Miljonu vērtos līgumus turpmāk skatīs valdības sēdēs • IR.lv

Miljonu vērtos līgumus turpmāk skatīs valdības sēdēs

31
Uzraksts valdības namā. Foto: Kaspars Krafts, F64

Pasažieru vilcienu un fotoradaru iepirkumi spiež valdībā saktīt arī tehniskās specifikācijas

Turpmāk valstij nozīmīgi līgumi pirms to noslēgšanas, kā arī iepirkumu tehniskās specifikācijas pirms to publiskošanas iepirkuma procedūras ietvaros, ja līgumu summa pārsniegs miljonu latu, tiks izskatīti valdības sēdēs.

Šāda kārtība, lai izvērtētu valsts intereses un konstatētu iespējamos riskus, stājas spēkā no 17.oktobra, informē Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja Laine Kučinska. To paredz Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) rezolūcija visiem ministriem.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane skaidro, ka, izvērtējot līdzšinējo līgumu slēgšanas praksi, arī „Pasažieru vilciena” līgumu ar Spānijas uzņēmuma „Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles” un Valsts policijas līgumu ar „Vitronic”, sagatavoti Valsts kancelejas priekšlikumi valsts līgumu slēgšanas procesa pilnveidošanā. Tie paredz, ka turpmāk tiks veikts visaptverošs valsts interešu izvērtējums, konstatēti iespējamie riski pirms saistību uzņemšanās, kad vēl ir iespējamas juridiskas korekcijas.

„Turpmāk valsts uzņēmumiem un iestādēm pirms tādu civiltiesisko līgumu slēgšanas, ar kurām tiks uzņemtas valsts tiešas vai netiešas saistības, kuru darījuma summa pārsniegs miljonu latu, kā arī par identisku summu darījumiem, kas tiks finansēti no ES struktūrfondu līdzekļiem, līgumu teksti pirms to noslēgšanas, kā arī iepirkumu tehniskās specifikācijas pirms to publiskošanas iepirkuma procedūras ietvaros, būs jāiesniedz izvērtēšanai Valsts kancelejai un Tieslietu ministrijai, kas šos dokumentus vērtēs no juridiskā aspekta. Savukārt vērtējumu par atbilstību valsts interesēm no neattiecināmo izmaksu riska novēršanas aspekta sniegs Finanšu ministrija,” skaidro Dreimane.

Turpmāk valstij nozīmīgo iepirkumu tehniskās specifikācijas kopā ar Valsts kancelejas, Finanšu ministrijas un Tieslietu ministrijas atzinumiem tiks izskatītas valdības sēdēs.

Valsts kanceleja ir tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina Ministru prezidenta un Ministru kabineta darbu, valsts pārvaldes politikas īstenošanu, kā arī valsts interešu pārstāvību tiesvedību procesos.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu