Nobela prēmiju ekonomikā saņem divi ASV ekonomisti • IR.lv

Nobela prēmiju ekonomikā saņem divi ASV ekonomisti

27
Nobela prēmijas ekonomikā laureāti Rots (no kreisās) un Šeiplijs. Foto: AFP/LETA

Abi zinātnieki darbojušies atsevišķi, taču viņu pētījumu panākumi vērtējumi to apvienojumā

Nobela prēmija ekonomikā piešķirta diviem ASV ekonomistiem – Elvinam Rotam un Loidam Šeiplijam, pirmdien paziņoja Nobela komiteja, kas atbildīga par Nobela prēmijas ekonomikā piešķiršanu. Prēmiju ekonomikā Rots un Šeiplijs saņēmuši par pētījumiem par iespējami labāko dažādu raksturlielumu savienošanu.

Abi ekonomisti godināti par “stabilo asignējumu un tirgus plānošanas prakses teorijām”, ziņo LETA/AFP.

Vienkāršāk runājot, abu ekonomistu pētījuma būtība ir – izskaitļot iespējami optimālāko veidu, kā ierobežotus resursus sadalīt starp noteiktu aģentu skaitu. Abu zinātnieku darbs var tikt izmantots, piemēram, lai palīdzētu pacientiem, kam nepieciešama orgānu transplantācija, atrast piemērotāko donoru vai lai izvēlētos potenciālajiem studentiem piemērotāko universitāti.

Nobela komiteja norāda, ka abi zinātnieki darbojušies atsevišķi, tomēr viņu pētījumu panākumi skaidrojami ar Šeiplija teorētisko pētījumu rezultātu apvienojumu ar Rota ieskatu to praktiskajā vērtībā.

60 gadus vecais Elvins Rots ir Hārvarda Universitātes biznesa skolas profesors, pazīstams “spēļu teorijas”, tirgus modelēšanas un eksperimentālās ekonomikas speciālists.

89 gadus vecais Loids Šeplijs ir pasniedzējs Kalifornijas Universitātē. Viņš, tāpat kā Rots, specializējas “spēļu teorijā” un matemātiskajā ekonomikā.

Pērn Nobela prēmija ekonomikā arī tika piešķirta amerikāņu zinātniekiem Tomasam Sardžentam un Kristoferam Simsam par makroekonomikas celoņu un seku saistības empīriskajiem pētījumiem.

 

Komentāri (27)

Anna Gaigule 15.10.2012. 18.15

Ja senāk “nepārtrauktai izaugsmei” ticēja tikai divu kategoriju cilvēki: trakie un ekonomisti, tad tagad vismaz Nobela prēmijas ieguvēji ir sapratuši, ka ekonomika ir par “ierobežotu resursu sadali”.
Varbūt šos divus vairs pie astrologiem un hiromantiem nepieskaitīšu…

+3
0
Atbildēt

0

janazakovica 15.10.2012. 19.09

piemeram mes savu a.vilku vertejam augstaak.daudz.

0
0
Atbildēt

0

janis17 15.10.2012. 15.41

Kāpēc to prēmiju nepiešķīra mūsu valdiņam?

http://www.ir.lv/blogi/ekonomika/par-ko-kritizet-valdi-ibu

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu