Saeima TV3 un LNT ļauj prasīt samaksu no kabeļtelevīzijām • IR.lv

Saeima TV3 un LNT ļauj prasīt samaksu no kabeļtelevīzijām

15
Foto: Edijs Pālens, LETA

Abi komerckanāli par sava satura retranslēšanu no nākamā gada aprīļa varēs prasīt samaksu

Saeimas deputāti ceturtdien trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā (EPLL), kuri atcels obligātas retranslācijas principu un ļaus TV3 un LNT no 2013.gada 31.marta prasīt samaksu par sava satura retranslāciju kabeļtelevīzijas tīklos, ziņo LETA.

Grozījumi paredz, ka obligāta retranslācija kabeļtelevīzijas tīklos, neprasot maksu no skatītāja, attiecināma tikai uz sabiedrisko televīziju jeb Latvijas Televīzijas (LTV) abām programmām, LTV1 un LTV7. Patlaban EPLL paredz, ka arī nacionālie komerckanāli kabeļtelevīzijas tīklos un virszemes apraidē galalietotājiem ir bez maksas. Likums pašlaik nosaka, ka sabiedriskā televīzija un nacionālās komerctelevīzijas par satura izplatīšanu nemaksā, kā arī nesaņem maksu no kabeļtelevīzijas operatoriem par televīziju saturu.

“Mūsu valsts interesēs ir nostiprināt Latvijas mediju telpu, kurā diemžēl ir neproporcionāli spēcīga Krievijas retranslēto mediju ietekme, un to var panākt, spēcinot vietējo mediju saturu. Šie likuma grozījumi Latvijas nacionālos komerckanālus, kas par atrašanos televīzijas bezmaksas apraidē “Lattelecom” maksā augstu apraides maksu – ap 650 000 latu gadā, nostādīs līdzvērtīgākā situācijā, salīdzinot ar ārvalstu retranslētajiem televīzijas kanāliem,” norāda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

“Ārvalstu retranslētie televīzijas kanāli var vienoties ar kabeļtelevīzijas operatoriem, lai saņemtu samaksu par saturu, bet nacionālajiem komerckanāliem likumdevējs to bija liedzis, tādējādi apgrūtinot to konkurenci. Šī kļūda tiek labota. Ceru, ka pieņemtie grozījumi nacionālajiem komerckanāliem ļaus stiprināt vietējā satura veidošanu,” pauda Mūrniece.

Obligātās retranslācijas pienākums attiecībā uz kabeļtelevīzijām tiek atcelts līdz 2014.gada sākumam. Plānots, ka 2014.gada sākumā spēkā stātos regulējums, kas noteiktu, kādam jābūt televīzijas programmu pamatpiedāvājumam atbilstoši valsts nacionālajām interesēm jeb kāda veida televīzijas kanālus jāiekļauj televīzijas programmu pamatpakā. Pie šā regulējuma izstrādes šobrīd strādā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP).

“Saeimas trešajā lasījumā pieņemtie grozījumi paredz, ka obligātās retranslācijas pienākums kabeļtelevīzijas tīklos joprojām paliks spēkā attiecībā uz sabiedriskās televīzijas abiem kanāliem LTV1 un LTV7. To saturs arī nākotnē kabeļtelevīzijas tīklos operatoriem būs pieejams bez maksas un tie obligāti būs jāiekļauj visās kabeļtelevīzijas programmās. Šīs likuma izmaiņas neskars bezmaksas televīzijas apraidi un arī nākotnē televīzijas kanāli – LTV1, LTV7, LNT un “TV3″ skatītājiem būs pieejami bez maksas,” skaidroja komisijas priekšsēdētāja.

Viņa uzsvēra, ka likuma grozījumi tapuši sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju un tikusi atrasta juridiski korekta versija, pret kuru pēc diskusijām komisijas sēdē iebildumus necēla ne komerctelevīziju, ne apraidītāju pārstāvji, ne NEPLP.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 19.jūnijā noraidīja trīs Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu priekšlikumu atlikt obligātās retranslācijas principa jeb “must carry” atcelšanu un atcelt to no 2014.gada.

 

Komentāri (15)

ieva_krumina 05.10.2012. 11.27

Šis regulējums attiecas TIKAI uz kabeļtelevīzijām… virzsemes apraidi tas taču neskars…

starpcitu kurā gadā Lattelekomam beidzas monopols uz virszemi?

un kad pienāks brīdzis, kad digitālājā TV varēs skatīties ko grib, nevis uzspiesots blokus (kuros no 7 kanāliem intersē tikai viens)

+6
-1
Atbildēt

0

zauls 05.10.2012. 15.26

Jaunā zviedru okupācija. Drīz sporta pārraides varēšot redzēt tikai tie, kam galvā implantēts zviedru tv čips.

+2
-1
Atbildēt

3

    astra_ozo > zauls 06.10.2012. 09.36

    interesanti, kas pašlaik notiek ar VIASAT un Ģjinamo spēļu rādīšanu. Vispirms viņiem bija ideja rādīt spēles pašā dārgākajā kanālu paketē, kurā ir VIASAT sport, bet nesen dzirdēju, ka nu jau sāk piekāpties un rāda arī TV6, kas ir pamatpakā.
    Laikam jau cerības par latviešu milzīgo gatavību skatīties RĢ spēles (un atvērt maciņu) nav piepildījušās

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aldīna > zauls 06.10.2012. 08.28

    Vai ar to tu domā pilotprojektu Latvijas (Čehijas, Slovākijas) ievilkšanai Krievijas informatīvajā telpā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aldīna > zauls 06.10.2012. 08.32

    Man liels prieks ka mazāka daļa latviešu tiek ievilkta padomju iekšlietu struktūru sporta kluba “Dinamo” atbalstīšanā! Labāk LTV7 būtu rādijuši vietējo čempi!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

mary75 05.10.2012. 08.00

Jādara viss, kas nāk par labu nacionālajiem TV kanāliem, jo tie nostādīti nevienlīdzīgas konkurences situācijā Eiropas liekulīgās nostājas dēļ, mazais un nabagais nespēj konkurēt ar lielu un bagātu.
Un nevajag ES neobligātās rekomendācijas pārvērst par direktīvām, kā dara Latvijas bailīgā birokrātija.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu