Grieķijas lēmums rīkot referendumu gremdē akciju tirgus • IR.lv

Grieķijas lēmums rīkot referendumu gremdē akciju tirgus

21
Grieķijas karogs. Foto: AFP/LETA

Pirmais Eiropas parādsaistību krīzes upuris ASV – “MF Global”

Reaģējot uz Grieķijas lēmumu rīkot referendumu par glābšanas plānu, pasaulē otrdien krasi krīt akciju cenas un samazinās eiro kurss, jo satrauktie investori meklē drošākus aktīvus saviem ieguldījumiem.

Investoru vēlmi uzņemties riskus iedragājušas arī ziņas, ka negaidīti ir kritusies ražošanas aktivitāte Ķīnā, kā arī ASV brokerkompānijas “MF Global” krahs, kura iemesls bija milzīgās investīcijas eiro zonas valstu obligācijās, ziņo BNS.

Pasaules akciju indekss MSCI rīta tirdzniecībā zaudēja 1,7% vērtības, bet Eiropas akciju cenu kritums sasniedza teju 3%.

Krasi kritās eiro zonas banku akciju cenas, Itālijas “UniCredit” akcijas cenai zaudējot 8% un Francijas “Credit Agricole” – 115% vērtības. Tokijā akciju tirdzniecība otrdien beidzās ar 1,7% kritumu, bet eiro kurss pret ASV dolāru un jenu zaudēja 1% vērtības, jo investori, baidoties par Grieķijas defoltu, novirzīja savus līdzekļus drošākos aktīvos.

Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu pirmdien aicināja rīkot referendumu par pagājušajā nedēļā Eiropas Savienības (ES) samitā pieņemto vienošanos par Grieķijas glābšanu.

Šīs ziņas izraisīja šoku tirgos, radot šaubas, vai vienošanos izdosies īstenot, jo vairojas iespējamība, ka Grieķija piedzīvos nekontrolētu bankrotu, ja grieķi referendumā nobalsos pret samitā pieņemto vienošanos.

Papandreu plāns arī var izraisīt plašākas sekas, izraisot haosu eiro zonas centienos apturēt parādu krīzes izplatību un pārsviešanos uz lielākām valstīm, tostarp Itāliju. “Pastāv risks, ka tad, ja grieķi referendumā pateiks “nē”, glābšanas centieni cietīs pilnīgu fiasko,” sacīja kāds brokeris Parīzē.

Turklāt referendums, kura detaļas nav paziņotas, nav gaidāms ātrāk kā nākamā gada sākumā, un tas nozīmē, ka neskaidrības par eiro zonas nākotni turpināsies arī šajā un nākamajā mēnesī.

Eiro zonas samitā Briselē 27.oktobra naktī tika panākta vienošanās ar bankām – Grieķijas valsts obligāciju turētājām, ka tās norakstīs 50% no Grieķijas parādiem tām. Līdz ar to vairāk nekā 350 miljardu eiro (246 miljardus latu) lielais Grieķijas valsts parāds samazināsies par aptuveni 100 miljardiem eiro (70 miljardiem latu).

Pirmais eirozonas krīzes upuris ASV

Grūtībās nonākusī ASV brokerkompānija “MF Global” pirmdien tiesā iesniegusi bankrota pieteikumu, jo tās darbību negatīvi ietekmējuši zaudējumi saistībā ar ieguldījumiem Eiropas parādsaistībās.

Uzņēmums pieteikumu bankrota aizsardzībai iesniedzis Manhetenas bankrota tiesā, tādējādi tam kļūstot par pirmo ievērojamo Eiropas parādsaistību krīzes upuri ASV, ziņo LETA/AFP.

Lai arī “MF Global” ir labi pazīstama kompānija Volstrītā, tās darbība netiek uzskatīta tik savstarpēji saistīta, ka tās bankrots varētu radīt līdzīgu satricinājumu, kāds tika novērots pēc ASV investīciju bankas “Lehman Brothers” bankrota 2008.gadā.

Taču uzmanība nekavējoties pievērsta ASV bankai “JPMorgan Chase & Co.” un Vācijas “Deutsche Bank” struktūrvienībām, jo “MF Global” tiesā iesniegtie dokumenti norādījuši, ka šie uzņēmumi ir kompānijas divi lielākie kreditori.

Tāpat novērotas pazīmes, ka arī Vašingtonā izveidojies satraukums. Finanšu Stabilitātes uzraudzības padome, kas izveidota 2008.gada krīzes laikā, šo situāciju apspriedusi pirmdien.

Tikmēr laikraksts “New York Times”, atsaucoties uz kādiem anonīmiem informācijas avotiem, pirmdienas vakarā vēstīja, ka federālie regulatori izmeklē situāciju, ka pēdējo dienu laikā no “MF Global” finanšu pārskatiem pazudusi klientu nauda simtiem miljonu dolāru apmērā.

Laikraksts norāda, ka šo trūkstošo līdzekļu atklāšana liecina par kompānijas pēdējiem mēģinājumiem glābt sevi, pārdodot lielu daļu biznesa konkurējošam brokeru uzņēmumam “Interactive Brokers Group”.

Interneta vietnes “bankruptcydata.com” dati liecina, ka “MF Global” tiesā iesniegtais bankrota pieteikums ir astotais lielākais ASV bankrots pēdējo 30 gadu laikā.

Lielāko bankrotu piedzīvojusi “Lehman Brothers”, kam sabrukuma brīdī bija aktīvi 691 miljarda dolāru (346,8 miljardu latu) vērtībā.

Tikmēr “MF Global” ir 25 000-50 000 kreditoru un aktīvi vairāk nekā miljarda dolāru (502 miljonu latu) apmērā.

 

Komentāri (21)

www.vecamate.lv 01.11.2011. 14.23

Nejūtos dižais finanšu eksperts, bet parasta,veselīga domāšana saka, ka Andersena pasaku parauga papīriņu zistēma principā nav ,kā tagad moderni teikt, ilgtspējīga.Tāpat kā EU acīmredzamā dubultmorāle ( vieniem obligāti, citiem- glābjam,piedodam ) neveido tā saucamo vienotības sajūtu, kuru pat pa Baltijas krastiem grūti sagrābstīt. Jeb, ka mans Opis teica-barankas bodē,dēliņ, gardas, bet kartupeļus tomēr iestādīsim..Savā zemē.Lai ir.

+10
-1
Atbildēt

2

    www.vecamate.lv > www.vecamate.lv 01.11.2011. 16.02

    Reputācija, gluži tāpat kā cilvēkam,protams, svarīga..Jautājums tikai par reputētāju( jaunvārds sanāca :)) sabiedrību,kā atskaites punktu.Grāmatvežu, urku ,jebkurā citā šaurā vidē var iegūt kādu ” respektu” :) Bet, kopsakaros,plašāk- kas ir labi ,nebaidīšos patētikas- Dzimtenei? Pieņemu, ka tieši morāles ” abstrakcija” , dezorientētu tirgus homo consumensu padarīšana Valsti, gan politikā, gan ikdienā novedusi pie ,atzīsim, visai jau neskaistas bildes.Domāju, ka Opis ar savu naivo- iestādīsim kartupeļus, nevis laizamies ap kaut kur, kaut kad, hipermārketa smukumiem, ir kaut kas no Pamata būšanām ;)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > www.vecamate.lv 01.11.2011. 15.03

    Es arī tikai pēc intuīcijas spēju spriest :)), bet man liekas, ka sliktākais ko LV šobrīd varētu darīt – ir sākt kliegt par dubultmorāli. Klementjevs jau par to sāka runāt :)
    Man kaut kā liekas, ka valsts reputācija ilgtermiņā ir daudz vērtīgāka (nevis kaut kādās abstraktās morāles mērvienībās, bet naudā) par sekundāru – šķietamu “atelpas” mirkli.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

garausiitis 01.11.2011. 13.17

Jūtu , būs jautri…. Jautājums tikai par to , ko tas dos pašiem grieķiem. KA tik ne jaunu lamuvārdu – grieķis :)

+7
-1
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > garausiitis 01.11.2011. 13.54

    Par to, ko dos tīriem grieķiem, man būtu maza rūpe, bet, ja ballītē viens palaiž smaku, smirdoņā ir visi. Tātad nekā jautra nebūs un ar lamuvārdu ieviešanu vien neizlīdzēsimies. Būs pamatīgi jāvēdina. Tik pamatīgi, ka daudzus izpūtīs pa logu. Kaut nu ne mani.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Andris 01.11.2011. 13.39

Lai izpārdod savas salas, viņiem to ir tūkstoši! Daudzās vispār neviens nedzīvo. Ziemeļu valstis noteikti labprāt nopirktu sev dažas. Lielas valstīs, protams, lielākas, bet arī Latvija varētu nopirkt kādu nelielu, kaut tikai 5 x 5 km. Vai nebūtu forši, ka mums beidzot būtu sava sala, turklāt Vidusjūrā?

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu