Tiesa apstiprina lidostas un "airBaltic" izlīgumu • IR.lv

Tiesa apstiprina lidostas un “airBaltic” izlīgumu

18
Foto: Jānis Saliņš, F64

Premjerministrs atzīst ierobežotu valsts ietekmi aviokompānijas vadīšanā

Rīgas apgabaltiesa trešdien apstiprināja izlīgumu, kas pirms dažiem mēnešiem tika panākts VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga”” strīdā ar nacionālo aviokompāniju AS “Air Baltic Corporation” (“airBaltic”) par 3,42 miljonu latu parāda piedziņu, vēsta aģentūra LETA.

 

Apgabaltiesa apstiprināja izlīgumu, to tiesas sēdē nenolasot, kā arī izbeidza tiesvedību lidostas prasības lietā. Tiesa atcēla iepriekš noteikto prasības nodrošinājumu un atbrīvoja no apķīlājuma “airBaltic” pienākošos maksājumus no trešajām personām un naudas līdzekļus kredītiestāžu kontos.

 

Gan lidostas advokāts Viktors Tihonovs, gan “airBaltic” advokāte Agnese Hartpenga tiesas sēdē apstiprināja, ka izlīgums noslēgts labprātīgi un tā apstiprināšanas sekas ir zināmas. Tiesas lēmums 10 dienu laikā apstrīdams Augstākajā tiesā.

 

Kā ziņots, izlīguma nosacījumi paredz, ka “airBaltic” samaksā parādu un līgumsodu – kopā 7,15 miljonus latu – saskaņā ar abu pušu apstiprinātu grafiku. Lidosta un aviokompānija kopīgā paziņojumā presei iepriekš uzsvēra, ka sarunu rezultātā panākts abām pusēm pieņemams risinājums un ar šo izlīgumu ir atrisināts jau vairāk nekā gadu ilgušais strīds.

 

Savukārt Satiksmes ministrija norādīja, ka “šis ir likumsakarīgs strīda iznākums, kas nenoliedzami sekmēs lidostas un “airBaltic” tālāko attīstību”. “airBaltic” savukārt paskaidroja, ka uz papildu jautājumiem patlaban izvairīsies atbildēt, līdz ar to nav skaidrs, vai lidsabiedrība ir mainījusi savu viedokli un vairs neizvirza apsūdzības lidostai par diskriminējošo tarifu politiku, kuras iespaidā esot pārmaksājusi 23,8 miljonus latu.

 

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) trešdien LNT raidījumā “900 sekundes” atzina, ka valdībai pašlaik ir ierobežotas iespējas vadīt nacionālo lidsabiedrību “airBaltic”. Pēc premjera teiktā, situācija ir sarežģīta, proti, “airBaltic” valdes locekļa statusā esošais Bertolts Fliks mēģina vadīt uzņēmumu neklātienē, uzņēmuma patiesie darbības rādītāji neatbilst viņa prezentētajiem datiem, uz kuru pamata paredzēts palielināt uzņēmuma pamatkapitālu. Audita rezultāti liecina, ka finanšu prognozes būtiski atšķiras no faktiskās situācijas.

 

Jūlijā plānota “airBaltic” akcionāru sapulce, taču valsts kā akcionārs jebkādu lēmumu varēs pieņemt tikai pēc audita rezultātu un pilnas informācijas saņemšanas par darījumiem ar trešajām personām, skaidroja Dombrovskis.

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu