Ķīnā plūdu dēļ evakuēti vairāk nekā miljons iedzīvotāju • IR.lv

Ķīnā plūdu dēļ evakuēti vairāk nekā miljons iedzīvotāju

42
Attēlā: Kāds vīrietis plūdu rajonā piegādā pārtiku.

Līdz piektdienai bojā gājuši vai pazuduši vismaz 168 cilvēki

Šovasar Ķīnā spēcīgas lietusgāzes izraisījušas plūdus, zemes nogruvumus un līdz kritiskam līmeni paaugstinājušas ūdenslīmeni upēs, liekot evakuēt vairāk nekā miljons cilvēku, atsaucoties uz Ķīnas valdības vēstīto piektdien ziņo aģentūras LETA un AFP.

Līdz šim bojā gājuši vai pazuduši vismaz 168 cilvēki, un meteoroloģijas dienests piektdien brīdināja, ka plūdu skartajos Ķīnas dienvidos gaidāmas jaunas lietusgāzes. “Šiem reģioniem jāattīsta savas ģeoloģisko katastrofu novēršanas spējas,” brīdināja Nacionālais meteoroloģijas centrs.

Astoņās provincēs, reģionos un pašvaldībās varas iestādes kopš 9.jūnija ir evakuējušas jau vairāk nekā vienu miljonu cilvēku, ceturtdien pavēstīja Civilo lietu ministrija.

Ūdens līmenis kādā upē Džedzjanas provincē pakāpies līdz augstākajam līmenim pēdējo 56 gadu laikā, bet pārējās upes Dienvidķīnā izgājušas no krastiem, ziņoja amatpersonas.

Dažus no lietus izmērcētajām provincēm vēl nesen plosīja nežēlīgs sausums, piemēram, Hubeju un Hunaņu.

Pirms nedēļas zemes nogruvums izpostīja vairākus ciematus Hunaņas provincē, laupot 19 cilvēku dzīvību. Vēl astoņi cilvēki tiek uzskatīti par pazudušiem. Vienu no ciematiem apraka dubļu lavīna, vēstīja mediji.

Uz notikuma vietu nosūtītie eksperti ziņoja, ka dubļu lavīnu izraisījušas šajā reģionā pēdējos 300 gados spēcīgākās lietusgāzes. Sausuma dēļ zeme pirms tam bija izkaltusi, ļaujot lietusgāzēm vieglāk aizraut sev līdzi smiltis un akmeņus.

Postošas lietusgāzes Ķīnu plosa katru vasaru, bet pērn lietusgāžu izraisītie plūdi bija katastrofālākie pēdējās desmitgades laikā. Zemes nogruvumos un plūdos 2010.gadā Ķīnā gāja bojā vai bez vēsts pazuda vairāk nekā 4300 cilvēku.

Komentāri (42)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu