Portāls: Viņķeles vīrs, priekšlaicīgi pensionējoties, saņem pāri 1000 • IR.lv

Portāls: Viņķeles vīrs, priekšlaicīgi pensionējoties, saņem pāri 1000

132
Juris Viņķelis. Foto: Raitis Plauks, F64

Politiķim pensijā doties ļāvis nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss

Iespējas priekšlaicīgi pensionēties izmantojis labklājības ministres Ilzes Viņķeles (Vienotība) vīrs Juris Viņķelis, kurš ir arī Rīgas domes deputāts. Piecus gadus pirms noteiktā pensijas vecuma sasniegšanas pensionēties Viņķelim ļāvis tas, ka viņam piešķirts “nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss par politieslodzījuma laiku padomju režīma cietumā”, vēsta portāls „Pietiek.com”.

1952.gadā dzimušais Juris Viņķelis jau kopš 2009. gada beigām sācis saņemt pensiju, kuras apjoms pērn, pēc portāla ziņām, bijis virs tūkstoš latiem mēnesī. Turīgā pensionāra skaidrojums par savu veiksmes stāstu ir vienkāršs – “pensija aprēķināta pēc veiktajām iemaksām sociālajā apdrošināšanas fondā – atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem””.

Pašreizējais Rīgas domes deputāts Viņķelis, spriežot pēc viņa amatpersonas deklarācijas, pensiju sācis saņemt 2009. gada beigās, būdams tikai 57 gadus vecs. 2010. gadā kopā Viņķelis pensijā saņēmis iespaidīgu summu – 17 313 latus jeb vidēji 1442 latus mēnesī. Savukārt pērn saņemtās pensijas apjomi bijuši mazāki, tomēr ievērojami – 13 510 latu vai vidēji 1125 lati mēnesī.

Portālam „Pietiek.com” Viņķelis vēlā ceturtdienas vakarā sniedzis šādu skaidrojumu: “Mana pensija aprēķināta pēc manis veiktajām iemaksām sociālajā apdrošināšanas fondā – atbilstoši LR normatīvajiem aktiem. Man ir vairāk kā 40 gadu darba stāžs, no kuriem gandrīz puse ir veidojusies pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.” Neko sīkāk par pensijas apmēru un tā izmaiņām Viņķelis paskaidrot nevēlējies.

Līdz deviņdesmito gadu sākumam Viņķelis strādāja par ārstu, tad – par medicīnas jomas funkcionāru, bet pēc tam kļuva par plaša profila politisko pārstāvi, vadot ekonomikas ministra biroju, iegūstot labi apmaksātas vietas „Latvijas gāzes” un „Latvenergo” padomē, bet pēc 2007. gada ieņemot amatus Rīgas pašvaldībā, raksta portāls.

Savukārt šonedēļ Latvijas Pensionāru federācija (LPF) nolēma valdības vadītājam Valdim Dombrovskim (Vienotība) pieprasīt nekavējošu labklājības ministres Viņķeles atstādināšanu no amata. Tam iemesls bija, pēc LPF priekšsēdētājas Ainas Verzes skaidrojuma, ministres sniegtā intervija žurnālam “Playboy”, kurā viņa nekaunīgi ņirgājoties par Latvijas pensionāriem, “cilvēkiem, kas izcīnījuši šīs valsts neatkarību, bet šodien – 21 gadu pēc neatkarības atjaunošanas – dzīvo cilvēkam nepieņemamos apstākļos”. “Ministres izpratne par sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem ir jāvērtē kā galēja cinisma un necieņas izpausme pret vecāko paaudzi,” uzskata LPF priekšsēdētāja.

Intervijā žurnālam “Playboy” ministre pauž viedokli, ka vairākums pensionāru, kuri nāk vēl no padomju laikiem, “saka, ka ir maksājuši nodokļus, strādādami rūpnīcās (padomju laikā gan nebija tāda jēdziena kā nodokļu maksāšana) un pārmet, ka viņu stāžs ir liels, bet pensija niecīga, to valsti viņi ir būvējuši, un tā nemaz nav bijusi tik atšķirīga no šodienas Latvijas”.

“Skarbā patiesība diemžēl ir tā, ka tās ir divas dažādas pasaules, un viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit, un visas tās pensijas, ko maksā atjaunotā Latvijas valsts, faktiski nāk no naudas, ko šie cilvēki nav radījuši. Tas ir trakums, jo cilvēkiem to ir ļoti grūti izskaidrot. Viņi nesaprot, ka viņu kapitāls, relatīvi arī darba stāžā un nodokļos nomaksātais, nav konvertējams latos sociālās apdrošināšanas sistēmā atbilstoši tam, kā viņi jūtas. Turklāt tā būs vēl pietiekami ilgus gadus. Es laikam būšu no tā vecuma, kas varēs teikt, ka pensija ir no manām iemaksām,” intervijā atzīst Viņķele.

 

Komentāri (132)

aivarstraidass 09.11.2012. 09.18

Ja jau IR ķēries pie pensiju publiskošanas, kur var uzzināt citu cilvēku pensijas?

Es to jautāju pavisam nopietni – acīmredzot ir kādas personu kategorijas (bijušie valsts uzņēmumu darbinieki? politiski represētie? politiķu dzīvesbiedri? citi?) kuru pensijas var un vajag publiskot atbilstoši labas žurnālistikas praksei. Nu un tad varbūt var lūgt pilnu sarakstu ar šīm pensijām – cik lielas izmaksas bijušas pēdējos gados, cik gadu vecumā cilvēks pensionējies, utml.

+28
-3
Atbildēt

3

    lismanis > aivarstraidass 09.11.2012. 10.47

    VID mājas lapā. ir tāda vietne http://www.google.lv. tur ieraksta “amatpersonu deklarācijas” un aiziet.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Edmunds Zālīte > aivarstraidass 09.11.2012. 22.24

    jā, diezgan dzelteni, lai neteiktu vairāk. pret viņķeli tiek veikta nopietna melnā PR akcija…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 09.11.2012. 12.01

    Paldies Svinam! Salīdzināju – viss kārtībā. Man vienīgi gribētos pilnu sarakstu ar visām amatpersonām, ko tur var dabūt. Pretējā gadījumā ir jāzina cilvēka vārds un uzvārds, lai kaut ko varētu atrast, piemēram, te – http://www6.vid.gov.lv/VID_PDB/VAD .
    Mans iebildums pret pašreizējo datubāzes saskarni un arī pret šādiem avīžrakstiem ir par to, ka visu to var labi izmantot, lai patenkotu par atsevišķiem cilvēkiem, bet pagaidām galīgi nav skaidrs, kā caur to var saprast kaut kādas valstī kopīgās tendences.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

Elīna Barkovska 09.11.2012. 10.08

Manuprāt stāts nav par Viņķeļa pensijas apmēru, bet par to, kā iestājoties pareizajā Varas partijā īsā laika posmā var nokļūt n-tās valdēs padomēs u.t.t, bez jebkādas kvalifikācijas un profesionālisma konkrētā sfērā darbojoties saņemt lielu algu un uzkrāt savu sociālo budžetu.

Un vēl man vienmēr nāk smaids par valsts ierēdņiem, kas saka “es maksāju nodokļus” :)) Privātais sektors mani sapratīs!:)) Lai Vinķeļi abi divi iziet no valsts paduses, un katrs pats nopelna kaut vai ls 500 un samaksā par tiem nodokļus!:)) Un tad lai spriedelē par pensijām un sociālā budžeta peripetijām:))

+25
-7
Atbildēt

6

    kristaps_drone > Elīna Barkovska 09.11.2012. 15.34

    Privātais sektors patiešām sapratīs, jo nodokļus labākajā gadījumā maksā no minimālās algas, pārējo saņem aploksnē, ko pēc tam iztukšo pa tiešo vai caur naudas iemaksas bankomatiem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > Elīna Barkovska 09.11.2012. 10.19

    to Bronks
    Labi pateicāt.
    PS
    Ja nošķiram mušas no kotletēm, man šī labklājības ministre tomēr liekās jēdzīga.

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > Elīna Barkovska 09.11.2012. 10.10

    Žetons un Viņķeli smird, abi.

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Elīna Barkovska 09.11.2012. 13.16

    “pēdējais” (rusicisms, protams) nevar – Latvijā, tāpat kā citur, vajag “pirmos” blēžus
    ===
    Šajā gadījumā gan nekādas blēdības vēl neesmu pamanījis. Var jau būt, ka Lapsa pārējo ir atstājis saldajā ēdienā (savā ziņā sadistiski mēģinot kādu piespiest atzīties pirms nogalinošu kompromitējošu materiālu publicēšanas).
    =
    Pasākums ir ziņas vērts, ja tādēļ tiks pārskatīta pensiju maksāšanas metode, piem., visiem maksās vidējo “kautko”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Elīna Barkovska 09.11.2012. 15.40

    “Privātais sektors patiešām sapratīs, jo nodokļus labākajā gadījumā maksā no minimālās algas”
    ==
    :) KAMON! Valsts sektorā pat algas maksā no nodokļiem.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Elīna Barkovska 09.11.2012. 10.22

    Pilnīgi pareizi, par to cepiens, Latvijā naudu var pelnīt pēdējais blēdis un muļķis, ja tikai ir pareizajā partijā, kurš privātsektorā būtu absolūti nekonkurentspējīgs, tas jau cilvēkus kaitina vairāk par visu.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

buchamona 09.11.2012. 09.28

Pensionārs savu pensiju saņem tieši tik lielu, cik viņam sanāk kopā pēc tam, kad sakalkulē visu CV. Es gribētu redzēt to cilvēku – pensionāru, kurš morālu apsvērumu dēļ atteiktos no puses savas pensijas. Atcerējos vienu – prezidents, bet viņš laikam atteicās no savas algas :).
Ja ar Viņķeļa pensiju likuma kontekstā viss kārtībā, ieskaitot nacionālās pretošanās dalībnieka statusu, tad viss ir ok, un apspriest publiski šīs lietas – tā ir tāda kārtējā lumpenproletariāta taisnības izpratne.

Cita lieta – par Viņķeles kundzi :) Viņa gan zāģē Vienotības zaru – Dombrovskis nespēj vien satīrīt aiz viņas :) Vispirms revolūcija bērnu dārzos, tagad ” padomju pensionāri” Var jau būt, ka viņai pašā saknē ir taisnība par tiem pensionāriem, taču tomēr ministram ir jāapzinās, ko viņš runā un kā viņš to pasaka :) http://www.apollo.lv/zinas/dombrovskis-latvija-pensionari-netiek-skiroti/539268?utm_source=inbox&utm_campaign=news&utm_medium=newsbox

+14
-5
Atbildēt

7

    Ludmila > buchamona 09.11.2012. 10.25

    KO tad viņ tādu sadarījusi lai aiz viņas satīrītu . Nu jā viņa vēl nesaprot cik garā vāji ir Latvijas pilsoņu vairums un it sevišķi pensionāri . Kurš tad savēlēja visus šos tā saucamos izlaupītājus …protams pensionāri , kurš stāv un krīt par hūti ???

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 09.11.2012. 11.13

    Jau izlasīju, paldies.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 09.11.2012. 09.52

    Es par to nacionalās pretošanās dalībnieka statusu nekur nevaru neko sameklēt, tev ir kas zināms, par ko viņš tādu dabūjis, tad padalies.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 09.11.2012. 11.05

    Dzeri!
    Tavas datorprasmes nav augstā līmenī :))))
    Reku par Viņķeļa represēšanu
    http://aculiecinieks.delfi.lv/news/witness/arsts-juris-vinkelis-arstam-andrejam-pozrnovam.d?id=22403224

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 09.11.2012. 10.00

    dzeri. Es nemeklēju un arī neko nezinu :) Taču ceru, ka ar šo statusu ir viss kārtībā, citādi tā būtu pārākā nelietība. Piekrītu Tev, ka pensijas lielums šinī gadījumā nav tas noteicošais, arī tas, ka kāds izmanto likumā noteiktos atvieglojumus. Galvenais ir jautājums, vai viss ir šajā situācijā likuma robežās.

    Te jau atkal jāmet akmens IR dārziņā :) Nav jau diez kas – pārpublicēt no citiem ziņu avotiem šādus info. Daudz vērtīgāk būtu bijis, ja kāds no IR būtu papūlējies noskaidrot – kas tas ir bijis par politieslodzījuma laiku, kuros gados utt. Mums taču ir jāzin savi varoņi un to es saku bez ironijas

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > buchamona 09.11.2012. 09.52

    Protams, ka ir taisnība, siles večiem pienākas, tautai nepienākas. Visi pretošanās dalībnieki, partizāni, leģionāri, tātad saņem 1000Ls pensiju? Varbūt uzjautā Doroņinai cik viņa saņem, ko?

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > buchamona 09.11.2012. 10.30

    Par pensijām runājot, vajadzētu atkal celt gaismā Vjačeslava Dombrovska rakstiņu, kas nācis klajā pirms pusotra gada – sal. http://politika.lv/article/uldis-osis-the-capital-part-ii . Sociālo iemaksu ziņā diez vai ir jēga nodalīt “padomju pensionārus” no “pēcpadomju pensionāriem” – jo pensijas visu laiku bijusi paaudžu solidaritātes izpausme. Arī mēs vismaz par 90% būsim tieši tādi paši kā padomju pensionāri – uzkrājumi pensiju 2.līmenī ir nelieli un sākušies tikai nesen. Ja I.Viņķele šo diskusiju ir aktualizējusi – kaut vai strīdīgā formā, tas ir savā ziņā nepieciešami. Jo daudzi cilvēki tiešām nesaprot atšķirību starp (A) reāli sakrātu kapitālu tostarp arī pensiju fondos un (B) fiktīvu “pensiju kapitālu”, kas eksistē tikai kā cipariņi VSAA datubāzēs (“notional accounts” Vj.Dombrovska rakstā).

    Runājot par lokalizēto dāņu izdevumu (“Kad Kārlis bija Karlīna” u.c.) – tā ir tīšām sataisīta PR katastrofa. Vaina ir nevis pašās ilustrētajās grāmatiņās, bet gan Labklājības ministrijas vēlmē noteikt ar metodiskajiem materiāliem, kā šīs grāmatiņas bērnudārzos būtu jāsaprot un jāskaidro. Cik kroplai jābūt birokrātu domāšanai, lai viņi gribētu jaukties tādā intīmā procesā kā pasaku stāstīšana?! Ziemeļkorejā varbūt tā var atļauties. Latvijā cilvēki līdz šim bija pieraduši, ka bērnu daiļliteratūru var izvēlēties, lasīt vai skaidrot vecāki un bērnudārzu pedagogi paši – arī bez ministriju vadošiem norādījumiem.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu