Rīgas Domā var aplūkot jaunās vitrāžas metus • IR.lv

Rīgas Domā var aplūkot jaunās vitrāžas metus

24
Krišs Zilgalvis. Ar degsmi par brīvību. Publicitātes foto

Konkursa uzvarētāja vitrāža ir īpaša ar tajā iestrādātajiem vairāk nekā diviem miljoniem stikla elementu

Līdz 16.septembrim Rīgas Domā iespējams aplūkot 23 vitrāžu metus, kas piedalījās konkursā par Atmodas laikam un barikāžu atcerei veltīto piemiņas zīmi. Konkursa uzvarētāja Kriša Zilgalvja radošajam risinājumam “Degsme par brīvu Latviju” 2014.gadā jārotā Rīgas Doma ziemeļu siena.

Rīgas Doma jaunās vitrāžas konkursa darbi izstādīti apmeklētājiem pirmoreiz. Gan Rīgas Domā, gan sabiedriskās kustības “Mans Doms” interneta mājas lapā ikviens var iepazīties ar visiem raošajiem risinājumiem – te redzams ne tikai uzvarētāja darbs, bet arī Gunas Rozenbergas, Elizabetes Frišenbruderes, Ievas Strazdas, Allas Burakas, Daces Sietiņas, Eilas Vikmanes, Initas Ērmanes, Sandras Utānes, Oleksija Krasnova, Jura Medņa, Katrīnas Sokolovas, Lotes Vilmas Vītiņas, Maijas Purgailes un Noras Cēsnieces veidotie meti.

Jau ziņots par konkursu „Ar domu par barikādēm”, kurā ikviens Latvijas iedzīvotājs varēja iesniegt mākslinieciskos risinājumus barikāžu atcerei veltītas vitrāžas izveidei Rīgas Domā. Žūrija izvēlējās darbu “Degsme par brīvu Latviju”, kas ir īpašs ar vitrāžā iestrādātiem vairāk nekā diviem miljoniem stikla elementu un inovatīviem inženierizpētes risinājumiem.

Jaunās vitrāžas attēls un krāsas mainīsies atkarībā no laika apstākļiem, saules intensitātes, kā arī darba apskates vietas. Tas padarīs vitrāžu ne tikai par unikālu piemiņas zīmi Latvijas iedzīvotājiem, bet arī apbrīnas objektu ārvalstu viesiem.

„Barikāžu laiks ir bijis nozīmīgs ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Šā laikmeta atceres zīme Rīgas Doma vitrāžā ir iespēja runāt un atgādināt par atmodas laika notikumiem gan nākamajām paaudzēm, gan Rīgas viesiem. Aicinām ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesaistīties ziedojumu vākšanā vitrāžai, kļūstot par vienu no jaunā gaismas simbola veidotājiem. Ziedot iespējams, zvanot uz tālruņa numuru 90067060,” aicina biedrības „Ascendum” dibinātāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Konkursā iesniegtos darbus vērtēja Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesore un stikla māksliniece Inguna Audere, LMA profesors un gleznotājs Kristaps Zariņš, LMA profesors un mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis, arhitekts Jānis Dripe, Latvijas Universitātes profesors un politologs Tālavs Jundzis, interneta žurnāla “Satori” redaktors un filozofs Ilmārs Šlāpins, kā arī Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš.

Konkursā iesniegto mākslas darbu video prezentāciju sagatavojis jaunais mākslinieks Toms Burāns, kurš videoinstalācijā radoši integrējis arī laureāta Kriša Zilgalvja radītā vitrāžas projekta interaktīvos elementus.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu