ECT: Izvarotajai poļu pusaudzei bija jānodrošina aborta iespēja • IR.lv

ECT: Izvarotajai poļu pusaudzei bija jānodrošina aborta iespēja

79
Pretabortu akcijas šoruden notiek ne tikai Latvijā, šī ir Ziemeļīrijā, Belfāstā. Foto: AFP/LETA

Pusaudzes tiesību pārkāpumos vainojams aborta pretinieku organizāciju spiediens

Poļu pusaudzei, kas izvarošanas rezultātā bija palikusi stāvoklī, bija jānodrošina netraucēta piekļuve aborta operācijai, nospriedusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

Meitene, kura tobrīd bija 14 gadus veca, bija spiesta veikt abortu slepeni, jo aborta pretinieku organizāciju spiediena rezultātā vairākas slimnīcas viņu bija noraidījušas, ziņo LETA/BBC.

Polijas valstij meitenei un viņas mātei jāmaksā 61 000 eiro (42 700 latu) liela kompensācija, nosprieda ECT.

2008.gadā, kad meitenei bija tikai 14 gadi, viņa tika izvarota un palika stāvoklī. Atbilstoši likumam, jaunā poliete saņēma prokuratūras atzinumu, ka viņa palikusi stāvoklī nelikumīgu dzimumattiecību rezultātā.

Meitene, kas lietas materiālos tiek identificēta vienīgi kā “P”, kopā ar māti dzimtajā Ļubļinā devās uz divām slimnīcām, lai panāktu, ka viņai tiek veikta aborta operācija.

Vienā no slimnīcām kāds katoļu priesteris meiteni centās atrunāt no aborta, bet slimnīca izplatīja paziņojumu presei, apliecinot, ka atsakās veikt abortu. Arī centieni panākt, ka aborta operāciju veic kāda Varšavas slimnīca palika bez rezultātiem. Turklāt varasiestādes apsūdzēja meitenes māti, ka tā cenšas panākt, lai “P” veic aborta operāciju, bet pati meitene tika ievietota nepilngadīgo patversmē.

Pēc Veselības ministrijas iejaukšanās Gdaņskā meitenei aborta operācija tomēr tika veikta.

ECT savā spriedumā, kas vēl var tikt pārsūdzēts, atzina, ka pārkāptas vairākas “P” tiesības. Meitenei bija jānodrošina netraucēta pieeja likumīgai aborta operācijai, bet slimnīcas vadība nedrīkstēja publiskot viņas lietas detaļas, nosprieda tiesneši.

 

Komentāri (79)

Janis 31.10.2012. 09.14

Te var redzēt, kas notiek, kad radikālām organizācijām ļauj vaļu.
Tas sākas ar “tiesībām uz dzīvību no ieņemšanas brīža”, kas faktiski ir abortu aizliegums, tālāk tas pāriet likumdošanā ar klauzulu, ka abortu drīkst veikt tikai kriminālos gadījumos un visbeidzot tas “ieēdas” sabiedrībā, kas uzskata, ka aborts “tas ir slikti” (bet, piemēram, izvarošana, pamests bērns, galēja nabadzība vai nomirt grūtniecības komplikāciju dēļ ir labāk) un finālā ārsts tev atsakās veikt operāciju, jo viņam uz to ir tiesības.

No “nevainīgas tiesību definīcijas” līdz viduslaikiem nav nemaz tik tālu.

+22
-4
Atbildēt

0

enjoy 31.10.2012. 09.26

Te mēs varam redzēt reliģisko sviestu galvā. Ārstam nevajadzētu kaitēt pacientam ne fiziski, ne emocionāli, bet viņu vēl pazemo izvarotu 14 gadīgu bērnu un viņa māti. Nez, vai viņi paši vēlētu savai meitai dzemdēt 14 gados bērnu no izvarotāja?

+19
-3
Atbildēt

0

austrisv 31.10.2012. 08.50

Te nu mēs varam redzēt, kādas sekas var būt Parādnieka nespējai redzēt tālāk par savu “kurpju purngaliem” arī Latvijā!

+22
-7
Atbildēt

6

    Sandris Maziks > austrisv 31.10.2012. 09.53

    Bet
    Kā nēsājas, veča, dzēra pavalkātais NKVDešņika šinelis? Pienāk laiks, kad jāpadomā par savu dvēseli un nevar vairs dzīvot ar tik zvērisku naidu, ka pat maizes gabals iestrāgst rīklē.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > austrisv 31.10.2012. 13.27

    dzeris49
    Ne jau tev, vecam pidrillam, prasīs par ko rūpēties cienījamam politiķim.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 31.10.2012. 12.44

    Bet. Rakstu nelasīju, pēc pirmā komenta sapratu, ka Parādnieks izvarojis polieti??? VAI TĀ?

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > austrisv 31.10.2012. 12.53

    aivarsk
    Pie pakaļas visiem izvarotā poļu skolniece, galvenais Parādnieka partijas piederība.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > austrisv 31.10.2012. 10.33

    Apzinos, ka tūlīt tikšu nolamāts par lāpnesi un nomīnusots, bet patiesība tomēr dārgāka. Bet, vai nav gadījies dzirdēt vienu vecu krievu sakāmvārdu, kas precīzi attiecas uz Tevi šī un arī dažu labu citu tavu komentāru sakarā un latviski skan apmēram šādi: “Dzirdēju zvanu, tikai nezinu kur tas skanēja” (Slišal zvon, da neznajet, ot kuda on). Jo Parādnieks jau neiestājas par pilnīgu un kategorisku abortu aizliegšanu, bet par to, ka tie tiek ierobežoti un tos var veikt tikai noteiktos gadījumos, piemēram, tādos, kā rakstā aprakstītais par poļu meiteni.

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    mary75 > austrisv 31.10.2012. 13.15

    Veikt vai neveikt abortu – par to jālemj tikai un vienīgi pašai sievietei, un vēl mediķim, nevis Parādniekam vai kādam citam “moralizētājam”, kas uz to taisa sev politisko kapitālu, un valstij jānodrošina viņai iespēja izdarīt to komfortablos apstākļos.
    Būtu labāk propagandējis abortu profilaksi, ja jau pēkšņi tā norūpējies par šo tēmu.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu