Zatlers atkāpsies, ja referendumā Saeimu neatlaidīs • IR.lv

Zatlers atkāpsies, ja referendumā Saeimu neatlaidīs

24
Foto: Lita Krone, LETA

Prezidents apsvēris iespēju mazināt oligarhu ietekmi valdībā arī bez Saeimas atlaišanas

Valsts prezidents Valdis Zatlers atkāpsies no prezidenta amata, ja viņu pārvēlēs amatā, bet tauta referendumā nobalsos pret Saeimas atlaišanu, tā Zatlers sacīja svētdienas vakarā telekompānijas LNT veidotajā prezidenta kandidātu diskusijā.

Zatlers arī komentēja, kā nonācis pie lēmuma rosināt Saeimas atlaišanu, ko pieņēmis sestdienas vakarā stundu pirms tiešraides uzrunas, pēc tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, premjeru Valdi Dombrovski (abi “Vienotība”), kā arī ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru.

Prezidents sacīja, ka viņam bijušas trīs iespējas – izteikt savu vērtējumu par situāciju valstī, panākt oligarhu ietekmes mazināšanu valdībā bez Saeimas atlaišanas, vai arī panākt pārmaiņas, atlaižot Saeimu. 

„Ja kompromiss ar oligarhiem ir tāds, kas kļūst par bezkompromisa pakļaušanos, tas nenāk par labu Latvijai un tas veicina gan poltisku, gan ekonomisku stagnāciju,” sacīja Zatlers, kā argumentu piesaucot to, ka Latvijas IKP izaugsme 2011.gada pirmajā ceturksnī būtiski atpaliek ne tikai no Igaunijas, bet arī no Lietuvas.

Versiju par izmaiņām valdībā par neiespējamu atzinuši Dombrovskis un Āboltiņa. „Ja valdības vadītājs nevar atbildēt, kā viņš var mazināt savu atkarību no konkrētas interešu grupas vai konkrēta cilvēka, un ja viņš ar to ir samierniecisks, (..), ja Saeimas priekšsēdētāja uz jautājumu, vai redz citu politisko koalīciju Saeimā, saka nē, tad politiskais manevrs ir tik šaurs, ka neesam droši, ka Saeima var risināt jautājumus,” skaidroja Zatlers.

„Visai varai jāpieder Saeima un rīcībspējai jābūt ministru prezidenta rokās. Bet mēs redzam, ka tā ir kaut kur citur. Mēs visi to redzam jau vairāku gadu garumā,” teica Zatlers.

 

Prezidents arī apgalvoja, ka viņa rīcībā nav nekādu citu papildu ziņu par pēdējiem notikumiem, kādu nebūtu sabiedrības rīcībā.

 

Komentāri (24)

Anete Vītola 29.05.2011. 21.34

Zatlera kungs var neuztraukties, jo tauta nobalsos par Saimas atlaisanu!!!

+5
0
Atbildēt

1

    andris_tomasuns > Anete Vītola 29.05.2011. 23.09

    Ja tauta nenobalsotu tagad par Saeimas atlaišanu, tas būtu kaut kas fenomenāls, tāpēc piekrītu, ka tauta par to parūpēsies..

    0
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 29.05.2011. 20.23

Šķiet, ka Zatlers ir ļoti stipri pie sirds ņēmis žurnālistu un ekspertu komentārus par to, cik maz rīcībspējas ir prezidentam pēc esošās Satversmes, lai pierādītu, ka viņš var kājām gaisā sagriezt 20 gadus pastāvošu politisko sistēmu

+3
0
Atbildēt

0

kdaljajev 30.05.2011. 14.21

Saeima Zatleru pārvēlēs,jo nemaz tik daudz balsu netrūkst.No ZZS noteikti atradīsies valstiski domājoši deputāti,kuri saprot ka nevar klaji ignorēt tautas vēlēšanos.No SC arī varētu būt dažas balsis neizvirzot nekādus nosacījumus.Bērziņam vajadzētu noņemt savu kandidatūru.Balsojumus par pabalstiem un valodām vajadzētu organizēt vienā laikā ar Saeimas atlaišanu,lai lieki netērētu naudu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu