Darba grupai būs jāvērtē arī “airBaltic” ekonomiskie aspekti • IR.lv

Darba grupai būs jāvērtē arī “airBaltic” ekonomiskie aspekti

11
Foto: "airBaltic"

Satiksmes ministrs Augulis uzskata, ka “airBaltic” vadītāja atstādināšana jāvērtē valdībai

Valdība pirmdien ārkārtas sēdē uzdeva Latvijas nacionālās aviokompānijas “airBaltic” darba grupai, kas izveidota visu ar “airBaltic” darbību saistīto jautājumu koordinēšanai valdības līmenī, izvērtēt papildu informāciju par dažādiem ar kompāniju saistītiem ekonomiskiem un sociāliem aspektiem, vēsta aģentūra BNS.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) sacīja, ka valdība uzklausīja darba grupas, kā arī dažādu ministriju, sagatavoto informāciju par visiem ar “airBaltic” saistītajiem ekonomiskajiem un sociālajiem aspektiem. Par konkrētiem valdības ārkārtas sēdē pārrunātiem jautājumiem ministrs izvairījās stāstīt, piebilstot, ka situācija tiek vērtēta kopumā.

Uz jautājumu, vai runāts par “airBaltic” valsts daļu pārdošanu, Augulis atbildēja, ka konkrēti šāds jautājums nav skatīts, un valdība vērtējusi visu informāciju kopā. Viņš arī piebilda, ka kompānijas valsts daļu pārdošana būs kopīgs valdības lēmums, ja tāds būs. Augulis minēja, ka par kompānijas tālāko attīstību būs iespējams runāt tikai pēc audita saņemšanas ‒ Satiksmes ministrija lūgusi auditfirmai “KPMG” auditu veikt līdz šā gada 22.jūnijam.

Augulis arī neatbildēja uz jautājumu, vai tiek vērtēta iespēja no amata atbrīvot “airBaltic” prezidentu un izpilddirektoru Bertoltu Fliku. Pēc viņa teiktā, šis jautājums ir jāvērtē valdībai. Viņš izvairījās vērtēt Flika darbu, vien norādīja, ka viņam svarīgi ir kompānijas rezultāti, kas būs zināmi pēc audita.

Satiksmes ministrs arī uzsvēra, ka galvenais uzdevums ir nodrošināt kompānijas nepārtrauktu darbību un klientu apkalpošanu, lai “airBaltic” turpina vest tūristus un nodrošināt reisus.

“KPMG” pārstāve aģentūru BNS informēja, ka pirmdienas rītā kompānija saņēmusi Satiksmes ministrijas vēstuli par audita paātrināšanu un pašreiz tiek vērtēts vēstules saturs. Kompānijas pārstāve arī piebilda, ka turpmāk “KPMG” nesniegs komentārus par “airBaltic” auditu.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka darba grupu vada Augulis un tās sastāvā ir Tieslietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Valsts kancelejas pārstāvji. Darba grupas uzdevums ir valdības līmenī koordinēt jautājumus, kas saistīti ar jebkādām iespējamām izmaiņām “airBaltic”.

Vēstīts arī, ka ekonomikas ministrs Artis Kampars 10.jūnijā nāca klajā ar paziņojumu, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, situācija “airBaltic” nav iepriecinoša un kompānija ir tuvu maksātnespējai. Pēc viņa teiktā, “airBaltic” šogad pirmajos piecos mēnešos ir strādājis ar 18 miljonu latu zaudējumiem.

Kompānijas zaudējumus līdz šim nav komentējis ne satiksmes ministrs, ne premjers, solot, ka risinājumi par tālāko aviokompānijas attīstību un finanšu stāvokli būs zināmi pēc audita beigām.

“airBaltic” 2009.gadā strādāja ar 206,8 miljonu latu konsolidēto apgrozījumu, kas ir par 2% vairāk nekā 2008.gadā, un 11,133 miljonu latu peļņu pretēji 26,678 miljonu latu zaudējumiem 2008.gadā.

Kompānija “airBaltic” veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām ‒ Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

“airBaltic” dibināta 1995.gadā, tās lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder Flikam, bet vēl 50% ‒ Bahamu salās reģistrētai kompānijai “Taurus Asset Management Fund Limited”.

Komentāri (11)

kkristaps 20.06.2011. 17.24

Apbrīnojams naivums ir iedomāties, ka Fliks tur kaut ko īpašu nosaka vai iegulda SAVU naudu. Sistēma ir tā pati, kas dažādu SIA reģistrēšana uz visādu bomžu vārda.

+3
0
Atbildēt

0

mxblack 20.06.2011. 15.50

Es nedomāju ka šeit būs vienkārši cīnīties ar Fliku valstij neciešot ievērojamus zaudējumus. Tas blēdis ir pārāk dziļi iesakņojies un iegrābies šajā firmā lai varētu to praktiski izputināt ja to vēlēsies un tas viņam šķitīs izdevīgi. Pateicoties Šleseram, Gerhartam un arī Augulim Fliks ir tā nodrošināts, ka faktiski visi likumi ir viņa pusē un viņu nosēdināt uz apsūdzēto sola nevarēs. Ja tas izdotos, tas tiešām būtu brīnums. Tad viņam blakus droši vien sēdētu arī visi tie Satiksmes ministri, kuri ir tam atdevuši šo Latvijas īpašumu.

+4
-1
Atbildēt

0

janazakovica 20.06.2011. 15.46

sen jau vajadzeja aresteet sloseru un fliku..nevis ASPEKTUS izverteet..mikstais augulis lembja uzdevumaa piesegs izzagto uznemumu lidz pedejam bridim..ko knabs atkal gul.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu