Fliks pārsūdzēs lēmumu par aizliegtu amatu ieņemšanu • IR.lv

Fliks pārsūdzēs lēmumu par aizliegtu amatu ieņemšanu

27
Foto: Nora Krevņeva, F64

Raidījums: “airBaltic” vadītājs sodīts par aizliegtu amatu savienošanu

Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS “airBaltic Corporation” (“airBaltic”) prezidents Bertolts Fliks pārsūdzēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu par aizliegtu amatu ieņemšanu un “veiks citas darbības pēc nepieciešamības”, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz “airBaltic” korporatīvo komunikāciju viceprezidentu Jāni Vanagu.

LTV raidījums “De facto” svētdien vēstīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sodījis Fliku par aizliegtu amatu ieņemšanu, tādējādi pārkāpjot likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā” normas.

Atsaucoties uz publiski pieejamo informāciju, raidījums vēsta, ka KNAB sodījis Fliku, jo amatpersona bijusi valdes loceklis valsts kapitālsabiedrībā un vienlaikus valdes priekšsēdētājs un valdes loceklis privātā kapitālsabiedrībā (SIA), nesaņemot ienākumus, bet gūstot ikmēneša atlīdzību par konkurences ierobežojumu, kā arī izpilddirektors SIA, par aizliegta amata pienākumu pildīšanu, gūstot ienākumus.

Birojs uzskata, ka amatpersona likumu pārkāpusi, jo “pēc iecelšanas valsts amatpersonas amatā septiņu dienu laikā neziņoja, ka papildus valsts amatpersonas amatam ieņem aizliegtus amatus un vienlaikus nelūdza sevi atbrīvot no amatiem, kas viņam aizliegti, pārkāpjot valsts amatpersonai noteikto amata savienošanas ierobežojumu izpildes kārtību,” norāda “De facto”.

KNAB minētajai amatpersonai šā gada 8.martā uzlicis naudas sodu 200 latu apmērā, tas ir lielākais naudas sods, kāds šā gada pirmajos trijos mēnešos piemērots amatpersonām, kas par līdzīgiem pārkāpumiem izpelnījušās naudas sodu, norāda “De facto”.

Sodītās personas vārdu birojs neatklāja, taču vaicāts, vai tas ir “airBaltic” vadītājs Bertolts Fliks, KNAB raidījumam ne apstiprināja, ne arī noliedza šīs ziņas.

Iepriekš Fliks no komentāriem kameras priekšā atteicās, tomēr rakstiskā komentārā “airBaltic” pārstāvis Jānis Vanags norādīja, ka “Vācijas pilsonis Bertolts Fliks nav uzskatāms par Latvijas valsts amatpersonu un šī pozīcija tiek aizstāvēta likumā noteiktajā kārtībā. Pirms šis jautājums likumā noteiktajā kārtībā ticis pilnīgi atrisināts, komentāri netiek sniegti, lai izvairītos no spekulācijām un kampaņām.”

“De facto” vēsta, ka no Flika deklarācijā sniegtajām ziņām secināms, ka viņš līdztekus darbam “airBaltic” padomē, bijis valdes loceklis un saņēmis atlīdzību vēl vismaz divās privātās kompānijās – pašam Flikam daļēji piederošajās “Baltijas aviācijas sistēmās” un “airBaltic” piederošajā “Baltic Airlines”. Likums to liedz, ja vien amatpersona nav saņēmusi šādu atļauju. Flikam šādu atļauju neviens nav devis un arī Satiksmes ministrijai viņš nav lūdzis atļauju amatus savienot. Par “airBaltic” prezidentam uzlikto sodu satiksmes ministrs gan nebija informēts, vēsta raidījums.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu