisētā seriāla varonis Renārs ir prasmīgs tērpu šuvējs Dailes teātrī, radošs un uzņēmīgs puisis, kurš iemanījies brīvajā laikā izveicīgi piepelnīties, tirgojot Rietumu kontrabandas preces. Viņš, sekojot sirdsbalsij, nostājas uz kara takas ar teātri uzraugošo čekistu Māri Trekteri pēc tam, kad iestudēt izrādi ierodas jauna režisore no Somijas Tīna (somu aktrise Āmu Milonova). Konflikts Renāru noved ieslodzījumā psihiatriskajā slimnīcā, kur sākas dažādi sižetiski pavērsieni ar nosaukumā minēto apģērba gabalu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu