Ķīlis neplāno stāties kādā partijā • IR.lv

Ķīlis neplāno stāties kādā partijā

29
Roberts Ķīlis. Foto: Lauris Vīksne, F64

Olšteins un Galvanovskis pamet “Jauno laiku” un “Vienotību”

Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītājs, sociālantropologs Roberts Ķīlis neplāno iestāties kādā partijā, jo neredzot sevi politikā, bet savu īsto darba lauku rod akadēmiskajā jomā, vēsta aģentūra LETA.

 

“Es neredzu sevi politikā tādā tiešākā [veidā] kā partijas biedrs, kandidāts vai kaut kā tamlīdzīgi,” aģentūrai LETA sacīja Ķīlis. Savu darbības lauku viņš saskata akadēmiskajā jomā.

 

SAK ir sagatavojusi vairākus reformu priekšlikumus, kurus plānots vēl attīstīt. Tie tiks piedāvāti Valsts prezidentam Valdim Zatleram, un viņš ar saviem domubiedriem varēšot tos īstenot vai modificēt. Zatlers nav tiešā veidā teicis, ka realizēs šos priekšlikumus, bet pastāvīgi par tiem ir paudis interesi.

 

Ķīlis noliedza, ka topošā politiskā spēka vai domubiedru grupas vietā izlemj viņu politiskos uzstādījumus. Viņš savu nākotni saista ar domnīcas veidošanu, par kuras izveidi jau ir runājis iepriekš.

 

Kā ziņots, asas diskusijas sabiedrībā ir izsaukuši Ķīļa izteikumi un SAK priekšlikumi par pensiju sistēmu un augstāko izglītību. Ķīlis nesen izraisīja asu politiķu reakciju, paziņojot, ka pašreizējā pensiju sistēma jau desmitgades beigās varētu vairs nenodrošināt ikdienas pensiju izmaksu. Jāpiebilst, ka līdzīgi brīdinājumi gan no Ķīļa, gan sociālās jomas finansēšanas lietpratēju puses izskanējuši arī agrāk. Tomēr tagad Ķīlim tika pārmesta panikas celšana un politiskā kapitāla krāšana, pieļaujot, ka viņš gatavojas pievienoties Zatlera veidotajam jaunajam politiskajam spēkam.

 

Savukārt divi politiķi – Klāvs Olšteins un Guntars Galvanovskis – trešdien paziņoja, ka pārtrauc darbību partijā “Jaunais laiks” un politisko partiju apvienībā “Vienotība”.

 

“Uzskatām, ka ir pienācis laiks politikā pārņemt vadību jaunai, uzņēmīgai un rīcībspējīgai paaudzei. Jaunā paaudze ir uzaugusi neatkarīgā Latvijā un šeit ieguvusi labu izglītību un darba pieredzi, kuru var likt par pamatu labākai valsts pārvaldīšanai. Šī paaudze nav piedalījusies valsts uzņēmumu privatizācijā un nav apguvusi padomju mantojuma skolu, ar blatu sistēmu kā pamatu visam,” presei izplatītajā paziņojumā klāsta Olšteins un Galvanovskis.

 

Olšteins, kurš pirms Valsts prezidenta vēlēšanām no Saeimas tribīnes paziņoja, ka noliks savu deputāta mandātu, savu solījumu ir pildījis un kopš tās dienas “pavadījis laiku, tiekoties ar daudziem enerģiskiem, uzņēmīgiem un izglītotiem jauniem cilvēkiem, kuriem nav vienalga, kas notiek valstī, un kas grib reālas pārmaiņas”.

 

Arī Galvanovskis paziņojis, ka noliek 10.Saeimas deputāta mandātu un domā, ka Latvijas politikā šobrīd tiek dota nebijusi un vēsturiska iespēja – izveidot Saeimu, kas spētu pilnvērtīgi darboties bez oligarhu ietekmes. Viņaprāt, ir iespējams izveidot koalīciju, kas ir brīva savā rīcībā un spēj pilnvērtīgi pēc labākās apziņas pārstāvēt sabiedrības intereses, nemēģinot atrast vidusceļu starp savām, partijas, koalīcijas un oligarhu interesēm.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu