Eiropas Komisija krīzes laikā tērē miljonus privātām izklaidēm • IR.lv

Eiropas Komisija krīzes laikā tērē miljonus privātām izklaidēm

34
Foto: Lita Krone, LETA
Karīna Vītiņa

Nauda tērēta privātiem ceļojumiem, dārglietām un izklaidēm

Eiropas Komisija (EK) tērējusi vairākus miljonus eiro privāto lidmašīnu ceļojumiem, ekskluzīviem brīvdienu kūrortiem un kokteiļu ballītēm, tā vēsta laikraksts “Daily Telegraph”, informē aģentūra LETA.

Komisāri braukuši ar limuzīniem, uzturējušies piecu zvaigžņu viesnīcās un devuši dāsnas dāvanas, tostarp luksusa zīmola “Tiffany” juvelierizstrādājumus laikā, kad Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm nācies saskarties ar budžeta samazinājumiem un nodokļu kāpumu.

Lielbritānijas Pētnieciskās žurnālistikas centra veiktā izmeklēšanā secināts, ka Eiropas Komisija laika periodā no 2006.gada līdz 2010.gadam, privāto lidmašīnu ceļojumiem komisāriem tērējusi vairāk nekā 7,5 miljonus eiro (5,2 miljonus latu).

Vēl vairāki desmit tūkstoši eiro tērēti komisāru izmitināšanai piecu zvaigžņu kūrortos tādās eksotiskās vietās kā Papua-Jaungvinejā, Ganā un Vjetnamā. Tāpat komisija izdevusi vairāk nekā 300 000 eiro (210 841 latu) izšķērdīgām kokteiļu ballītēm, tostarp pasākumam Amsterdamā, kas izmaksājis 75 000 eiro (52 710 latus).

Lielbritānijas konservatīvo ministri un Eiropas Parlamenta locekļi jau asi reaģējuši uz šo “Daily Telegraph” publikāciju, kas atklātībā nonākusi neilgi pēc tam, kad EK pieprasīja budžetu palielināt par 4,9%.

Lielbritānijas Eiropas lietu ministrs Deivids Lidingtons norādīja, ka šie dati pierāda, ka komisijai pašai jāsamazina savi izdevumi, pirms varētu tikt atbalstītas tās budžeta palielināšanas prasības.

Lielbritānijas Pētnieciskās žurnālistikas centra iegūtā informācija arī liecina, ka EK prezidents Žozē Manuels Barrozu 2009. gada septembrī ir iztērējis 28 000 eiro (19 678 latus) par četru nakšu pavadīšanu “New York Peninsula” viesnīcā. Barrozu apmetās piecu zvaigžņu viesnīcā, kurā istaba maksā 780 eiro (548 latus) pa nakti, astoņu asistentu pavadībā, kamēr tika apmeklēts ANO klimatu izmaiņas samits.

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu