"Delna" neatbalsta nevienu prezidenta amata kandidātu • IR.lv

“Delna” neatbalsta nevienu prezidenta amata kandidātu

38
Andrius Ufartas, F64

Par pirmo soli korupcijas mazināšanā “Delna” uzskata KNAB šefa Vilnīša atlaišanu

Sabiedrība par atklātību “Delna” kā primāro soli korupcijas mazināšanā min Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša atbrīvošanu no amata, vēsta aģentūra LETA.

“Delnas” padomes priekšsēdētāja Inese Voika sacīja, ka biedrība izstrādājusi programmu “Pirmie 10 soļi, lai atgūtu nozagto Latviju”, kurā apkopotas pamata lietas, kuras nepieciešams izdarīt korupcijas mazināšanai.

Voika uzskata, ka Vilnītis ir diskreditējis sevi kā KNAB vadītāju un būtu nepieciešams pilnveidot KNAB priekšnieka atlases kārtību un kritērijus.

Otrajā programmas punktā “Delna” norādījusi nepieciešamību partiju finanšu jomā samazināt atkarību no partiju sponsoriem, nosakot ievērojamus tēriņu ierobežojumus vai pilnībā aizliedzot politiskās reklāmas, kā arī samazinot no privātpersonām atļauto ziedojumu un biedru naudas griestus. Tāpat būtu jānosaka kriminālatbildība par partiju “melnajām kasēm” un citiem finanšu pārkāpumiem.

Biedrība uzskata, ka jāatceļ slēgtie balsojumi Saeimā, jo deputātiem jāspēj pamatot savu lēmumu un uzņemties par to atbildību. Arī deputātu imunitāti “Delna” minēja kā lieku, pamatojot, ka Latvija uzskatāma par tiesisku valsti, kurā aizsardzību no valsts institūciju patvaļas nodrošina tiesu vara.

Voika arī atzīmēja, ka nepieciešama efektīvāka tiesu darba nodrošināšana, mazinot iespēju nepamatoti kavēt tiesu procesu, kā arī augsti standarti Satversmes tiesas tiesnešu kandidēšanai. “Delna” uzskata, ka mediju īpašnieku atklātība ir viens no soļiem korupcijas mazināšanā. Jāstiprina arī sabiedrisko mediju neatkarība, depolitizējot to pārraudzības modeli un nodrošinot atbilstošu finansējumu.

Vienā no programmas punktiem minēts, ka jāpalielina iespēja sabiedrībai iesaistīties lēmumu pieņemšanā, tostarp jāievieš pašvaldību referendumi ar iedzīvotāju iespēju balstot par domes atlaišanu un citiem jautājumiem, un jādod iedzīvotājiem lielākas iespējas piedalīties Saeimas darba kārtības veidošanā.

Biedrība arī akcentēja, ka jāmaina pieeja kapitālsabiedrību vadības iecelšanā, virzot skaidrus un augstus profesionalitātes kritērijus valsts un pašvaldību uzņēmumu amatpersonām.

“Delna” arī paziņoja, ka tā neatbalsta nevienu no esošajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem, un aicina laikus atklāt citus kandidātus, aģentūru LETA informēja biedrības direktors Kristaps Petermanis.

Jau ziņots, ka “Delna” aicina rīt, 2.jūnijā, no pulksten 8.30 pulcēties ikvienu, kurš ir pret oligarhu varu un Latvijas nozagšanu, par tiesisku valsti un stipru KNAB. “Delna” plāno ar plakātiem un sarkanajām kartītēm izteikt savu neapmierinātību par oligarhu ietekmi, kā arī iedot deputātiem izstrādāto programmu. Biedrība aicina iedzīvotājus nākt ar savām sarkanajām kartītēm un vēstījumu deputātiem, lai vēlāk tos nodotu Saeimai.

Komentāri (38)

Edzs 01.06.2011. 23.40

_..”Delna” aicina rīt, 2.jūnijā, no pulksten 8.30 pulcēties ikvienu, kurš ir pret oligarhu varu un Latvijas nozagšanu, par tiesisku valsti un stipru KNAB. “Delna” plāno ar plakātiem un sarkanajām kartītēm izteikt savu neapmierinātību par oligarhu ietekmi.._
~~~
nu ists kurzemnieku gaisaa paraushanas saiets ka no Julija Lacha romana, noskanjai vel dereja ja ne macitajs tad dirighents ar kori kas Saeimai zem logiem dzied garigas dziesmas “Put vejinji”, “Daugavs abas malas nekad nesadalas”, “Melna chuska miltus mala”.
lai uz atvadam vienotos kopiga lasta pret korupciju ar sarkanam kartitem bus par maz, specigak butu ja pirms dotos uz taisnigaku pasauli visi sev mutes aizlimetu.

+3
-2
Atbildēt

0

Normunds 01.06.2011. 19.18

Jā viss ir labi un pareizi, tikai kas par vēlu tas par skādi. Vienīgais ko var izdarīt bez “lamas” laika mašīnas ir atbalsta liegšana abiem prezidenta kandidātiem, tie abi kaut kā neiet kopā ar korupcijas apkarošanu. Bez tam nav zināms, kas rakstīts A. Lemberga lugā “Valsts prezidenta vēlēšanas”, varbūt paredzēts Zatleru atstāt, lai ievelk valdībā ari SC oligarhus.

+2
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > Normunds 01.06.2011. 21.09

    ..A. Lemberga lugā “Valsts prezidenta vēlēšanas”, varbūt paredzēts Zatleru atstāt, lai ievelk valdībā ari SC oligarhus
    ________________________________________—
    Baidīsies pārkombinēties.

    Lai gan – ir jau šie shēmotāji gana “augstgarīgi”, lai samudžīnātu savas kombinācijas tā, ka paši var sapīties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

juhans 01.06.2011. 22.14

Skaisti. Te nu ir reāli priekšlikumi. Pret tiem nevar iebilst. Vienīgi, nākošais solis – kā tos dabūt gatavus? Piemēram, pirmo punktu, par kura vajadzību droši vien pārliecināto netrūkst. Bet vezums, kā nekust, tā nekust no vietas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu