Noraida ieceri par Dudajeva gatves nosaukuma maiņu • IR.lv

Noraida ieceri par Dudajeva gatves nosaukuma maiņu

33
Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Ušakovs nemierā – prasīs viedokli iedzīvotājiem 

Rīgas pieminekļu padome otrdien nolēma noraidīt priekšlikumu par Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanu un pārsaukšanu par Mahmuda Esambajeva gatvi, ziņo LETA.

Vienlaikus padome paredzēja iespēju atgriezties pie šīs diskusijas ar vēstures jautājumu un socioloģisko pētījumu analīzi, nododot lemšanu sabiedriskajai apspriešanai.

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) jūlijā nosūtījis Pieminekļa padomes priekšsēdētājam Ojāram Spārītim vēstuli, aicinot izskatīt jautājumu par Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanu, jo sabiedriskās domas aptaujas liecinot, ka pašreizējais nosaukums rīdzinieku vidū izraisot pretrunīgu attieksmi.

Čečenijas pirmā prezidenta Džohara Dudajeva vārdā nosaukto gatvi varētu pārdēvēt pasaulslavenā čečenu dejotāja Mahmuda Esambajeva vārdā, domā Ušakovs. Esambajevs (1924-2000) par ieguldījumu dejas attīstībā saņēmis daudzus apbalvojumus, bijis arī Čečenijas Republikas kultūras ministrs.

Ušakovs padomes sēdē sacīja, ka jautājums ir politisks un to aktīvi izmanto visi politiskie flangi, taču šo debašu rezultātā cieš čečenu tauta, kas šo jautājumu uztver sāpīgi. Viņaprāt, diskusiju par to būtu nepieciešams pabeigt, citādi to vajadzības gadījumā turpinās izmantot dažādi politiskie spēki. Ielas pārdēvēšana par Esambajeva gatvi vienlaikus būtu iespēja izrādīt cieņu čečenu tautai.

Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Spārītis norādīja, ka diskusija ir nepieciešama, taču atzina, ka jautājumu varētu arī atlikt, lai nebūtu jānodarbojas ar sabiedrības konfrontāciju. Viņaprāt, jautājuma aktualizēšanu lielā mērā noteikušas ārkārtas vēlēšanas, tāpēc to labāk būtu atlikt un pie tā atgriezties pēc 17.septembra.

Pieminekļu padomes loceklis un zinātnes vēsturnieks Jānis Stradiņš sēdē nebija ieradies, lai aiztaupītu sev negatīvas emocijas, taču viņš aicināja atcerēties, ka lēmums par Dudajeva gatves nosaukuma piešķiršanu tika pieņemts 1996.gadā Trešās atmodas apstākļos un tas bija simbolisks mirklis pirms 9.maija svētkiem, parādot latviskās puses viedokli Rīgas domē. Tāpat viņš norādīja, kas Dudajeva vārds ir iemūžināts arī citviet pasaulē, kur viņa vārdā nosaukti parki un skvēri.

Ušakovs un viņa vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) teica, ka jautājuma lemšanā būtu nepieciešams noskaidrot Dudajeva gatves iedzīvotāju viedokli, kā arī būtu nepieciešams veikt čečenu diasporas aptauju.

Pieminekļu padomes pārstāvji gan uzsvēra, ka ielas pārdēvēšana šajā gadījumā nav tikai atsevišķu iedzīvotāju grupu lemšanai nododams jautājums, tomēr Ušakovs aģentūrai LETA norādīja, ka jau tuvākajā laikā Rīgas dome lems par to, kā veicama iedzīvotāju aptauja, lai šis process notiktu saskaņoti un dažādas organizācijas Dudajeva gatves iedzīvotājus netraucētu vairākkārt. Pēc tam tiks lemts par laiku, kad aptauja notiks.

 

Komentāri (33)

dro 16.08.2011. 17.11

Vai tā tiek ievērots moratorijs par vēstures jautājumiem? Vai ielas pārdēvēšana pozitīvi iespaidos valsts ekonomiku un iedzīvotāju dzīves līmeni par ko tādu rūpi izrāda SC?
Taču ko brīnīties : nostaļģijā slīkstošajiem un revanšu alkstošajiem smukais Ušakovs dod cerību kā kādreiz latviešiem smukais Gorbunovs:)

+19
0
Atbildēt

0

solanay 16.08.2011. 18.14

Kārtējā sirsnīgā liekulība no SC un N.Ušakova puses, paši rosināja noteikt moratoriju nacionāliem un politiski jūtīgiem jautājumiem, bet nesen izdeva Latvijas “vēstures” grāmatu, tagad “pēc darbaļaužu vēstulēm” rosina Dž.Dudajeva ielas pārdēvēšanu, nu gluži kā interfrontes laikos… Būtu labāk piestrādājuši pie savas ekonomiskās programmas un ilgtspējīgiem budžeta priekšlikumiem 2012.gadam!

+16
0
Atbildēt

0

aivarstraidass 16.08.2011. 17.34

Super! Veselais saprāts uzvar. Jācer, ka galvaspilsētas domē VISI deputāti drīz būs politiķu ne politikāņu vārda cienīgi. Un viņi vairs nekautrēsies no eiropeiskas tolerances pret citu rasu, tautību un ticību pārstāvjiem.

Mēs nevaram atbalstīt naida motivētus noziegumus – sk. piemēram, http://youtu.be/JN2JbqfYUAE . Vienreiz huligāniem būs “neviennozīmīga attieksme” pret čečenu politiķa vārdā nosauktu ielu, nākamajā reizē viņi aizkrāsos uzrakstus ebreju kapos vai tml. Beigās mēs savstarpēja naida dēļ paši vairs nepazīsim savu valsti. Krievijā šī ksenofobijas sērga ir jau ļoti ielaista (notiek grautiņi pret ‘kaukāziešu izskata personām’) – nevajag no viņiem mācīties. Sabiedrībai – vismaz saprātīgākajai daļai – vajadzētu stāties pretī huligānu iecerēm, nevis izdabāt tām.

+16
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu