Pavļuts „The Wall Street Journal” oponē ekonomistam Krugmanam • IR.lv

Pavļuts „The Wall Street Journal” oponē ekonomistam Krugmanam

72
Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Edijs Pālens, LETA

Respektablais biznesa laikraksts publicē Latvijas ekonomikas ministra rakstu par Latvijas „veiksmes stāstu”

Ietekmīgajā starptautiskajā biznesa laikrakstā „The Wall Street Journal” un tā elektroniskajā versijā www.wsj.com piektdien publicēts Latvijas ekonomikas ministra Daniela Pavļuta raksts par Latvijas pieredzi un īstenotajiem pasākumiem ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, informē ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.

„The Wall Street Journal” publicētajā rakstā „Smart Austerity and the Latvian turnaround” (Gudrā taupība un Latvijas atkopšanās) ekonomikas ministrs argumentēti oponē ekonomista Pola Krugmana teiktajam, ka Latvijas ekonomikas atkopšanos nevar uzskatīt par veiksmes stāstu, jo iekšzemes kopprodukta (IKP) kopapjoms vēl nav sasniedzis pirmskrīzes perioda rādītājus.

Kā rakstā uzsver Pavļuts, pirmskrīzes izaugsme nav uzskatāma par piemērotu mērauklu veselīgas ekonomikas attīstības noteikšanai. Latvijas izaugsme un straujie IKP pieauguma rādītāji periodā no 2005.-2007.gadam balstījās masīvā lēta ārvalstu kapitāla ieplūdē nekustamā īpašuma darījumos, iekšējā patēriņā, nevis reālajā – ražojošajā un eksportējošā – ekonomikas sektorā. Rezultātā, lai arī bezdarba līmenis bija zems un IKP izaugsme strauja, ekonomikas struktūra bija nesabalansēta, izveidojās nekustamo īpašumu tirgus „burbulis”, valsts dzīvoja pāri saviem ienākumiem un nonāca tuvu bankrotam.

Vienlaikus ekonomikas ministrs arī skaidro, ka Latvija ne tikai drastiski samazināja tēriņus, bet īstenoja pasākumus un izmantoja krīzes sniegtās iespējas, lai uzlabotu Latvijas uzņēmējdarbības vidi, padarītu kompaktāku valsts pārvaldi, uzlabotu valsts uzņēmumu pārvaldību, ieviestu izmaiņas nodokļu administrēšanā un bezdarbnieku pārkvalifikācijā.

Pavļuts rakstā uzsver, ka atšķirībā no iepriekš piedzīvotā Latvijas ekonomikas izaugsme patlaban ir ilgtspējīga, jo to nenodrošina „augšanas hormoni”, bet gan veselīga izaugsme un ekonomikas struktūras maiņa. Vienlaikus viņš norāda, ka ne visām valstīm būs piemērota Latvijas izvēlētā taupības stratēģija un īstenotie pasākumi, bet Latvijas gadījumā tā deva rezultātu.

„The Wall Street Journal” ir viens no ietekmīgākajiem pasaules biznesa un finanšu jomas laikrakstiem, kas ikdienā tiek izdots vairākos miljonos eksemplāru un kuru lasa iedzīvotāji visā pasaulē, bet tā interneta versija ir viena no apmeklētājām starptautiskajām ziņu vietnēm internetā.

 

Komentāri (72)

Mārtiņš 23.11.2012. 10.27

Cik ilgi vēl tiks tiražēts arguments, ka Dombrovskis, Vilks u.c. ir vainīgi pie tā, ka cilvēki izbrauc no valsts? Vai Dombrovskis un Vilks var pāris gadu laikā sadeldēt ienākumu starpību starp LV un “vecajām” ES dalībvalstīm? Vai Dombrovskis un Vilks ir vainīgi pie “trekno gadu” politikas, kas ielika pamatus ekonomikas pārkaršanai? Vai Dombrovskis un Vilks ir vainīgi, ka liela daļā no šiem 300 000 nav ieguvuši nekādu izglītību?

+28
-1
Atbildēt

13

    Signija Aizpuriete > Mārtiņš 23.11.2012. 11.00

    ——-raitis_licitis Ilgi. Joprojām daudziem, pārsteidzoši daudziem liekas, ka visu var atrisināt Dombrovskis, nokāpjot MK pagrabā un nospiežot START pogu naudas drukājamajai mašīnai. Jo nauda tak rodas no papīra un krāsas:) ============================================================================= Cik ilgi Dombrovska valdībā un vadībā strādās centīgākie svensonu augstskolas mācībspēki un globālo banksteru līdzskrējēji? Aplaudēsim, un atbalstīsim Dombrovska&Vilka&Pavļuta&Ķīļa&Viņķeles&Circenes aktīvo darbošanos, kas visai pasaulei apliecina latviešu lielu cilvēkmīlestību un prātaspējas (IQ)!
    Uz priekšu, pretīm ES žilbinošajām labklājības valsts virsotnēm!
    Likvidēt šķēršlus un barikāžu cēlājus?

    – Kalviņš: Ministrs mēģina iznīcināt zinātniekus, kuri šeit vēl palikuši

    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=365839:kalvi-ministrs-mina-izncint-zintniekus-kuri-eit-vl-palikui&catid=124:aktuli&Itemid=146

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Mārtiņš 23.11.2012. 10.45

    ———
    Slava Dombrovskim, slava Vilkam – slava 4.maija režīmam!

    Kāda gan var būt interese noturēt Latvijā zinātniekus, zinātne priekš prihvatizācijas, denacionalizācija, konsolidācijas un NAP 2020 vai LIAS 2030 nav vajadzīga? Tā turpināt, reformisti – turpinam atbrīvoties no smadzenēm:

    Noturēt smadzenes Latvijā

    ‘Latvijas zinātnes lielākās problēmas ir finansējuma trūkums un kļūdaina politika, kuras dēļ notiek labāko speciālistu aizplūšana uz ārzemēm – tā tika atzīmēts apvienotā Pasaules latviešu zinātnieku 3. un Letonikas 4. kongresa atklāšanā (PLZK). “Smadzeņu noplūdi” uz ārzemēm kā problēmu piesauca gandrīz visi atklāšanas uzrunu autori.’

    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=331637:noturt-smadzenes-latvij&Itemid=93

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Mārtiņš 23.11.2012. 11.23

    ——–nulle Kaimiņu baķka arī izskatās iet uz Zimbabves pusi:.. ============================================================================== Kamēr uz kaimiņu skatīsies, tikmēr nepamanīsi, ka paša pēcpuse liesmo? Dombrovska&Vilka&Pavļuta valdības izcilākie prāti ir sacerējuši grandiozu plānu – Nacionālās attīstības plāns 2014.- 2020.gadam, tā kā tagad jāsāk tas īstenot ar baltkrievu baķkas metodēm. Liberāli liberestiskās te Latvijā vairs vēlamo efektu nedos:

    ‘ NAP jāpiesaka karš birokrātijai ‘

    http://www.db.lv/nodokli/likumi/nap-japiesaka-kars-birokratijai-383010?utm_source=diena.lv&utm_medium=article&utm_campaign=diena.lv#comments

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Mārtiņš 23.11.2012. 12.50

    ——Gundars Kuļikovskis edge-indran vai tev ir problēma ar vārdu “liberāls”? =========================================================== – Problēmas tagad ir vienā liberāli liberalistiskā iestādē, par kuras nedarbiem tik ļoti patīk ziņot liberāli libretiskajam medijam. Liberaliskuma ideja dzīvo un uzvar, tāpēc VK darba netrūkst:

    ‘ Sociālās integrācijas valsts aģentūrā Valsts kontrole konstatē vēl vairākus pārkāpumus ‘

    http://www.ir.lv/2012/11/23/socialas-integracijas-valsts-agentura-valsts-kontrole-konstate-vel-vairakus-parkapumus

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Mārtiņš 25.11.2012. 12.47

    Nasing spešal!
    “Luksemburgā – liekas, ka ir agrs svētdienas rīts, jo ielas tukšas.”

    Tiesam Luksemburga negeru pamaz. Ja gribi redzet dzivibu darba dienas rita, jabrauc uz tuvo Parizi vai Briseli.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Mārtiņš 23.11.2012. 23.47

    Nasing spešal!
    “Labāk būtu, ja 30% Latvijas darbaspējīgo cilvēku dzīvotu 3-4 gadus no pabalstiem?”

    Daudzus cilvekus labi atalgots darbs attur no uznemejdarbibas uzsaksanas, tapec labak, lai valsti ir maz labi barotu ierednu – parazitu, jo dalai no tiem bada sajuta noteikti rosinatu domasanu.
    Zinu cilvekus, kuri Latvija padumja laika bija normali stelmani, bet pec nomuksanas uz Rietumiem, kluva materiali labi nodrosinati, iesukti darba un pasapmierinatiba un nosunoja.
    Tie, kuri ir aizbraukusi darba meklejumos uz arzemem, nebut seit nav bijusi nasta valstij, lidzigi, liekam mutem, ko Afrikas cilsu vecakie sava laika pardeva vergu tirgotajiem, lai nevajadzetu tos nokaut.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    liepinsoskars > Mārtiņš 23.11.2012. 23.42

    nulle: ja pie pogas ticis Mr. Bernanke, tad jau tik traki nav. Galvenais, lai pasaulē vēl ir kāds sabiedrotais, uz kura rēķina var tās nulles uz banknotēm nezīmēt. :-)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Mārtiņš 23.11.2012. 17.15

    @S&M
    Labāk būtu, ja 30% Latvijas darbaspējīgo cilvēku dzīvotu 3-4 gadus no pabalstiem? Varbūt vajag priecāties, ka cilvēki nav tik nespējīgi, lai gaidītu, kad darbs nāk uz mājām, bet domā, kā iztikt pašu spēkiem! Un daļa aizbraukušo beidzot arī iemācās, kas ir strādāt, jo Latvijā varēja bumbulēt, bet citur patiešām liek strādāt nevis taisīt pīppauzes ik pēc 15min.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > Mārtiņš 23.11.2012. 13.12

    S&M: …izbrauca cilvēki arī pirms krīzes, bet tagad (kad esam ar straujāko izaugsmi), izbrauc vairāk…
    ________________

    Simt reižu esmu teicis – ja nodarbojies ar demagoģiju, nepārspīlē.
    Visvairāk izbrauca 2005.-2006. gadā, kad atvērās robežas brīvai darbaspēka kustībai uz ES valstīm. pēc tam izbrauca mazāk, pat krīzes laikā, un izbraucēju skaits samazinās.

    Tāpat, naturalizējušos skaits bija vislielākais uz pievienošanās brīdi ES. Un saliekot kopā tautas skaitīšanas datus 2000 un 2011, kā arī naturalizācijas un dzimstības-mirstības statistiku – vairāk kā puse izbraucēju ir nelatvieši, un lielākā daļa aizbrauca tiklīdz iestājāmies ES.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Mārtiņš 24.11.2012. 13.46

    @S&M
    Es nesaku, ka visi, kas aizbrauc, brauc lasīt sēnes. Vienkārši derdzas, ka 2004-2007.gadā aizbraukušie (kuriem bija gan darbs, gan normāla alga), tāpat arī 2009-2011.gadā aizbraukušiem (kuriem bija darbs un varbūt nedaudz samazināta alga, bet dzīvot var un rēķinus nomaksāt ar) brēc, cik šeit ir viss briesmīgi, ka degvielas cenu dēļ nevar atļauties uzturēt 2 mašīnas, ka elektrības rēķins ir pieaudzis par 1/3 viņu trīsstāvīgajai privātajai mājai un ka vairs nevar braukt ar visu ģimeni ziemā slēpot un vasarā uz Turciju.

    Un atvaino tā lielākā daļa celtnieku ar bumeriem, kas 2007-2008.gadā uz rokas saņēma 2000Ls, būvēja pēdējos mēslus, kas sāk plaisāt pēc pus gada un tagad sūdzas, ka 700Ls jau nav nauda! Pie tam zinot, cik smagi viņiem ir jāstrādā LV un cik ārzemēs.

    Es nerunāju par tiem, kas bija spiesti aizbraukt, jo darba nav un neizskatījās, ka tuvākajā laikā būs… tie ir tikai daļa no 2009-2012.gadā aizbraukušajiem! Bet tie ir arī tie, kas saka, ka, ja darbs būs šeit, tad brauks atpakaļ!

    P.S. Luksemburgā dzīvo 510 tūkst. – ārpus Luxembourg de Ville strādā un dzīvo ļoti nedaudz! Tu domā, ka 82% Luksemburgas iedzīvotāju dzīvo laukos un gana aitas? :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Mārtiņš 24.11.2012. 10.20

    @articulus100
    Iesaku pastaigāt pa Luksemburgu un pa Rīgu darba dienas vidū – Rīgas galvenās ielas mudž no cilvēkiem; Luksemburgā – liekas, ka ir agrs svētdienas rīts, jo ielas tukšas.
    Tas jau ir priekšrocību jautājums, ja jauna ģimene vēlas plašu dzīvokli un divas mašīnas, bet, Latvijā dzīvojot, var atļauties vienu mašīnu un īrētu dzīvokli, tad nevajag vainot valsti, bet gan sevi, ka nespēj dzīvot konkrētās valsts vidē! Un ja aizbraucot uz Angliju dzīvo tāpat kā Latvijā, bet vienkārši algas absolūtais cipars ir lielāks, tad man patiešām nav ko teikt. Un ja skolotājs šo dzīvi ziedo pret sava ķermeņa indēšanu šampinjonu fermā, tad tā ir garīgā stāvokļa problēma.

    Smiekls nāk, kad kāds rosina piešķirt atgriešanās pabalstu vai vēl jo labāk – bezmaksas dzīvokļus. Mums gana daudz problēmu izglītības un veselības jomā, lai dalītu bezmaksas burkānus tiem, kas uzskata, ka jādzīvo kā Rietumvalstīs, dzīvojot Latvijā, kas 50 gadus ir bijusi pilnīgā bezprogresa sistēmā.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Dace Cibule > Mārtiņš 23.11.2012. 11.55

    edge-indran vai tev ir problēma ar vārdu “liberāls”? Ej taču padedzini kādas grāmatas, tas tev piestāvēs vairāk un varētu arī vairāk palīdzēt kā vārda liberāls izķēmošana anonīmā komentārā.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Mārtiņš 23.11.2012. 10.40

    Ilgi. Joprojām daudziem, pārsteidzoši daudziem liekas, ka visu var atrisināt Dombrovskis, nokāpjot MK pagrabā un nospiežot START pogu naudas drukājamajai mašīnai. Jo nauda tak rodas no papīra un krāsas:)

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

Dace Cibule 23.11.2012. 11.57

Nav tik daudz mazu valstu, kur ekonomikas ministrus nopietni uzklausa un kura viedokli apspriež WSJ. To, ka mūsu ekonomikas ministra raksti tiek publicēti WSJ, un mūsu valsts patstāvīgi tiek apskatīta kā veiksmes stāsts, es 5 gadus pat nevarēju iedomāties. Tas pirmkārt ir mūsu sabiedrības panākums, gan dēļ pacietības un spīta, gan dēļ tā, ka mums ir izdevies uztaisīt līdz šim inteliģentāko valdību, kāda ir bijusi.

Apsveicu pirmkārt mūs pašus un otrkārt arī Ekonomikas Ministru.

+20
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Dace Cibule 23.11.2012. 12.35

    ——–Gundars Kuļikovskis Nav tik daudz mazu valstu, kur ekonomikas ministrus nopietni uzklausa un kura viedokli apspriež WSJ.
    ==============================================================================
    ‘Moška’ WSJ vēl piemaksā mazo valstu lielo panākumu propagandēšanā?!
    “Washington Post” gan bezmaksas slejas laukumu mazo valstu pārstāvjiem gan nepiešķir – kā saka, par visu ir jāmaksā:

    Aivars Slucis, M.D. Alberta Lea, MN ‘ THE SOURCE OF EVIL ‘

    “Washington Post” May 10, 1999, section “Wold News”, page A16

    (I called Wash.Post, they told me that this is a paid advertisement)

    http://www.pereplet.ru/text/wp.shtml

    0
    -3
    Atbildēt

    0

Janis 23.11.2012. 10.09

Krugmans ir tāds pats “ekonomists” kā Ošlejs – ja vajadzēs, izvilks no 100 faktiem vienu, un ja tas nebūs pietiekami “taisns”, tad pagrozīs kā vajag un pierakstīs klāt raksteli.
Ošleja “meistardarbs” bija raksts par Baltkrieviju tepat ir.lv, Krugmena – raksts par Baltiju vs Islandi, grafikā par pamatu ņemot IKP pīķi (jebkurš, kas nopietni nodarbojies ar grafisko analīzi zina, ka pīķus nevar izmantot kā sākumpunktu).

+20
-1
Atbildēt

5

    Signija Aizpuriete > Janis 23.11.2012. 10.48

    ——–
    Cik ilgi vēl LU profesori un plašsaziņas līdzekļos strādājošie neapjēgs Dombrovska&Vilka un reformatoru paveikto Latvijas integrācijā ES – ?

    Slava Dombrovskim, slava Vilkam un ‘vilku likumiem un tikumiem’ !

    – ‘Cilvēki no Latvijas emigrēs vēl trīs četrus gadus, kuru laikā valsti pametīs vēl aptuveni 100 000 iedzīvotāju, prognozē 2011. gada Spīdolas balvas ekonomikā ieguvējs, Latvijas Universitātes profesors Mihails Hazans.’

    http://bnn.lv/eksperts-tuvako-gadu-laika-latviju-pametis-vel-100-000-cilveku-46702

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    lindapastare > Janis 23.11.2012. 10.22

    Pīķus lieto kapitāla pārvaldnieki, rēķinot max drawdown.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vladimirs Lavrenovs > Janis 23.11.2012. 10.29

    Pēc Sharpe ratio 2006. gads šim “fondam” bija kliedzošs SELL, SELL, SELL. Pēc P/E viss bija SELL, SELL, SELL.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Janis 23.11.2012. 12.51

    edge_indran ——–

    24 gadus vecā Natālija Pereverzeva raksturoja Krieviju kā “lielu asinsvadu, no kura izraudzīto ļaužu saujiņa izsūc tās bagātības”, raksta avīze “The Daily Telegraph”. Pereverzeva, kura ir Pasaules dabas fonda aktīviste un pirms modeles karjeras strādājusi finanšu jomā, sāka ar uzslavu savai valstij, nodēvējot to par “labsirdīgu govi, kas dod saldu pienu”. Tālāk viņas atbilde izvērsās negaidīti asa: “Mana Krievija ir ubadze. Mana Krievija nevar palīdzēt tās vecajiem ļaudīm un bāreņiem. Tā noasiņo, un no tās kā no grimstoša kuģa bēg inženieri, ārsti, skolotāji, jo viņi nevar nopelnīt iztiku. Mana Krievija – tas ir nebeidzams Kaukāza karš.”
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=366518:natlija-pereverzeva-krieviju-plosa-alkatgi-un-negodgi-audis&catid=79:citur&Itemid=102

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Dace Cibule > Janis 23.11.2012. 11.39

    Krūgmenam ir problēma. Nobela prēmiju dabūja, bet ar Baltijas ekonomikas prognozēm aplauzās. Šobrīd viņa spītība pierādīt ka viņš nav kļūdījies jau izskatās mazākais bezgaumīga. Ja paskatīsimies uz to ko viņš raksta par Baltiju, tad viņa komentāri pamazām “evolucionē” uz tvitera līmeņa replikām. Domāju, ka kamēr viņš nav ticis galā ar savu problēmu lai kāda tā nebūtu, mums būtu politkorekti viņa komentārus par Latviju un Igauniju vienkārši ignorēt.
    Iespējams tūlīt no viņa varētu sagaidīt kādu slavas dziesmu par Lietuvu.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu