Krievija atjauno dārzeņu importu no Nīderlandes un Beļģijas • IR.lv

Krievija atjauno dārzeņu importu no Nīderlandes un Beļģijas

27
Foto: Jānis Saliņš, F64

Krievijas Patērētāju aizsardzības aģentūra sarakstu plāno papildināt ar jaunām valstīm

Krievija otrdien atjaunojusi dārzeņu importu no Nīderlandes un Beļģijas, kas bija apturēts saistībā ar jūnija sākumā noteikto aizliegumu ievest Krievijā dārzeņus no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, vēsta aģentūras LETA un AFP.

“Saņemot eksperta atzinumu, mēs atļāvām importu no Nīderlandes un Beļģijas,” apliecināja Krievijas Patērētāju aizsardzības aģentūras vadītājs Genādijs Oņiščenko. “Es šodien parakstīju dokumentu, taču tas vēl nav ticis publicēts.”

Krievija, kas ir lielākais eksporta tirgus ES audzētajiem dārzeņiem, 2.jūnijā noteica pilnīgu importa aizliegumu, to pamatojot ar veselībai bīstamās baktērijas EHEC (enterohemorāģiskās E.coli) infekcijas uzliesmojumu Eiropā, no kā līdz šim miruši jau vismaz 47 cilvēki.

Pagājušajā nedēļā abām pusēm tomēr izdevās vienoties, un Maskava solīja atjaunot importu no tām bloka dalībvalstīm, kas būs spējīgas uzrādīt pārtikas nekaitīgumu apliecinošu sertifikātu.

Kāda ES amatpersona pagājušajā nedēļā atklāja, ka šim sarakstam drīzumā tiks pievienota arī Polija. Bet Krievijas Patērētāju aizsardzības aģentūra šobrīd gaida apstiprinājumus no Spānijas, Dānijas, Lietuvas un Čehijas. “Mēs esam piekrituši paplašināt sarakstu,” apliecina aģentūras vadītājs Oņiščenko.

Krievijas televīzija vēsta, ka aptuveni piektā daļa valstī importēto dārzeņu tiek ievesta no ES, bet atlikušos 60% aptuveni līdzīgās daļās piegādā Turcija un Ķīna. Dārzeņi Krievijā tiek importēti galvenokārt ziemā, kad pašmāju dārzeņu krājumi ir beigušies.

Komentāri (27)

mary75 28.06.2011. 19.53

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu