Kongresu nama pārveide ilgs līdz 2014.gadam • IR.lv

Kongresu nama pārveide ilgs līdz 2014.gadam

37
Kongresu nama lielā zāle. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Laura Hila

Koncertzālei būs labāka akustika, vairāk sēdvietu, lielāka skatuve

Noslēdzot projektēšanas līgumu par Kongresu nama rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādi, SIA „Rīgas nami” un arhitektu birojs „Nams” vienojās par būtiskiem uzlabojumiem Rīgas centrā esošajā ēkā.

Konkursā par tiesībām veikt Rīgas Kongresu nama rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādi piedalījās trīs pretendenti – SIA „Nams”, SIA „Arhitekta J. Pogas birojs” un „Basler & Hofmann Deutschland GmbH”. Iepirkumu komisija par labāko un nolikumā noteiktajiem kritērijiem atbilstošāko piedāvājumu atzina SIA „Nams”.

Rīgas Kongresu nama rekonstrukcijas mērķis ir, maksimāli palielinot skatītāju sēdvietu skaitu zālē (plānots ne mazāk kā 1400), iegūt savstarpēji vienotu daudzfunkcionālas zāles un atpūtas telpu risinājumu, kas kontekstā ar modernākajām akustisko un apskaņošanas sistēmu tehnoloģijām nodrošinātu plašākas iespējas dažādu pasākumu organizēšanai. Paredzēts nodrošināt lielāku skatuvi.

SIA „Rīgas nami” pārstāve Terēza Luksa saka, ka darbus pie koncertzāles plānots pabeigt 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Turklāt laba koncertzāle Rīgā ir nepieciešama.

Ēku ir jāpadara pievilcīgāku, lai piesaistītu augstākas kvalitātes mūziķus. Nepieciešams kaut kas mūsdienīgāks, līguma noslēgšanas brīdī teica komponists Raimonds Pauls, jo labas vietas, kur uzstāties mūziķiem, Rīgā esot maz.

SIA „Nams” valdes priekšsēdētājs Sergejs Ņikiforovs teic, ka pie „projekta izstrādes darbosies vairāki desmiti dažādu speciālistu. Tiks nolīgti arī apakšuzņēmēji. Ēkas fasāde tiks saglabāta tāda, kāda tā ir, plānota ir tikai logu nomaiņa”. Galvenās izmaiņas būšot ēkas iekšpusē, kur akcents tikšot likts uz „akustiku, un, iespējams, zālē būs divi balkoni, nevis viens”.

„Vēlamies saglabāt 70., 80.gadu arhitektūras valodu iekštelpā, lai tā būtu lakoniska, brīva, atraisīta,” par savām iecerēm stāsta Sergejs Ņikiforovs.

SIA „Nams” ēkas tehniskais projekts jāizstrādā 7 -10 mēnešu laikā. Paredzēts, ka rekonstrukcijas darbi ilgs līdz 2014. gadam, un rekonstrukcijas projekts tiks finansēts no SIA „Rīgas nami” līdzekļiem. Rīgas Kongresu nama tehniskā projekta izstrādes līgumcena bez pievienotās vērtības nodokļa ir Ls 347 000.

Vaicāta par Gaļinas Poļiščukas Teātra Observatorijas, kas atradās Kongresa namā, likteni, Ir.lv noskaidroja, ka tas tur neatrodas, telpas ir aizzīmogotas. Turpmāk tas tur varēšot atrasties, ja slēgs īstermiņa nomas līgumu, piemēram, uz vienu vakaru vai diviem pasākumiem, informē Terēza Luksa. Piebūve, kurā atradās Teātra Observatorija, netiks atjaunota, informē SIA „Rīgas nami” valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs.

 

Komentāri (37)

sivrita 04.10.2011. 11.42

es tik nesaprotu, kāpēc vēlreiz jārekonstruē nemaz tik sen uz ERAB sanāksmi (2002.g.) rekonstruētais Kongresu nams… vai tad Rīgā nav vajadzīgāku rekonstrukcijas objektu?

+2
0
Atbildēt

5

    Una Grinberga > sivrita 04.10.2011. 12.24

    Es gribu redzēt, kā piem. orķestris spēlē klubā. Diezgan amizanti! :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > sivrita 04.10.2011. 11.50

    Rīgā nav normālas koncertzāles!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > sivrita 04.10.2011. 13.47

    Operas namā katru dienu kaut kas notiek. Ģildē ir tikai nepilnas 700 vietas. Normālu akustiskā mūziķa/grupas piesaistīšanai vajag daudz lielāku sēdvietu skaitu, lai tas pasākums vispār atmaksātos. Arēnu i nepiemini – tur ir briesmīga skaņa un der tikai “tuc tuc” koncertiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    sivrita > sivrita 04.10.2011. 12.01

    tikko kaut ko atvēra Paladiumā… un kas gan liek domāt ka kongresa nams būs labāks par citām telpām… tikai jāsāk gatavot budžets pašvaldības vēlēšanām…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    sivrita > sivrita 04.10.2011. 12.44

    neaizmirsīsim, ka vēl ir Ģilde un Operas nams…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

LAURIS 04.10.2011. 11.13

kāds atkal labi nopelnīs

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu