Sudraba: eiro un bezdeficīta budžets nedrīkst kļūt par pašmērķi • IR.lv

Sudraba: eiro un bezdeficīta budžets nedrīkst kļūt par pašmērķi

36
Inguna Sudraba. Foto: Evija Trifanova, LETA

Par pašmērķi nedrīkstot kļūt arī bezdeficīta budžets 

Latvijas valdībai eiro un bezdeficīta budžets nedrīkst kļūt par pašmērķi, kā vārdā mehāniski tiek samazināti valsts izdevumi, otrdien intervijā LNT raidījumā “900 sekundes”  teica Valsts kontroliere Inguna Sudraba. 

“Es nekad eiro ieviešanu nenoteiktu par mērķi. Tas ir līdzeklis, kas ir vajadzīgs, lai mēs kaut ko sasniegtu. Ir jāsamierinās ar domu, ka ir jāspēj dzīvot ekonomiskā līdzsvarā – ieņēmumi ir jāspēj sabalansēt ar izdevumiem un izdevumi ar ieņēmumiem,”  uzsvēra Sudraba, ziņo BNS. 

Rosinājumu par eiro ieviešanu sarīkot tautas nobalsošanu izteicis arī Saskaņas centra līders Nils Ušakovs. Tiesa, speciālisti jau norādījuši, ka Latvija, pievienojoties Eiropas Savienībai, jau apņēmusies ieviest arī eiro. Taču politiķi pēc vēlēšanām pieļāvuši, ka par referendumu būtu jākonsultējas ar juristiem. 

Sudraba otrdien norādīja, ka tāpat par pašmērķi nedrīkst kļūt bezdeficīta budžets. “Bezdeficīta budžets nedrīkst būt pašmērķis, bet gan veids, kā organizēt valstī dzīvi, lai to darītu loģiski. Nedrīkst mehāniski nonākt pie bezdeficīta budžeta, kad nav līdzekļu veselības aprūpei un par izglītību ir jāmaksā. Es neatbalstu tādā veidā sasniegtu bezdeficīta budžetu,”  stāstīja Sudraba. 

Valsts kontroliere uzsvēra, ka jaunajai valdībai, lemjot par nākamo gadu budžetu, ir jāpieņem ilgtermiņa lēmumi, nevis mehāniski jāsamazina budžeta deficīts. Viņasprāt, līdzekļu ietaupījumu var rast arī valsts pārvaldē, taču ierēdņu skaita samazināšana nedrīkst notikt mehāniski. 

Valsts kontrole (VK) ir augstākā revīzijas iestāde Latvijā. Tā pārbauda valsts budžeta un pašvaldību budžetu līdzekļu ieņēmumus un izdevumus, rīcību ar valsts un pašvaldību mantu. VK darbības mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar valsts un pašvaldību budžeta līdzekļiem ir tiesiska, pareiza, ekonomiska un efektīva.

Komentāri (36)

agijs 20.09.2011. 10.10

WTF?! Kāpēc Sudrabai vispār būtu jāspriež par Eiro un Valsts budžetu?
Viņas kompetence ir Valsts funkciju audits. Punkts.

+25
-1
Atbildēt

3

    Valdis Ādamsons > agijs 20.09.2011. 12.04

    “Es nekad eiro ieviešanu nenoteiktu par mērķi.”…
    ————————————————–
    Kāpēc tikai tagad “pamodāties”, ja jau tas ir (bijis)tik svarīgi?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Guncītis > agijs 20.09.2011. 10.36

    katrās vēlēšanās viņa burts burtā atkārto sc retoriku.
    Laikam uzskata, ka viņu vēl kāds uztver nopietni.
    Vai arī parex skolasnaudu atstrādā.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > agijs 20.09.2011. 10.15

    kā nu ne, viņā tak ir SC ministru prezidenta kandidāte!Tu to nezināji??

    valsts funkciju audits? pienākumi? nosauc kaut vienu VK reāli idarīto darbu? gala rezultātu. kur VK būtu kaut ko atklājusi, un vainīgie tiktu sodīti, vai nepilnības pilnīgi novērstas.
    parasti auditējamā iestāde publiski paņirdz par VK, piedraudz ar tiešašanos..un ta tās viss arī paliek.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 20.09.2011. 10.19

Bada dzegūze atkal kūko!

+12
-1
Atbildēt

0

buchamona 20.09.2011. 11.14

Sudraba ir Sudraba :), mani pārsteidz kas cits – kādēļ Vienotība pilnībā nenorobežojas no idejas par referendumu eiro ieviešanas sakarā? Šim referendumam būs politisks saturs, tādu saturu šajā procesā jau tagad ir ielicis idejas bīdītājs SC, tur nebūs nekā no ekonomikas. Un vēl jau – tas nozīmētu, ka arī turpmāk, kad LR nonāks arī tiešām ekonomiska rakstura problēmas priekšā, tiks rīkots referendums, jo precedents taču būs bijis un nebūs nekādas pretrunas, jo tad referendums par eiro, ja tāds būs noticis, tiks pasniegts, kā ” ekonomiska” rakstura pasākums :)

+10
0
Atbildēt

5

    Una Grinberga > buchamona 20.09.2011. 12.09

    @riņķī apkārt
    V un ZRP iziet uz ļoti prātīgu stratēģiju: viņi pieņems to, kurš būs gatavs atbalstīt visvairāk viņu kopējo programmu un nosacījumus. Un tas tikai nāk par labu V un ZRP vēlētājam un arī LV, jo tas ir vissabalansētākais valsts attīstības kurss.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 20.09.2011. 11.19

    riņķī apkārt. Vai tad nu pirmo reizi nākas brīnīties par Vienotību?:)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 20.09.2011. 11.32

    @riņķī apkārt
    Un kādēļ Vienotībai vai ZRP būtu jāatbild uz nekompetenci un muļķībām? Par eiro ieviešanu tika nobalsots jau 2004.gada referendumā. Tas tad tika pat ļoti labi skaidrots un stāstīts, ka balsojot par ES, mēs atsakāmies no lata pārskatāmā nākotnē.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.09.2011. 11.44

    Nasing spešal!..Ja ZRP un Vienotība jau būtu paziņojušas par to, ka neiekļaus SC valdošajā koalīcijā, tad nebūtu jāatbild :) Taču šobrīd izskatās, ka, nenorobežojoties no tādām stulbībām, kā valdības deklarācijas,kurā tiek iekļauta frāze par to, ka “Latvijā nav okupantu un ka nevienas iedzīvotāju grupas tiesiskais stāvoklis netiks ne apspiests, ne mēģināts pārskatīt” un arī nenorobežojoties no šīs apšaubāmās referenduma idejas, tiešām Saskaņas Centram tiek ” būvēts ceļš” uz valdošo koalīciju. Ko Tu pēdējā laikā esi dzirdējis par problēmām, kuras tik pat nopietni tiek apspriestas ar NA, kā ar nākošo koalīcijas partneri? Es neko, dažas frāzes varbūt.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.09.2011. 12.22

    Nasing spešal!. Nu, tad pamodelēsim ” vissabalansētāko” valdības kursu teiksim – ārpolitikā, jeb jautājumos, kuri skar valsts aizsardzību, ja koalīcijā tiks iekļauts SC :))) Teiksim – ārlietu ministrs Cilevičs un aizsardzības ministrs Kabanovs, jeb abu šo kungu domu biedri, kāds ir viss SC. Tu taču neteiksi, ka valdošajā koalīcijā SC tiks uzņemts uz tādiem pazemojošiem noteikumiem, kuros tiek atrunātas ministrijas un posteņi, kuriem saskaņieši netiks laisti pat tuvumā, jo viņi ir… nu – tie paši, kas viņi ir – Vienotas Krievijas politiskie partneri, par ko te visi ir aizmirsuši :)))

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu