Noraida nekvalitatīvas degvielas versiju Jaroslavļas traģēdijā • IR.lv

Noraida nekvalitatīvas degvielas versiju Jaroslavļas traģēdijā

29
Cilvēki skumst lidmašīnas katastrofas vietā pie Volgas atteces. Foto: AFP/LETA

Lidotājs: vainīgs varēja būt nepareizi novietots stabilizators

Jaroslavļas traģiskās aviokatastrofas iemesls neesot degvielas kvalitāte – to apstiprinājušas analīzes, ko veikusi Krievijas aviācijas kompānijas eksperti. Tādējādi atkritusi vēl viena sākotnēji izvirzītā traģēdijas versija.

„Lidmašīnas „Jak-42″ datu analīzes sākotnējie rezultāti liecina, ka patlaban nav iemesla uzskatīt, ka aviācijas degvielas kvalitāte neatbilda prasībām,” aģentūrai „ITAR-TASS” teica „Rosaviacija” pārstāvis.

Pēc „Rosaviacija” datiem, degvielas, ar kuru tika uzpildīta lidmašīna Jaroslavļas Tunošnas lidlaukā, analīze neliecina par tās „nekondīciju”. Jau iepriekš bija zināms, ka ar to pašu degvielu bija uzpildīta cita lidmašīna, kas trešdienas rītā izlidoja uz Noriļsku. Šis reiss notika bez starpgadījumiem, vēsta „NEWS.ru”.

Jau ziņots, ka aviokompānijai „Jak-Servis” piederošā lidmašīna „Jak-42″ 7.septembrī tūlīt pēc izlidošanas no Tunošnas lidostas Jaroslavļas tuvumā nogāzās Volgas krastā. Lidmašīnā uz spēli Baltkrievijā lidoja visa Jaroslavļas hokeja kluba „Lokomotiv” komanda. No 45 cilvēkiem, kas atradās lidmašīnā, tajā skaitā arī latvietis Kārlis Skrastiņš, izdzīvoja tikai divi – hokejists Aleksandrs Gaļimovs un lidmašīnas apkalpes loceklis Aleksandrs Sizovs, kuri tagad smagā stāvoklī atrodas Maskavas slimnīcā. Ierosināta krimināllieta.

Starpvalstu aviācijas komiteja, kas sākusi savu traģēdijas izmeklēšanu, pagaidām nav nākusi klajā ar oficiāliem katastrofas iemesliem, taču norādījusi, ka tehniskas problēmas varēja rasties pilotu vainas dēļ. Pirmie dati, kas saņemti no atrastajām lidmašīnas „melnajām kastēm”, liecina – lainera dzinēji darbojās, līdz tie saskārās ar šķēršļiem.

Krievijas transporta ministra vietnieks Valērijs Okulovs teicis, ka izmeklēšana pētot „lidmašīnas tehniskās problēmas un cilvēcisko faktoru”. Viņš izvirzījis tikai vienu katastrofas versiju – nekvalitatīva degviela.

Savukārt pieredzējis Krievijas pilots, kurš ar „Jak-42″ lidojis daudzus gadus, Vladimirs Orlovs uzskata, ka katastrofas iemesls varēja būt nepareizi novietots stabilizators. Tas atrodas lidmašīnas astē un nodrošina tās stabilitāti. „Ja stabilizators bija pikēšanas režīmā, viņiem [pilotiem] vienkārši nepietika spēka, lai paceltu priekšgala riteni, tāpēc arī viņi ilgi ieskrējās,” pilotu citē „Gazeta.ru”.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu