Sīrijas Nacionālās padomes līderis aicina Krieviju liegt atbalstu Damaskas režīmam • IR.lv

Sīrijas Nacionālās padomes līderis aicina Krieviju liegt atbalstu Damaskas režīmam

6
Sīrijas prezidents Bašars al Asads. Foto: AFP/LETA

Sajda Sīrijā notiekošo salīdzina ar Padomju Savienības sabrukumu 1991.gadā

Sīrijas opozīcijas grupējumu koalīcijas – Sīrijas Nacionālās padomes (SNP) – vadītājs Abdelbasets Sajda trešdien vizītes laikā Maskavā centies pārliecināt Krieviju atteikties no atbalsta sniegšanas Damaskas režīmam, norādot, ka nepastāv nekādu cerību uz politisku pārejas posmu Sīrijā.

Sarunā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu Sajda norādīja, ka Maskavai jāsaprot, ka Sīriju plosa revolūcija, ziņo LETA/AFP. “Notikumi Sīrijā nav domstarpības starp opozīciju un valdību, bet revolūcija,” uzsvēra Sajda.

Sīrijā notiekošo viņš salīdzināja ar Padomju Savienības sabrukumu 1991.gadā.

Sajda pauda pārliecību, ka vardarbību Sīrijā veicina arī Krievijas atbalsts Damaskas režīmam.

“Mēs noraidām Krievijas politiku, lai arī kādā veidā tā netiktu pasniegta, jo šī režīmu atbalstošā politika ļauj vardarbībai turpināties,” jau pēc sarunām ar Lavrovu sacīja Sajda. “Sīrijas tauta joprojām cieš dēļ Krievijas nostājas ANO Drošības padomē, kur Krievija izmantojusi savas veto tiesības,” bloķējot divas rezolūcijas pret Sīrijas režīmu.

“Tādējādi turpinās slepkavošana un šaušana, un Sīrijas režīms pret savu tautu izmanto Krievijas piegādātos ieročus,” uzsvēra Sajda. “Likumīgajai un morālajai atbildībai būtu jāliek Krievijai iejaukties un piespiest režīmu apturēt savas tautas slepkavošana.”

Rietumvalstu sagatavotais ANO rezolūcijas projekts paredz Sīrijas varas iestādēm dot 10 dienu laika, lai pārtrauktu militārās darbības, liecina aģentūras AFP rīcībā nonākušais dokuments. Pretējā gadījumā pret Sīrijas valsts vadību tiks sāktas ekonomiskās un/vai diplomātiskās sankcijas.

Balsojums par ANO rezolūcijas projektu paredzēts ne vēlāk kā 20.jūlijā, savukārt šā dokumenta apspriešana sāksies ceturtdien.

Projekta autori ir ASV, Lielbritānija, Vācija un Francija. Pieņem šādu rezolūciju ANO aicināja īpašais ANO sūtnis Sīrijā Kofi Annans.

Lavrova komentāri savukārt liecina, ka Maskava savu nostāju pret Sīrijas opozīciju negrasās mainīt.

Lavrovs norādīja, ka vēlas kliedēt SNP šaubas par Maskavas rīcību un noskaidrot, vai pastāv izredzes uz daudzo Sīrijas opozīcijas grupējumu apvienošanos un kopīgas platformas izstrādāšanu dialogam ar Sīrijas valdību.

Pēc tikšanās ar Lavrovu SNC delegācija atzina, ka nav spējusi pārliecināt Maskavu atbalstīt prasību, lai Sīrijas prezidents Bašars al Asads atkāpjas no amata un valstī tiek ieviesta jauna politiskā sistēma.

Jau ziņots, ka pasaules lielvaras, arī Krievija, pagājušā mēneša beigās Ženēvā panāca vienošanos par plānu Sīrijas krīzes risinājumam, aicinot izveidot Sīrijā jaunu valdību bez Asada, kurš gan tieši netika aicināts atkāpties.

Tiekoties ar Sajdu, Lavrovs uzsvēra, ka Maskavas politika atbilst ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plānam, kas gan, pēc daudzu ekspertu domām, ir darboties nespējīgs.

Krievija atbalsta “nepieciešamību virzīties uz dialogu, iesaistot valdību un opozīcijas grupas, lai sīrieši var noteikt savas valsts likteni, sākot ar vienošanos par pārejas procesa parametriem un nosacījumiem”, atzīmēja Lavrovs.

Maskava ir vairākkārt atteikusies aicināt Asadu atkāpties, uzsverot, ka Sīrijas politisko nākotni nevar uzspiest no ārpuses un par to jāvienojas caur dialogu, piedaloties visām konfliktā iesaistītām pusēm.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar diplomātu sniegto informāciju, Krievija otrdien ir ierosinājusi ANO Drošības padomes rezolūciju, kas paplašinātu ANO novērotāju misiju Sīrijā, bet nedraudētu Damaskas režīmam ar sankcijām.

Tikmēr SNP jau iepriekš likusi saprast, ka tai trūkst pacietības noņemties ar ideju par pārejas posmu, kurā būtu iekļauti arī valdošā režīma pārstāvji. “Ar valdošo režīmu nav iespējams nekāds dialogs. Mēs varam vienīgi apspriest, kā pāriet uz citu politisko sistēmu,” pirmdien paziņoja SNP preses pārstāve Maskavā.

“Krievija ir viena no svarīgākajām valstīm Sīrijai. Tai ir nozīmīga loma, kas, mēs ceram, var palīdzēt mums pāršķirt vecā režīma lappusi,” viņa piebilda.

Tomēr analītiķi uzskata, ka Krievija nelabprāt zaudētu savu pēdējo sabiedroto Tuvajos Austrumos, ar kuru tai jau izsenis izveidojušās labas attiecības.

 

Komentāri (6)

Zane_Veitnere 12.07.2012. 13.23

Es uzturu “Sizandras jautājumu” – Kāpēc Obamiešu banda drīkst to, ko nedrīkst NEVIENS, NEKAD un NEKUR?! Allah Hay!

0
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu