Ekonomists: patēriņa cenas krītas PVN samazinājuma dēļ • IR.lv

Ekonomists: patēriņa cenas krītas PVN samazinājuma dēļ

24
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Gada inflācija jūlijā – 1,7%; mēneša griezumā cenu kritums par 0,5%

Vidējais cenu līmenis jūlijā salīdzinājumā ar jūniju būtiski samazinājās galvenokārt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) mazinājuma ietekmē, uzskata “Nordea bankas” vecākais ekonomists Andris Strazds. Kā zināms, pamata PVN likme par vienu procentpunktu – no 22% uz 21% – tika samazināta ar 1.jūliju.

Šā gada jūlijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, bija par 1,7% augstāks, trešdien paziņoja Centrālā statistikas pārvalde (CSP). Precēm cenas pieauga par 1,6%, bet pakalpojumiem – par 2%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis jūlijā, salīdzinot ar šā gada jūniju, samazinājās par 0,5%. Precēm cenas saruka par 0,7%, bet pakalpojumiem cenas pieauga par 0,1%. 2011.gada jūlijā, salīdzinot ar tā paša gada jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,3%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām jūlijā bija cenu kritumam apģērbiem un apaviem, pārtikai, transportam, kā arī cenu kāpumam mājoklim, viesnīcām un restorāniem.

Augustā, visticamāk, cenas saglabāsies aptuveni jūlija līmenī, lēš Strazds. “Augusts tradicionāli ir bijis cenu krituma mēnesis, taču šogad izskatās, ka šo “tradīciju” varētu lauzt pārtikas cenu attīstība un degvielas cenu kāpums,” prognozē “Nordea bankas” vecākais ekonomists.

Jūlijā cenas pieauga viesnīcu pakalpojumiem un aviobiļetēm, kā arī dzīvokļu īres maksa, kas atsvēra cenu samazinājumu vairākās citās pakalpojumu grupās, piemēram, telekomunikāciju pakalpojumiem. Tādējādi pakalpojumu cenas kopumā gandrīz nemainījās un kopējais patēriņa cenu līmenis mēneša griezumā kritās par 0,5%, norāda “Nordea bankas” vecākais ekonomists.

Pārtikas cenām lielākais samazinājums bija dārzeņiem – mīnus 7,3%, gaļai un gaļas izstrādājumiem – mīnus 1,5%, pienam un piena produktiem – mīnus 1,1%, cukuram un saldumiem – mīnus 1,1%.

Savukārt dārgāki kļuva augļi – kāpums par 2,4%, tēja un kafija – kāpums par 3%, kā arī maize – kāpums par 0,6%.

Vidējais cenu līmenis samazinājās degvielai par 1,7% un autotransportam – par 0,8%. Toties cenas kāpušas pasažieru gaisa transportam par 4,4%.

Cenu samazinājumu telekomunikāciju pakalpojumiem galvenokārt ietekmēja pievienotās vērtības nodokļa likmes izmaiņas. Fiksētie telekomunikāciju pakalpojumi kļuva par 0,8% lētāki, mobilo telekomunikāciju pakalpojumi – par 0,8% lētāki un interneta pieslēguma pakalpojumi – par 2,7% lētāki.

Cenas palielinājušās siltumenerģijai par 4,7%, dabasgāzei par 4,6% un dzīvokļu īres maksai par 1,7%.

Par 0,8% lētāka kļuvusi elektroenerģija, cietais kurināmais kļuvis par 0,6% lētāks un citi ar mājokli saistītie komunālie maksājumi – par 0,7% lētāki.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,4%. Vidējo patēriņa cenu līmeni mēra, salīdzinot pēdējo 12 mēnešu vidējo cenu līmeni ar iepriekšējo 12 mēnešu vidējo cenu līmeni.

Kā ziņots, jūnijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, bija par 1,9% augstāks. Vidējais patēriņa cenu līmenis jūnijā, salīdzinot ar šā gada maiju, samazinājās par 0,1%.

Saskaņā ar CSP datiem gada inflācija ik mēnesi samazinās kopš 2011.gada augusta, kad tā bija 4,7%.

Kopš 1998.gada augstākais patēriņa cenu kāpums gada griezumā tika reģistrēts 2008.gada maijā – 17,9%. Savukārt no 2009.gada oktobra līdz 2010.gada augustam ik mēnesi gada griezumā tika reģistrēts cenu kritums, liecina CSP dati.

 

Komentāri (24)

madzandra 08.08.2012. 21.19

Atklāta propaganda.Tāda pati kā PSRS par ekonomikas sasniegumiem, bet tauta “slīgst” arvien lielākā nabadzībā.Valdība un tās apmaksātie ekonomisti uzskata mūs visus ar muļķiem. Rudenī pieaugs labības, miltu un maizes cenas.Gāzes un apkures.Rādītāji nebūs tik pozitīvi.

+3
0
Atbildēt

0

inghem65 08.08.2012. 16.02

Pievienoju saiti uz CSP datiem par mēneša inflāciju vairāku gadu griezumā, lai redzētu lielo bildi un varbūt pamanītu kādas kopsakarības.

http://www.csb.gov.lv/print/dati/paterina-cenu-parmainas-pret-ieprieksejo-periodu-30158.html

+3
0
Atbildēt

1

    Andris Jautriņš > inghem65 09.08.2012. 18.58

    Paseko, Ilmār, lai tā lapa nepazūd :) Aceros, kā jūlija sākumā dažs benzīna pircējs TV ekrānā teica, ka pamanot PVN samazināšanu. Nez kā viņiem šodien :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

kreëstliv 08.08.2012. 22.39

Inflācija ir monetāra lieta.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu