Velosatiksmi atļauj tikai vienā sabiedriskā transporta joslā • IR.lv

Velosatiksmi atļauj tikai vienā sabiedriskā transporta joslā

23
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Rīgas dome solījumu ļaut braukt pa sabiedriskā transporta joslām izpilda daļēji

Rīgas domes solījums no 1.jūnija atļaut velosipēdistiem braukt pa sabiedriskā transporta joslām īstenots tikai daļēji, un pagaidām velosatiksme atļauta tikai pa Bauskas ielas sabiedriskā transporta joslām, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Satiksmes departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Dišlere.

Dišlere skaidroja, ka no trešdienas Bruņinieku un Avotu ielas sabiedriskā transporta joslas velobraucējiem tomēr vēl nebūšot pieejamas, jo radušās problēmas ar zīmju uzstādīšanu. Tā kā uz abām ielām ir vienvirziena satiksme, autovadītāji var nerēķināties ar pretējā virzienā braucošajiem velosipēdistiem. Ceļu satiksmes eksperti šobrīd meklējot variantus, kā šo jautājumu risināt un kādas zīmes būtu uzstādāmas atbilstoši ceļu satiksmes likumam.

Dišlere vēl nevarēja pateikt, kad arī Avotu un Bruņinieku ielā atbilstoši solītajam velosipēdisti varēs braukt pa sabiedriskā transporta joslām, taču pie tā tiekot strādāts.

Jau ziņots, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) 27.aprīlī velosezonas atklāšanas preses konferencē sacīja, ka šogad visu vasaru eksperimentālā kārtā velobraucējiem būs atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslu trīs ielās – Avotu, Bruņinieku un Bauskas ielā. Šāds kompromiss panākts ar drošības speciālistiem un ceļu satiksmes ekspertiem.

Ja iecere izrādīsies veiksmīga, velosipēdisti pa sabiedriskā transporta joslām varētu braukt ne tikai eksperimentālā kārtā, bet arī turpmāk.

Sabiedriskā transporta joslu izmantošana velosatiksmei ir plaši izplatīta prakse Eiropā un pārējā pasaulē. Kā viena no veiksmīgiem piemēriem šādiem noteikumiem tiek minēta Francijas galvaspilsēta Parīze.

Komentāri (23)

mxblack 01.06.2011. 12.56

Gan Zivtiņš, gan Timrots, gan pārējie velosipēdistu pamācītāji diemžēl ir pārliecināti, ka autobraucēji CSN ievēro perfekti un tos nekad nepārkāpj, tikai velosipēdisti. Tā ir nelietība no viņu puses un velosipēdistu pasviešana zem automašīnu riteņiem, jo tā tiek radīta situācija, kad jebkura autobraucēju visatļautība pret velosipēdistiem ir tikai apsveicama un atbalstāma, toties velosipēdus pa ielām ir jāstumj tikai pie rokas, bet braukt ar tiem drīkst tikai pa zvēru takām un vietam kur nebrauc auto. Neviens CSN punkts nekur un nekad neliek stumt riteni pie rokas, bet attiecībā par gājēju pārejām tad tā arī vajadzēja ierakstīt CSN ka pāri ielai to ir jāstumj, kaut iela ir tukša. Pie pārejām faktiski velosipēdi pēķšni nemaz nav izgudroti un tie ir pazuduši no Pasules. Un tad nu katrs izdomā ko prātiņš atļauj lai novērstu šo farsu. Bet Latvijā tādi ir ļoti daudzi likumi. Tie ir interpretējami pēc sirds patikas. Tā arī CSN attiecībā uz velosipēdistiem katrs interpretē kā tīk pilnīgi oficiāli. Tāpēc Jau Latvija nevar būt zaļa valsts, ka šeit likumus diktē autobraucēji, bet velosipēdisti ir padarīti par visekstremālākajiem idiotiem un pašnāvniekiem, kuri nespēj atbildēt par savu rīcību, bet gan traucēt zivtiņiem un timrotiem braukt pa ielām viņu kūpošajās un smirdošajās automašīnās.

+2
0
Atbildēt

0

mxblack 01.06.2011. 12.35

Es sistemātiski jau ilgu laiku izmantoju šo Bauskas ielas joslu, jo tā visdrošāk šeit šajā virzienā varu pārvietoties. Šeit ļoti bīstamas ir automašīnas kuras uzskata ka visi brauc par lēnu un tās apdzen. Tad nu tikai skaties kurp sprukt lai nenosistu, sevišķi braucot ar gaismām tumsā. Arī man ir spilgta gaismiņa, bet vai tad atsaldētos tas interesē? Ar autobusiem īpašu nepatikšanu šajā posmā nav bijis, Bišumuižas “šaurumā” un pretī “Trojas” rūpnīcai gan ir bijušas tad, kad abās pusēs ir sniega vaļņi, bet ietves ir kā dziļas kupenas.

+1
0
Atbildēt

0

anita_meistere 01.06.2011. 15.41

gribētos redzēt, kā šis te marazms izskatīsies CSN jaunajā grāmatiņā.

0
0
Atbildēt

1

    mxblack > anita_meistere 01.06.2011. 16.03

    Es pat neceru ka Lukstiņš & co būtu spējīgi uzrakstīt loģiskus noteikumus priekš velosipēdistiem, tā šķiroties no kādas daļiņas autobraucēju prioritāšu. Velobraucējiem šie noteikumi ir viens vienīgs haoss. Vienā pantā priekš autobraucējiem tiem pagriežoties ir jāpalaiž gājēji un pārējais transports, tāpat izbraucot no stāvlaukumiem, benzīntankiem un pagalmiem, bet sadaļā velosipēdistiem ir teikts ka velosipēdistam jebkurā šajā gadījumā ir jādod ceļš automašīnām. Protams ka autobraucējs mierīgi vadās pēc otrā varianta un brauc virsū velosipēdistam, jo labi zin ka tiesas gadījumā CSN var intrpretēt pēc vajadzības. Vai tas nav gudri? Lukstiņš & Co zin ko dara, lai tie sūda riteņbraucēji te šiem nemaisītos pa kājām, bet ja kādu samals tad viņš pats būs vainīgs ka tur brauca.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu