Ķuzis: policistu atalgojumā valda haoss • IR.lv

Ķuzis: policistu atalgojumā valda haoss

36
Ints Ķuzis. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64
Vita Bērziņa

Bijusī iekšlietu ministre uzskata Ķuzi par autoritatīvu

Tieslietu ministra Aigara Štokenberga  (Vienotība) Valsts policijas priekšnieka amatā virzītais Ints Ķuzis uzskata, ka pirmais, kas jāpaveic, – jāsakārto policistu atalgojuma sistēma, kurā tagad valdot haoss.

Iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Štokenbergs apstiprināšanai Valsts policijas (VP) priekšnieka amatā nolēmis virzīt pašreizējo VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku ģenerāli Intu Ķuzi. 

Par savu izvēli ministrs paziņoja pēc trešdien notikušās tikšanās ar abiem potenciālajiem VP priekšnieka amata kandidātiem – Ķuzi un VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieku, VP priekšnieka vietnieku Guntaru Marķitānu, kurš patlaban ir arī VP priekšnieka pienākumu izpildītājs, raksta LETA.  Par Ķuža iecelšanu VP priekšnieka amatā vēl jālemj valdībai. 

Ķuzi bijusī ministre Linda Mūrniece (Vienotība) šāgada sākumā atstādināja no amata uz laiku, kamēr norit izmeklēšana par specvienības „Alfa” darbinieku iesaisti spēļu zāles aplaupīšanā Jēkabpilī, kur tika nošauts policists.

Mūrniece Ir.lv teica, ka Štokenberga vietā būtu rīkojusies tāpat, jo Ķuzi uzskata par daudz labāku kandidātu par Velšu. „Šajā amatā ļoti svarīgi, lai būtu autoritāte, un tās Velšam diemžēl tās nav. Štokenberga vietā es arī uzskatītu Ķuzi par ļoti labu kandidātu. Ziemā viņš tika atstādināts tikai uz pābaudes laiku, kamēr notiek izmeklēšana. Viņš labi pilda savus pienākumus, es domāju, ka viņš būs arī labs Valsts policijas priekšnieks.”

Ints Ķuzis ir.lv, vaicāts, kādi būtu viņa pirmie darbi, ja viņš tiktu apstiprināts jaunajā postenī, teica: „Pirmkārt, jāaptur policistu aizplūšana no darbavietām, bet tas ir arī saistīts ar otro punktu – darbinieku motivāciju. Tās izpaustos dažādās piemaksās, noteikti arī virsstundu apmaksā. Vienkārši ir jāsaved kārtībā viss algu jautājums un sistēma daļēji jāreorganizē, jo tajā pašlaik valda haoss. Par to, kā to darīt, vēl būs jāskatās. Treškārt, svarīgi ir profesionālie uzdevumie – jānodrošina ātra reakcija un pēc iespējas vairāk jāsistematizē policijas darbs, jāuzlabo profesionālā kvalifikācija un veselības pārbaudes.”

Ķuzis nevēlas komentēt savas izredzes tikt ieceltam par Valsts policijas priekšnieku, bet viņš esot pārliecināts, ka tiks pieņemts pareizais lēmums un viņa atbilstība amatam tiks kārtīgi izvērtēta. Viņš nepiekristu kandidēt uz šo amatu, ja uzskatītu, ka nav spējīgs to pildīt.

Pirmdien tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs no Valsts policijas priekšnieka amata atbrīvoja Arti Velšu, kurš tagad rotācijas kārtībā iecelts par VP koledžas direktoru. Štokenbergs to skaidroja ar to, ka Velšs nav izpildījis uzdoto rīkojumu līdz 1.jūlijam. Viņam bijis jāiesniedz priekšlikums, kā turpmāk varētu veikt piemaksas policistiem atkarībā no viņu darba kvalitātes un slodzes. Tāpat Velšs neesot iesniedzis priekšlikumus par darba laika organizēšanu policijas iecirkņos.

Jau ziņots, ka 25.jūlijā Štokenbergs izdeva rīkojumu, ar kuru līdzšinējais VP priekšnieks Artis Velšs no šā amata rotācijas kārtībā tika pārcelts uz VP koledžu direktora amatā.

Ķuzis dienestu Iekšlietu ministrijas (IeM) iestādēs sācis 1982.gadā Tukuma rajona Policijas pārvaldē. No 2003. līdz 2008.gadam viņš ieņēmis Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka amatu, savukārt no 2009.gada 25.marta viņš ieņem VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka amatu. Ķuzim ir profesionālais maģistra grāds tiesību zinātnē, 2006.gadā viņš absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju. 

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu