Par Giļmana deportāciju noliegumu DP sāk kriminālprocesu • IR.lv

Par Giļmana deportāciju noliegumu DP sāk kriminālprocesu

134
Bijušais Rīgas domes deputāts Aleksandrs Giļmans (PCTVL) Rīgas apgabaltiesā 2006.gadā, kad skatīja krimināllietu, kurā viņš apsūdzēts par aicinājumu gāzt valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu. Foto: Agnese Gulbe, LETA

Saeimas deputāti uzskata, ka viņa izteikumi zaimo neskaitāmu padomju varas nomocītu cilvēku piemiņu

Drošības policijā (DP) par partijas “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) politiķa Aleksandra Giļmana izteikumiem kādā publikācijā, kurā viņš apšauba Latvijas iedzīvotāju deportāciju, sākts kriminālprocess.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 74.1. panta – par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku noliegšanu vai attaisnošanu, LETA informēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse – Krūmiņa. Šis likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu.

Process sākts, izskatot Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas valstiskās audzināšanas apakškomisijas iesniegumu.

Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisija nosodīja Giļmana izteikumus, kuros viņš noliedz PSRS veikto Latvijas iedzīvotāju deportāciju traģiskumu un uzsver, ka deportācijas organizējuši latviešu tautības cilvēki. Apakškomisijas deputāti pagājušajā nedēļā notikušajā sēdē nolēma aicināt DP pārbaudīt, vai politiķa izteikumos nav saskatāmi Krimināllikuma pārkāpumi – nacionālā naida kurināšana un noziegumu pret cilvēci attaisnošana, informēja apakškomisijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK).

“Izteikumi, kas zaimo neskaitāmu padomju varas nomocītu cilvēku piemiņu, nav un nevar kļūt par normu Latvijas sabiedrībā. Mēs aicinām žurnālistus, politiķus, sabiedriskā viedokļa veidotājus un citus pilsoņus būt nesaudzīgiem pret šāda veida visatļautību un darīt visu, lai Latvijas politiski represētajiem iedzīvotājiem šādus apvainojumus vairs nebūtu jāpiedzīvo,” uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētājs.

Apakškomisija īpaši vēršas pie krievu valodā rakstošiem un raidošiem plašsaziņas līdzekļiem, aicinot parādīt, ka Giļmana viedoklis ir rets izņēmums un kļūda, kuram nav atbalsta Latvijā dzīvojošo cittautiešu vidū.

“Vienlaikus vēlamies atvainoties Latvijas politiski represētajiem, ka neatkarīgā Latvijas valstī ir pieļaujama šāda politiķu rīcība. Mūsu pienākums ir darīt visu, lai šādos gadījumos vainīgā persona tiktu saukta pie atbildības un padomju varas nomocīto cilvēku piemiņa tiktu aizstāvēta,” atzīst Dzintars.

Kā ziņots, vairākos Krievijas medijos parādījušās publikācijas, attaisnojot Staļina deportācijas, un ar līdzīgiem komentāriem nācis klajā arī Giļmans, apšaubot 1941.gada 14.jūnija politisko represiju traģiskumu. Krieviski iznākošajā laikrakstā “Čas” Giļmans par mītiem nodēvē vairākas lietas, par ko Latvijā tiek runāts saistībā ar šīm represijām.

 

Komentāri (134)

Ilze Nagla 29.06.2012. 13.43

Takš kādu laiku atpakaļ te komentāros vārījās par tā čibrika dzimšanas gada nesaderību ar deportāciju laiku. Varbūt viņš braucienu uz dienvidiem kopā ar vecākiem iedomājās par represijām?

+14
0
Atbildēt

1

buchamona 29.06.2012. 13.21

Šī ir situācija, kurā nav iespējams kompromiss. Ja Giļmanu reāli nenotiesās, tad tas praktiski nozīmēs, ka LR netika veiktas represijas pret LR pilsoņiem, ka Baigais gads un pēckara traģiskie notikumi Latvijā ir izdomāti meli.

+20
-6
Atbildēt

4

    mārtiņš meiers_ > buchamona 29.06.2012. 19.43

    Nevis uzturēt par nodokļu maksātāju naudu, bet izsēdināt robežas otrā pusē!

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > buchamona 29.06.2012. 19.20

    Haris. Ir jāļauj runāt, lai zinātu kuri tie ir un lai saliktu cietumos.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 29.06.2012. 21.33

    īstais laiks diskusijai par Wehrhafte demokratie principa nostiprināšanu Satversmē. Lai mūs nepiemeklē Veimāras republikas liktenis.

    http://www.kas.de/wf/de/71.6249/

    http://www.princeton.edu/~jmueller/CPT-CP-Origins-JWMueller.pdf

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 29.06.2012. 13.48

    Nepiekrītu… Diemžēl ir jāļauj runāt, lai cik tas nepatīkami nebūtu. Bez vārda brīvības visiem un drosmes izteikt arī visus mūsu argumentus mēs būsim nolemti tādai “bezskābekļa” veģetēšanai, kādu pieredzējām PSRS okupācijas laikā, un kurai līdzīga vēl pašlaik ir daudzās valstīs.

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 29.06.2012. 13.38

Ja nekļūdos, pirms kāda laika Giļmans vienā no saviem daudzajiem rakstiem atklāja, ka saņem no Latvijas valsts piemaksu kā represētais. Vajag mācēt…

+14
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu