Vilks: ja arī neakceptēs konsolidāciju, budžets nonāks Saeimā • IR.lv

Vilks: ja arī neakceptēs konsolidāciju, budžets nonāks Saeimā

13
Andris Vilks. Foto: Raitis Plauks, F64

Ja nākamā gada budžets nepildīsies kā plānots, aizdevējiem solīts taupīt

Ja arī starptautiskie aizdevēji neakceptēs valdības apstiprinātos konsolidācijas pasākumus, nākamā gada valsts budžets tiks virzīts uz Saeimu, trešdien intervijā Latvijas Radio teica finanšu ministrs Andris Vilks.

Pēc viņa teiktā, apstiprinātie konsolidācijas pasākumi ir pilnīgi pietiekami, lai sasniegtu budžeta deficītu nākamgad zem 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Vilks uzsvēra, ka konsolidācijas pasākumi ir kompromiss un starptautiskā aizdevuma programmas noslēgšana 22.decembrī ir gan aizdevēju, gan Latvijas interesēs, raksta BNS.

“Konsolidācijas apjoms, mūsuprāt, ir ļoti pamatots, sabalansēts un pietiekams, lai nākamgad būtu budžeta deficīts 2,5%,” teica finanšu ministrs. Pēc viņa teiktā, ne pirmo gadu aizdevēji prasa lielāku konsolidācijas apjomu. “Aizdevējiem ir citādāks skatījums un vairāk atrauts no reālās dzīves Latvijā. No aizdevēju puses skats ir vairāk no ārpuses, un tas ne vienmēr dinamiski tiek līdzi visām izmaiņām,” teica Vilks.

Ministrs uzsvēra, ka Latvijas nākamgad prognozētā izaugsme, uz kuru arī balstīts budžets, ir ļoti konservatīva. “Tas dod papildus rezervi attiecībā uz satricinājumiem. Tāpēc, mūsuprāt, lielāka konsolidācija nav nepieciešama. Manuprāt, šis ir ļoti labs variants, un aizdevējiem tas būtu jāakceptē,” teica Vilks.

Starptautiskajiem aizdevējiem ir apsolīts papildus taupīt, ja nākamā gada budžets nepildīsies kā plānots. “Mēs aizdevējiem esam piedāvājuši mehānismu – ja pirmajā ceturksnī nodokļu ieņēmumi ir mazāki nekā plānots, ekonomikas izaugsme ir mazāka un nodarbinātībā situācija neuzlabojas kā plānots, kaut arī mūsu plāns ir ļoti konservatīvs, mēs no savas puses reaģēsim un būsim taupīgāki budžetā,” atklāja Vilks.

Uz jautājumu, kas notiks, ja aizdevēji nepiekritīs budžetam, Vilks teica, ka budžets uz Saeimu tiks virzīts jebkurā gadījumā. “Mēs neredzam, ka būtu iespējams būtiski mainīt konsolidāciju. Mazas izmaiņas, protams, ir iespējamas,” teica Vilks.

Ministrs uzsvēra, ka budžets ir jāpieņem šogad. “Mums nav laika. Budžets obligāti ir jāpieņem šogad – tas ir pamatu pamats. Mēs virzīsimies pēc sava plāna, lai 6.decembrī es varētu nest budžeta portfeli uz Saeimu. Te nav iespējams gaidīt un domāt. Mūsuprāt, konsolidācijas apjoms ir tāds, kādam tam ir jābūt. Programmai ir jābeidzas 22.decembrī, no aizdevējiem mums nauda nav nepieciešama, tādēļ mūsa abu pušu interesēs ir šo programmu slēgt,” teica Vilks.

Valdība otrdien apstiprināja nākamā gada budžeta konsolidācijas pasākumu sarakstu par kopējo summu 122 miljoni latu. Aizdevēji vēl nav akceptējuši konsolidācijas pasākumus, taču iepriekš uzstājuši, ka konsolidācija jāveic vismaz 150 miljonu latu apjomā.

 

Komentāri (13)

buchamona 09.11.2011. 08.32

Vai kāds var šobrīd stādīties priekšā situāciju, kurā ZRP ar SC būtu divatā izveidojušas koalīcuju – kas notiktu ar valsti? Kas būtu noticis ar LR, ja par Vienotību un NA nebūtu noblasojuši pietiekami daudz cilvēku, lai ar iegūtajām balsīm varētu sākt ietekmēt notiekošo jaunievēlētajā Saeimā? Kas būtu noticis ar valsti, ja Vienotības ” konservatīvais” spārns būtu palicis mazākumā, laikā kad Aboltiņa @Co centās sabrāļoties ar SC? Tikai baigi daudz visādu komponentu summa ļāva mums izvairīties no haosa un katastrofas, man tā liekas

+13
-2
Atbildēt

0

grislits 09.11.2011. 08.43

Kur tad tie aizdevēji liksies, viņiem taču negribēsies sabojāt savu vienīgo labo piemēru izejai no krīzes :):):)

+7
0
Atbildēt

0

Gunārs Nažinskis 09.11.2011. 08.11

Šāda pieeja man tiešām patīk. Nedomāju, ka aizdevēju interesēs būs “spridzināt” skandālu – paši var nokļūt neapskaužamā situācijā, īpaši kontekstā ar notikumiem Grieķijā.

Jācer, ka Saeimas 56 deputāti būs konstruktīvi.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu