Dombrovskis nepiekāpsies LPS prasībām par IIN pārdali • IR.lv

Dombrovskis nepiekāpsies LPS prasībām par IIN pārdali

12
Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis. Foto: Kaspars Krafts, F64

IIN proporcijas pārdale starp valsti un pašvaldībām ir iespējama, bet ne nākamgad

Sarunas ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) ir noslēgušās un nekādas izmaiņas par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdali nākamā gada budžetā nav paredzētas, trešdien intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” uzsvēra premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Pēc Dombrovska teiktā, IIN proporcijas pārdale starp valsti un pašvaldībām ir iespējama, bet ne 2013.gadā, ziņo LETA.

Premjers atgādināja par valdības un LPS vienošanās protokolu, kas tika parakstīts 27.septembrī. Viņš norādīja, ka lēmums par šādu vienošanos LPS sēdē pieņemts ar lielu balsu pārsvaru, bet pēc tam “divi kungi” – Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un vicemērs Andris Ameriks (GKR), kuri sēdē nepiedalījušies, – “sacēluši lielu traci”.

Ušakovs otrdien LNT ziņu raidījumā paziņoja – ja LPS izdosies panākt kaut minimālas izmaiņas IIN sadalē, „ņemsim ziedus un konfektes un atgriezīsimies” LPS, no kuras Rīga izstājās pēc vienošanās ar valdību noslēgšanas.

Dombrovskis uzsvēra, ka sarunas par LPS un valdības vienošanās protokolu ir noslēgušas un uz nākamā gada budžetu nekādas izmaiņas netiek plānotas.

Kā ziņots, pēc 27.septembra LPS sēdes Rīgas domes vadība paziņoja, ka izstājas no šīs organizācijas un 24.oktobrī šāds lēmums tika pieņemts Rīgas domes sēdē.

Pēc šī Rīgas pašvaldības lēmuma LPS domes ārkārtas sēdē tika nolemts prasīt valdībai 2013.gada valsts budžetā paredzēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdali 85% apmērā pašvaldībām vai arī kompensēt pašvaldībām 32 miljonus latu. LPS nosūtījusi šos priekšlikumus Saeimai, kas skata 2013.gada budžeta projektu.

Tāpat priekšlikumā aicināts, grozot nodokļa sadalījumu starp pašvaldībām un valsti, nodrošināt 23 miljonus latu mērķdotācijām visu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai un palielināt mērķdotāciju pašvaldību autoceļiem un ielām par astoņiem miljoniem latu.

LPS arī aicina likumprojektā “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013.-2015.gadam” noteikt, ka trīs gadu laikā vienlaikus ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājumu pašvaldību daļa šajā nodoklī sasniedz 100%.

 

Komentāri (12)

austrisv 31.10.2012. 08.59

Turies Dombrovski pret resnajiem runčiem. Piemērs nav tālu jāmeklē: Jūrmala atlaiž resnajiem runčiem NĪN par 80 %, bet naudu grib iegūt no valsts budžeta. Sak, mēs te pašvaldības tās labās- nodokļus atlaižam, bet , lūk valdība un Vienotība it sevišķi- slikta, jo tā negrib nodokļus samazināt, tāpat negrib mums atdot visu nodokļu maksātāju naudu, lai varam sevi uzspodrināt uz pašvaldību vēlēšanām. Par Ušakovu tas pats!

+16
-2
Atbildēt

1

    garausiitis > austrisv 31.10.2012. 09.06

    Man patika piebilde,ka ne Ameriks , ne Ušakovs nepiedalījās pasākumā , kur vienojās par IIN sadali :) Interesanti vai tā nauda ,ko Rīgai nozog veiklie Domes ieceltie darboņi ( un nav pat svarīgi ar vai bez Amerika, Ušakova ziņu ) , nav lielāka kā tā ko vēlas iegūt pārdalot nodokli :)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 31.10.2012. 09.33

…Ušakovs otrdien LNT ziņu raidījumā paziņoja – ja LPS izdosies panākt kaut minimālas izmaiņas IIN sadalē, „ņemsim ziedus un konfektes un atgriezīsimies” LPS… +++ man kaut kas te nav skaidrs :) Kāds šim “revolucionārajam” RD solim (izstāšanās LPS) ir sakars ar nodokļu pārdali? Pietiek pašvaldībai izstāties no kaut kādas organizācijas un tā ietaupa, vai arī zaudē savā budžetā naudu? :) Tas taču nav nopietni :)

Bet tās puķes un konfektes Ušakovs var iebāzt sev vienā vietā, šitā puišeļa bravūra viņam ir jāizdzen no galvas ārā.

+12
-2
Atbildēt

0

dace_ampermane 31.10.2012. 10.03

Tādam Ušakovam un Amerikam ir vieni mērķi- Maskavas mērķi, un tas ir lai Lavijai cik iespējams traucētu normālu attīstību un lai Latviju cik iespējams noturētu Maskavas orbitā. Jebkura kaitniecība un sprunguļi riteņos tam kalpo, jebkurš nepareizi noslēgts līgums par lielām naudām arī der un daudzi morāli izvirtuši bāleliņi arī piepalīdz. Uz koalīciju arī nevar 100 procentīgi paļauties. Tā mums iet kā pa celmiem sovjietu izvarotā valstī.

+7
-1
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu