Ķuža amata termiņu pagarina līdz pieciem gadiem • IR.lv

Ķuža amata termiņu pagarina līdz pieciem gadiem

33
Ints Ķuzis. Foto: Ieva Čīka, LETA
Zane Mače

Ķuža precedenta dēļ ministrija vēlas labot likuma normas par iekšlietu dienestu vadītāju amata termiņu

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Inta Ķuža apstiprināšanu Valsts policijas priekšnieka amatā uz likumā noteikto termiņu – pieciem gadiem. Jau vēstīts, ka šovasar viņa pilnvaru termiņš beidzās un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) viņa kandidatūru izvirzīja atkārtoti, rosinot Ķuzi amatā apstiprināt uz diviem gadiem.

Ķuzis, kurš pirms tam vadīja Rīgas reģiona policijas pārvaldi, policijas priekšnieka amatā tika apstiprināts 2011.gada augustā. Pirms pilnvaru pagarināšanas konkurentu uz Valsts policijas priekšnieka krēslu Ķuzim nebija, un jūlijā valdība atbalstīja iekšlietu ministra priekšlikumu termiņu pagarināt līdz 2018.gada 20.septembrim.

Vēlāk Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā secināts – likums nosaka, ka trīs mēnešus pirms Valsts policijas vadītāja amata termiņa beigām pēc ministra ieteikuma Ministru kabinets pieņem lēmumu par termiņa pagarināšanu uz pieciem gadiem vai atbrīvošanu no amata. Ģenerālprokuratūrā secināts, ka likums neparedz izņēmumus, kas dotu iespēju policijas priekšnieka amata termiņu pagarināt uz īsāku laiku. Tamdēļ Ministru kabineta 26.jūlija rīkojums par Ķuža termiņa pagarināšanu uz diviem gadiem atzīts par pretlikumīgu. Pēc šīs pārbaudes Ministru kabinetam likts līdz 21.oktobrim labot radušos situāciju.

Otrdienas valdības sēdē Kozlovskis aicināja ministrus atbalstīt termiņa pagarināšanu, lai “neradītu lieku spriedzi”. Tas arī izdarīts, un Ķuzis turpmākos piecus gadus varēs vadīt Valsts policiju.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, komentējot radušos situāciju, iepriekš žurnālam Ir norādīja, ka telefonsarunā ar iekšlietu ministru Kozlovski norādījis uz likumā paredzēto termiņu, taču ministrs iebilda – juristi uzskata, ka to iespējams noteikt īsāku. Priekšlikumu Ķuzi iecelt amatā uz īsāku termiņu vērtēja arī Valsts kancelejas juridiskais dienests, problēmas nesaskatot.

Taču nu pēc precedenta ar policijas priekšnieka pilnvaru pagarināšanu Iekšlietu ministrija plāno iesniegt grozījumus likumā, kas dos tiesības izdienas pensijas vecumu sasniegušos iekšlietu dienestu priekšniekus amatā apstiprināt uz mazāku termiņu. Par to Kozlovskis otrdien informēja valdību. Kozlovskis skaidroja, ka likums jau paredz iespējas dienestu vadītājiem lemt par izdienas pensijas vecumu sasniegušo kolēģu palikšanu dienestā uz noteikto termiņu. Loģiski būtu, ka arī ministrs šādi varētu lemt par dienestu vadītājiem, piemēram, policijas vai robežsardzes šefiem.

Komentāri (33)

atrium 18.10.2016. 23.34

Ķuzis ir nozīmīgs zobrats Kozlovska vadītās padumjās miļicijas un organizētās noziedzības kopīgā mehānismā.

Руководитель полиции Кюзис отметил 50-летие в гостинице скандально известного Гулами (видео)

http://www.kompromat.lv/item.php?docid=readn&id=8539

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu