Simtiem protestētāju uzbrūk ASV vēstniecībai Jemenā • IR.lv

Simtiem protestētāju uzbrūk ASV vēstniecībai Jemenā

77
Protestētāji pie ASV vēstniecības Jemenā. Foto: AFP/LETA

Ir bojāgājušais un pieci ievainotie

Sašutumā par ASV tapušo filmu, kurā aizskarts pravietis Muhameds, ceturtdien protestētāji uzbrukuši ASV vēstniecības kompleksam Jemenas galvaspilsētā Sanā, no notikuma vietas ziņo aģentūras AFP korespondents.

Cenšoties atturēt pūli no ielaušanās vēstniecībā, policija atklājusi uguni, nošaujot vienu protestētāju un vēl piecus ievainojot, informēja kāda drošības spēku amatpersona.

Uguns atklāta, kad protestētāji otro reizi uzbrukuši vēstniecības kompleksam, kuru mēģināja ieņemt jau iepriekš, ziņo LETA/AFP. Demonstranti iepriekš aizdedzināja vairākus diplomātiskās pārstāvniecības transportlīdzekļus un drošības dienesti, cenšoties izklīdināt demonstrantus, lika lietā ūdens metējus un gaisā raidīja brīdinājuma šāvienus, ziņoja AFP korespondents.

Vairāki protestētāji stāstīja, ka automašīnas aizdedzinājuši daži demonstranti, kuriem izdevies piekļūt vēstniecībai pa neapsargātiem vārtiem. Pēc tam protestētāji no vēstniecības ēkas tika padzīti un sapulcējās aptuveni 100 metrus no vārtiem blakus kontrolpunktam, kur skandēja pret ebrejiem vērstus saukļus.

Sekoja otrs mēģinājums piekļūt vēstniecībai, izprovocējot policiju atklāt uguni pret demonstrantu pūli. Kopumā pie vēstniecības pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku.

Jemenas prezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi jau atvainojies ASV prezidentam Barakam Obamam un Amerikas tautai par pūļa uzbrukumiem vēstniecībai un devis rīkojumu veikt notikušā izmeklēšanu.

Nemieros, ko Lībijā izraisīja ASV tapusī filma “Innocence of Muslims” (“Musulmaņu nevainība”), kurā apvainots pravietis Muhameds, naktī uz trešdienu tika nogalināts ASV vēstnieks Lībijā un vēl trīs Savieno Valstu amatpersonas, bet trīs ASV diplomāti tika ievainoti.

Filmā islāms pielīdzināts audzējam, un tajā pravietis Muhameds attēlots gultā ar sievietēm. Pravietis filmā runā arī par bērnu nogalināšanu un norāda, ka ēzelis ir “pirmais musulmaņu dzīvnieks”.

Protesti pret šo kinolenti notikuši arī Ēģiptē, Jemenā, Marokā, Sudānā, Tunisijā un Irānā.

 

Komentāri (77)

oktaavs 13.09.2012. 19.35

Cik gan vājš ir viņu Dievs, ja to jāaizstāv fanātiķu baram ? Viņi paši neaizdomājas par to, ka tā pazemo savu Allāhu ?
Kristiešu Dievam nekas nenotiks, pat ja katrs musulmanis uzzīmēs karikatūru par Jēzu, vai pat sadedzinās kādu Bībeli.
Bet runa pamatā jau nav par ticību, bet par zaļi-melno skaudību pret Rietumiem. Skaudība, ka Rietumi ir bagāti, bet viņi nabagi. Spridzinot,skaļi bļaujot, vicinot dunčus un nēsājot Kalašņikovus ikdienā, materiālās vērtības nerodas.

+16
-2
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > oktaavs 13.09.2012. 20.36

    ——-
    Bez Rietumu palīdzības nekāds ‘Arābu pavasaris’ nebūtu sācies – nekāda rietumu demokrātisko vērtību iedzīvināšana feodālajā sabiedrība nebūtu sākusies. Tagad piedzīvojam likumsakarīgu turpinājumu – ‘Arābu vasaru’ jeb
    ‘Zaļi-melno tveici’.

    Saturās, Austrumi – jau palīgos apgūt rietumu demokrātiju nāk karakuģi un ‘misionāru’ kontingents. Palīdzēja takš Krievijai – palīdzēs Austrumiem- palīdzēs visai pasaulei:

    http://www.youtube.com/watch?v=s9_2AOL-Cpc

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

gliters 14.09.2012. 09.53

Dievs varbūt arī ir, bet jebkura reliģija gan ir apziņas vīruss, kas rada ilūzijas un himēras, turklāt reliģijas praktizēšana daudziem ir nevis “sarunas ar Dievu” veids, bet gan iemesls justies pārakam par tiem, kuri viņu “klubiņam” nepieder un pamatojums agresijas izrādīšanai un vardarbībai pret šiem “nepiederošajiem”. Reliģiozitāte atņem cilvēkam iespēju kritiski uztvert pasauli, kā arī racionāli domāt, brīžiem paskatoties uz savu “ticību” no malas.
Starp citu, pravietis Muhameds nav nekāds Dievs un tāpēc “neaizskaramība” viņam nepienākas principā. Un viens ir nenoliedzami – ja viņš dzīvotu mūsdienās, tad viņu tiesātu par pedofīliju un kara noziegumiem.
Protams, ka izaicināt vājprātīgos ar šādām filmām diezvai ir prāta darbs, bet aizliegt islama praktizēšanu Eiropā un ASV gan būtu lietderīgi.

+9
-1
Atbildēt

3

    dzintarz > gliters 16.09.2012. 15.29

    šelobai u.c.
    Mīts par islāmu kā miermīlīgu reliģiju
    Sems Hariss: islāma fundametālisma problēma akurāt slēpjas islāma fundamentā (pamatā).
    http://fora.tv/2010/11/10/Sam_Harris_Can_Science_Determine_Human_Values#Sam_Harris_Islam_Is_Not_the_Religion_of_Peace

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 14.09.2012. 11.41

    Neaizmirsti, ka islams ir ne tikai reliģija, bet arī tiesiski politiskā sistēma un stingri noteikts dzīvesveids. Kristiešiem ir tikai Bībele, kamēr musulmaņiem ir gan Korāns, gan šariata likumi, kas it kā nāk no Allaha un tāpēc nav grozāmi mūžīgi mūžos.
    Kristietība, kopumā ņemot, 21.g.s. vairs nerada draudus sabiedrībai, ja vien tiek stingri ievērota baznīcas un varas šķirtība, kamēr islams pēc būtības neparedz iespēju šķirt varu no baznīcas. Tāpēc, ja islams netiks stingri aizliegts, tad mēs riskējam nonākt pie situācijas, ka Eiropas “aborigēni” būs vnk spiesti dzīvot pēc šariata likumiem, ja gribēs palikt dzīvi.
    Kas attiecas uz izglītošanu, tad vēsture rāda, ka sabiedrība “izglītojas” tikai ar pašas ilgo un sāpīgo pieredzi. CtrlC – CtrlV metode šeit nestrādā.
    Tā ka ja negribam atkrist atpakaļ Viduslaikos vai, mazākais, dzīvot pilsoņkara apstākļos, nekas cits neatliek, kā stingra imigrācijas ierobežošana no musulmaņu valstīm komplektā ar islama aizliegumu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

tuba76 14.09.2012. 13.34

Zviedru reportāžā no notikumu vietām reportieris uzdod jautājumu demonstrētājiem – kāds ir tavs viedoklis par filmu? Atbilde – es neesmu to redzējis, es nedrīkstu skatīties mūsu svētā attēlojumu.
????
Tad kurš nu ir tas grēcīgais musulmanis, kas šo filmu ir tomēr noskatījies un tagad degs elles liesmās? Kā viņi vispār zina, ka tas ir Allahs, kurš redzams tajā filmā? Tāpēc, ka kāds to apgalvo? un kāda apgalvojuma dēļ viss šis haoss un traģēdijas?
Un nez no kurienes pēkšņi uzliesmojošā stihiskā sadusmoto musulmaņu pūlī pie rokas atrodas raķetes (!?), ar ko sašauj vēstnieka mašīnu?
Skatos ziņās šīs reportāžas un pieķeru sevi pie domas, ka vēlos, ka tas viss notiek uz citas planētas. Man ir bail atrasties uz vienas planētas ar tik viegli manipulējamām cilvēku masām.
Un vēl es domāju – jau sen – kāpēc musulmaņi nerīko šādas akcijas, lai protestētu pret piemēram pašnāvnieku uzbrukumiem viņu pašu dievnamiem? Tos drīkst demolēt, lūdzošu cilvēku nonāvēšana var būt attaisnojama ar reliģisku cīņu?

+7
0
Atbildēt

2

    ilmisimo > tuba76 14.09.2012. 17.20

    Viņiem savi(citi ) jautājumi.

    ……Belgian sociologist Isabelle Stengers called it Cosmopolitics. Cosmopolitics is concerned with the negotiations between the overlapping universes that in reality make up the world, instead of imposing Western materialist rationality:

    “In the term ‘cosmopolitical’, cosmos refers to the unknown constituted by these multiple, divergent worlds and to the articulations of which they could eventually be capable. …….
    http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/07/2012724122524575125.html

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > tuba76 14.09.2012. 15.41

    Viņi neuzdod paši sev šādus jautājumus…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu