Lukašenko piedraud Lietuvai par “plīša desantu” • IR.lv

Lukašenko piedraud Lietuvai par “plīša desantu”

16
Zviedrijas vēstniecība Minskas centrā vēl 8.augustā sakārto karogus. Foto: EPA/LETA

Baltkrievu žurnālistes aiztur par fotografēšanos ar „plīša desantu”

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko visu atbildību par lidmašīnu, kas nepamanīta ar tā saucamo plīša desantu ielidoja Baltkrievijas gaisa telpā, prasa no Lietuvas. No turienes zviedri ielidoja Baltkrievijā, ziņo aģentūra „BELTA”.

Lukašenko paziņojis: „Un Lietuva – lai viņi nesēž kā peles zem vainadziņa. Viņiem ir mums jāpaskaidro, kāpēc ļāva no savas valsts teritorijas pārkāpt valsts robežu. Lai nu kam, bet Lietuvai šajā jautājumā būs ko teikt,” paziņojis Lukašenko.

Tā dēvētā “plīša desanta” laikā Lietuvas gaisa telpas izmantošanas noteikumi nav pārkāpti, ceturtdien paziņojusi Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Jukņevičiene, raksta LETA.

“Lietuvā aizvien ir dažādas mazas privātas lidmašīnas, un tās bija arī tajā dienā (4.jūlijā), bet nekādi pārkāpumi netika konstatēti,” intervijā radiostacijai “Ziniu Radijas” paziņoja ministre. “Ja Lietuvai tiks oficiāli lūgts palīdzēt izmeklēšanā, tad varasiestādes apspriedīs šādu iespēju saskaņā ar esošajiem likumiem,” viņa piebilda.

Baltkrievijas mediji trešdien vēstīja, ka Baltkrievija ir lūgusi Zviedrijai un Lietuvai nodrošināt tiesisko palīdzību 4.jūlijā notikušā Baltkrievijas gaisa telpas pārkāpuma izmeklēšanā.

Baltkrievu žurnālistes aiztur par fotografēšanos

Divas baltkrievu žurnālistes – avīzes „Naša ņiva” fotokorespondente Jūlija Doroškeviča un avīzes „Komsomoļskaja pravda v Belorussii” žurnāliste Irina Kozļika – aizturētas Minskas centrā par fotografēšanos kopā ar plīša lācīšiem, kurus izmeta no zviedru lidmašīnas, ziņo baltkrievu portāls „Hartija-97″.

Abas žurnālistes tiek vainotas nesankcionētā flešmobā – fotografējoties ar lācīšiem, viņas atbalstījušas aizturētos kolēģus fotogrāfu Antonu Surjapinu un Sergeju Bašarimovu, kurus baltkrievu drošībnieki saņēma ciet pēc tam, kad bija publicētas fotogrāfijas ar zviedru „plīša desantu”. Kā informē aģentūra „Interfaks”, jau vairākas nedēļas baltkrievu žurnālisti īsteno protesta akciju, lai pievērstu uzmanību savu kolēģu aizturēšanai.

Aizturētās žurnālistes ievietotas izolatorā, kur pavadīja nakti. Bet ceturtdien paredzēta tiesas sēde, informē portāls „Newsru.com”.

Šī nebija baltkrievu žurnālistu pirmā akcija biedru un vārda brīvības atbalstam. Tā 2.augustā, kad tika atzīmēta gaisa karaspēka desantnieku diena, baltkrievu opozīcijas pārstāvji akciju ar plīša lācīšiem īstenoja Minskas centrā pie Operas teātra. Strūklakā pie teātra tika ielikti vairāki svītrainās cietumnieku drēbēs un zilās desantnieku beretēs tērpti lācīši, kuri ķepās turēja plakātus ar atbalsta vārdiem arestētajiem biedriem.

Kā jau ziņots, jūlija sākumā Baltkrievijas teritorijā ielidoja neliela zviedru lidmašīna, no kuras virs apdzīvotām vietām, arī Minskas, izmeta plīša lācīšus, kuri aicināja atbalstīt vārda un preses brīvību Baltkrievijā.

Baltkrievijas varas iestādes zviedru reklāmas aģentūras īstenoto akciju neatzina līdz 26.jūlijam. Pa to laiku tika aizturēts fotogrāfs Surjapins, kurš publicēja foto ar „plīša desantu”, un Bašarimovs, pie kura zviedri it kā gatavojās apmesties. Abus varas iestādes apsūdz robežas nelikumīgas šķērsošanas atbalstīšanā, viņiem draud septiņi gadi cietumā.

Kā atzīmē mediji, šīs savdabīgās akcijas organizatori noliedz, ka tajā būtu iesaistīti Baltkrievijas pilsoņi.

ASV bažīgas par Zviedrijas un Baltkrievijas diplomātisko konfliktu

Savienotās Valstis trešdien paudušas bažas par Baltkrievijas un Zviedrijas diplomātisko konfliktu un paziņojušas, ka nostājas Zviedrijas pusē tās centienos veicināt cilvēktiesību ievērošanu Baltkrievijā, ziņo LETA/AFP.

“Savienotās Valstis ir kopā ar Zviedriju un mūsu Eiropas partneriem, atbalstot Baltkrievijas tautas centienus pēc modernas, demokrātiskas un pārtikušas valsts,” paziņoja ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Patriks Ventrels.

“Mēs vēlreiz aicinām Baltkrieviju nekavējoties atbrīvot un reabilitēt visus politieslodzītos un izbeigt pilsoniskās sabiedrības un demokrātiskās opozīcijas apspiešanu,” paziņoja Ventrels.

Jau vēstīts, ka Baltkrievija pagājušajā piektdienā izraidīja Zviedrijas vēstnieku Stēfanu Ēriksonu, paziņojot, ka tas mēģinājis iznīcināt abu valstu attiecības un uzturējis kontaktus ar opozīcijas organizācijām.

Trešdien Baltkrievija pavēstīja, ka atsauks no Zviedrijas visus savus diplomātus, kā arī pieprasīja Minsku atstāt visiem zviedru diplomātiem.

Baltkrievijas un Zviedrijas diplomātiskās nesaskaņas sākās īsi pēc tam, ka zviedru aktīvisti ar lidmašīnu nometa Baltkrievijas teritorijā “plīša desantu” – rotaļu lācīšus, kurus rotāja uzraksti vārda brīvības un cilvēktiesību atbalstam.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko “tagad no Baltkrievijas izraida visus diplomātus. Viņa bailes no cilvēktiesībām sasniegušas jaunus augstumus”, tviterī trešdien ierakstīja Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

 

 

Komentāri (16)

simpsons 09.08.2012. 14.02

Apbrīnojama Baltkrievu čekistu nemākulība. Vispirms pāris nedēļu apgalvoja, ka nekādu lidmašīnu un lāču nav bijis. Pēc video parādīšanās stāstīja, ka tā ir CIP un poļu radīta videomontāža.

Tad padzina dažus militāristus. Apcietināja divus baltkrievus ‘par robežas nelegālu šķērsošanu’ – viens izīrējis kādam zviedram dzīvokli, otrs internetā ielicis plīša lācīšu fotogrāfijas. Oficiāli abi ir arī ķīlnieki, kurus var atbrīvot, ja zviedri padosies KGB.

Tagad divas (!) sievietes ar fotoaparātu apcietina par zibakciju! Jābrīdina cilvēki, ka braucot uz Minsku, foto līdzi ņemt nedrīkst.

Baltkreivija tikko sarāva diplomātiskās attiecības ar Zviedriju. Jāsāk baidīties, ka Baltkrievijas armija neuzbrūk zviedriem, kā nekā īsākais ceļš ir caur Latviju!

+10
0
Atbildēt

2

    andrisskrastins > simpsons 09.08.2012. 14.59

    A varbūt lai uzbrūk? Baltijas valstu armijas ar zviedru palīdzību būs Minskā pēc pāris dienām. Pie reizes tāds jauks ****** Putinam, sak, aizbraukt varam pie tevis pie reizes :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Toms Mincāns > simpsons 10.08.2012. 19.35

    aivars15 Apbrīnojama Baltkrievu čekistu nemākulība. Vispirms pāris nedēļu apgalvoja
    ============
    Pēc gadiem ilgas intensīvas ikdienas dzeršanas, nepieciešamas vismaz 7-9 pilnīgi skaidras dienas, lai varētu kaut minimāli loģiski spriest.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

grislits 09.08.2012. 10.40

Tie diktatoriņi nav draugos ar galvu.
Tikko Putins sev uz kakla dabūja trīs disidentes, izvēršot plašu tiesas procesu, tagad viņa pēdās dodas Lukašs. Laikam ņem piemēru.
Tikai kā viņi nesaprot, ka ar tādām darbībām viņi tikai pasaulei un savas valsts sabiedrībai arvien vairāk atver acis un dod tikai arvien lielāku pārliecību par savu režīmu patieso seju.

“Pussy Riot” meitenes pēc tiesā pēdējā vārdā teiktā http://grani.ru/Politics/Russia/Politzeki/m.199550.html (links, ko Andrew ielika pie raksta par Madonnas atbalstu meitenēm) var droši likt redzamāko mūsdienu Krievijas disidentu galvgalī. Tik atklāti un precīzi par Putina režīmu reti kurš Krievijā ir izteicies. nekāda krievu inteliģence i blakus nestāv. Un šīs baltkrievu meitenes, ja tiks tiesātas, nonāks tādā pat statusā.

Izskatās, ka tie abi draudzīgie režīmi grib pēc iespējas ātrāk savu galu noorganizēt.

+9
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 09.08.2012. 15.00

Melnais humors, taču apcietinātajiem cilvēkiem noteikti nav smieklīgi. Lukašenko ārdās kā Hilters vai Staļins.

+7
0
Atbildēt

1

    mariterage > andrisskrastins 09.08.2012. 17.50

    Lukašenko ārdās kā Hilters vai Staļins.
    =========================================
    vai Putins.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu