Itālijā referendumos neatbalsta Berluskoni ierosinājumus • IR.lv

Itālijā referendumos neatbalsta Berluskoni ierosinājumus

22
Avots: EPA/LETA
Karīna Vītiņa

Itālijas iedzīvotāji noraidījuši likumu, kas pasargā premjeru no tiesu darbiem

Svētdien un pirmdien notikušajos referendumos Itālijas vēlētāji noraidījuši premjerministra Silvio Berluskoni valdības ieceri atgriezties pie atomenerģijas ražošanas, kā arī likumu, kas premjeru pasargātu no tiesu darbiem, liecina otrdien izplatītie oficiālie rezultāti, vēsta aģentūras AFP un LETA.

Pret valdības ierosinājumiem – atomenerģijas ražošanas atsākšanu, tiesiskās imunitātes piešķiršanu Berluskoni un ūdens saimniecības uzņēmumu privatizāciju – balsojuši vairāk nekā 90% vēlētāju, liecina galīgie rezultāti. Pret atomenerģijas ražošanas atsākšanu nobalsojuši 94% vēlētāju, bet pret īpašajām premjera privilēģijām, kas viņu pasargātu no tiesu darbiem,- 95% vēlētāju. Pats Berluskoni referendumos nebalsoja, turklāt viņš mudināja savus atbalstītājus balsojumus boikotēt.

Kā liecina oficiālie rezultāti, referendumos piedalījušies ap 56% vēlētāju. Vēlētāju aktivitātei bija izšķiroša nozīme – ja referendumos piedalītos mazāk nekā 50% vēlētāju, tiem nebūtu likumīga spēka.

Berluskoni pirmdien atzina sakāvi notikušajos četros referendumos: “Augstā aktivitāte referendumos apliecina pilsoņu vēlēšanos piedalīties lēmumu pieņemšanā par nākotni, ko mēs nevaram ignorēt. Itāļu griba ir skaidra visos šīs konsultācijas jautājumos. Valdība un parlaments tai pilnībā sekos.”

1987.gada referendumā, kas tika sarīkots pēc Černobiļas katastrofas, Itālija atteicās no kodolenerģijas izmantošanas. Berluskoni bija plānojis sākt jaunu kodolspēkstaciju būvniecību 2014.gadā, lai līdz 2030.gadam jau ceturto daļu no valstij nepieciešamā enerģijas daudzuma varētu saražot atomelektrostacijās.

Komentāri (22)

marčiks 14.06.2011. 12.04

Ja jau pat itāļi-mafiozi ir nākuši pie prāta, tad pēdējais laiks prasties arī latviešiem-lembergistiem.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu