Eksperts: Jāturpina strādāt pie budžeta izdevumu mazināšanas • IR.lv

Eksperts: Jāturpina strādāt pie budžeta izdevumu mazināšanas

31
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

LB pārstāvis uzskata, ka svarīgākais uzdevums ir nākamā gada budžeta pieņemšana

Valdībai jāturpina nopietni strādāt pie budžeta izdevumu samazināšanas, pirmdien intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” teica Latvijas Bankas (LB) Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Kārlis Bauze, vēsta aģentūra BNS.

“Mēs esam pārvarējuši finanšu krīzi, tomēr ekonomiskā krīze… mēs ejam ārā no šīs ekonomiskās krīzes, bet joprojām ir pietiekoši daudz darbu jādara,” teica eksperts.

Bauze uzsvēra, ka svarīgākais uzdevums ir 2012.gada budžeta pieņemšana. “Mums beidzamo reizi ir jāiespringst un ļoti nopietni jāstrādā pie budžeta izdevumu samazināšanas,” uzsvēra LB pārstāvis.

Viņš stāstīja, ka ļoti pozitīvs solis ir pensiju palielināšana, par ko tiek runāts, taču tas nedrīkst notikt uz budžeta izdevumu palielināšanas rēķina. “Nenoliedzami tā ir ļoti laba lieta, kas ir jādara. Bet ir jāskatās realitātei acīs. Pašreizējā brīdī – ja palielina vieniem pabalstus, tad ir jābūt citai pozīcijai, kur izdevumus samazināt. Nevar būt tāda situācija, ka vieniem palielina, bet nevienam citam nesamazina,” stāstīja Bauze.

LB pārstāvis uzsvēra, ka valdība no vienas puses palielina inflāciju, ceļot nodokļus un no otras puses to kompensē, palielinot pensijas, kas arī ceļ inflāciju. “Mēs ieejam tādā apburtā lokā. Noteikti nevajadzētu ieiet šādā populismā pašreizējā brīdī,” teica LB Monetārās politikas pārvaldes vadītājs.

Jau vēstīts, ka arī nākamā gada valsts budžetā būs jāveic konsolidācija, kas patlaban lēsta 150‒180 miljonu latu apmērā.

Jaunākās valdības apņemšanās starptautiskajiem aizdevējiem, kas iekļautas Nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam un Saprašanās memorandā ar Eiropas Komisiju, paredz, ka Latvija nodrošinās budžeta deficītu 2012.gadā, kas ir mazāks par 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tiecoties uz 2,5% no IKP, lai nodrošinātu drošu Māstrihtas kritēriju izpildi eiro ieviešanai 2014.gadā.

Komentāri (31)

Liga Riga 20.06.2011. 18.27

Faktiski piepildījās aizdomas, ka, pēc pagājušā gada 2. oktobra, visas ievēlētās partijas Saeimā saka vienā balsī – mēs solījām, taču mēs nedrīkstam tautai dot tādas pat tiesības, kādas ir citiem eiropiešiem.
Mums visiem jāzina, ka arī ārkārtas Saeimas rezultāti nevienu neapmierinās.
Kāpēc? Tāpēc, ka pagājušās Saeimas vēlēšanās puse tautas (48%) uz vēlēšanām neaizgāja un ar savu klusēšanu piekrita, lai pie varas paliek visi līdzšinējie vecie zagļi un vairo postu arī turpmāk. Vai tagad būs savādāk? Taču viens ir skaidrs, ka tik liela “pagrīde” agri vai vēlu izsauks sociālu sprādzienu. Ja šie vēlētāji atnāktu uz vēlēšanām un nobalsotu par konkrētiem cilvēkiem, tad tie cilvēki iegūs Saeimā 51 balsi un līdz ar to veidos arī valdību. Ar laiku, protams, lielas pārmaiņas notiks.

+1
0
Atbildēt

0

putekliic 20.06.2011. 13.35

Drīzāk būtu jādomā nevis par izdevumu cirpšanu kā tādu, bet gan par budžeta deficīta samazināšanu caur ieņēmumu palielināšanu. Tās ir divas pilnīgi atšķirīgas lietas. Uz to ir jākoncentrējas. Bet SVF jau nevēlas paļauties, ka mums te kaut kas strauji attīstīsies – priekš viņiem svarīgi “tūlīt un uz vietas” – mehāniski nogriezt un vienlaicīgi pacelt nodokļus. Tas viņuprāt ir “ilgtspējīgi”. A stāstus kā valdība, piemēram, nu tik ķersies klāt ēnu ekonomikas apkarošanai viņi nevēlas dzirdēt, jo solītais maciņā var arī nekrist. Bet SVF vajag stingras garantijas, bet nevis solījumus, kuriem ir liels risks (un ne tikai no mums atkarīgs), ka tie tiks īstenoti.

0
-1
Atbildēt

0

itommy_ 20.06.2011. 11.40

Nu nevajadzētu jau nu katram, kurš kaut ko spēj izdvest ārā, piedēvēt eksperta statusu. Vajadzība samazināt budžeta izdevumus – tā ir tikai puspatiesība. Otra patiesības puse ir – jāpalielina ieņēmumi. Normālās valstīs centrālās bankas veic tādu politiku, kas arī veicina attīstību, ne tikai sēž uz ierobežojumiem, lai nepieļautu regresu. Ar to arī atšķiras eksperts no diletanta – sakot A, pasaka arī B, ja tas piedien pie lietas.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu