Vēlētāji atlaiduši 10.Saeimu • IR.lv

Vēlētāji atlaiduši 10.Saeimu

32
Tautas nobalsošanas rezultāti. Grafiks: Ernests Kļaviņš

Par Saeimas atlaišanu nobalsojuši 94,3% vēlētāju

Provizoriskie tautas nobalsošanas rezultāti liecina, ka par Saeimas atlaišanu nobalsojuši 650 518 jeb 94,3% pilsoņu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informācija.

CVK ir apkopojusi tautas nobalsošanas provizoriskos rezultātus par visiem 1028 iecirkņiem.

10.Saeimā balsoja 944 841 vēlētājs. Pašreizējais rezultāts liecina, ka referendumā piedalījušies teju 67% 10.Saeimas vēlētāju.

Pret Saeimas atlaišanu nobalsoja 37 829 jeb 5,48% pilsoņu, bet 1476 balsošanas zīmes (0,21% no balsotāju skaita) atzītas par nederīgām.

Kopumā saņemtas 689 823 balsošanas zīmes.

“Providus” pētniece Iveta Kažoka to, ka gandrīz 95% referenduma dalībnieku nobalsojuši par 10.Saeimas atlaišanu, uzskata par pārsteidzoši lielu sabiedrības saliedētību, ziņo LETA. “Referenduma rezultātos nav vietas interpretācijām,” piebilda eksperte. Viņa tomēr uzsver, ka daļa krievvalodīgo vēlētāju, visticamāk, palikuši mājās, par ko liecinot arī salīdzinoši mazākā aktivitāte Latgalē un Rīgā.

Galīgos tautas nobalsošanas rezultātus CVK paziņos otrdien, 26.jūlijā.

11.Saeimas vēlēšanas varētu notikt 17.septembrī, kandidātu sarakstus varēs sākt iesniegt jau no nākamās piektdienas, 29.jūlija, un tos pieņems līdz 18.augustam.

Latvijas Satversme paredz, ka pēc Saeimas atlaišanas parlamenta deputātu locekļu pilnvaras tomēr paliek spēkā līdz jaunievēlējamās Saeimas sanākšanai. Līdzšinējā Saeima var sanākt uz sēdēm tikai tad, ja Valsts prezidents to sasauc. Šādām Saeimas sēdēm dienas kārtību noteic Valsts prezidents.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu