Latvija saņem "skaidru atbalstu virzībai uz eirozonu" • IR.lv

Latvija saņem “skaidru atbalstu virzībai uz eirozonu”

40
Avots: AFP/LETA

Sarunu partneri uzteikuši starptautisko aizdevēju misijas nobeigumu, ekonomikas rādītājus

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Pasaules Bankas (PB) sanāksmēs Latvijas delegācija saņēmusi “skaidru atbalstu virzībai uz eirozonu”, aģentūru LETA informēja finanšu ministrs Andris Vilks (JL, “Vienotība”).

“Svarīgi, ka šīs vizītes laikā ir gūts skaidrs atbalsts mūsu mērķim pievienoties eirozonai, jo ekonomikas sakārtošana atbilstoši eirozonas kritērijiem pirmām kārtām veicina Latvijas ekonomikas un finanšu sistēmas stabilitāti un sniegs mūsu valstij papildu izaugsmes iespējas,” sacīja Vilks.

Aizvadītajā nedēļā Latvijas delegācija uzturējās Vašingtonā, kur piedalījās SVF un PB Pavasara sanāksmēs, kā arī tikās ar vairākām augstām starptautisko institūciju amatpersonām. Tās atzinīgi vērtējušas Latvijas līdzšinējos centienus ekonomikas un finanšu sistēmas sakārtošanā un virzībā uz tālākiem izaugsmes izaicinājumiem un dalību eirozonā.

Sarunu partneri ļoti atzinīgi novērtējuši Latvijas sasniegtos makroekonomiskos rādītājus, veiksmīgu pārskata misijas noslēgumu, kā arī uzsvēra nepieciešamību turpināt īstenot ilgtspējīgas izaugsmes pamatā esošās strukturālās reformas un fiskālās disciplīnas pasākumus.

Kā svarīgākie globālā mēroga izaicinājumi SVF un PB sanāksmēs tika diskutēti nevienmērīgais izaugsmes temps attīstības un attīstītajās valstīs, kā arī nepieciešamība pēc SVF kā uzrauga lomas stiprināšanas, lai nākotnē izvairītos no finanšu krīzes atkārtošanās.

Lai Eiropas Savienība (ES) varētu lemt par kādas valsts pievienošanu eirozonai, tai vispirms jāizpilda Māstrihtas kritēriji. Tie paredz, ka valstī, kas pretendē uz dalību Eiropas Monetārajā savienībā, inflācija nedrīkst vairāk kā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt vidējo gada inflācijas rādītāju trijās ES dalībvalstīs ar viszemāko patēriņa cenu kāpumu. Eirozonas kandidātvalstī budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no IKP, bet valsts parāds – 60% no IKP. Latvija plāno eiro ieviest 2014.gadā.

Komentāri (40)

Eva Jēkabsone 20.04.2011. 15.29

Singra – no valsts cilvēki prom brauc ne jau tāpēc, ka kāds par Eiro ieviešanu valdībā un medijos runā, bet lielā mērā tāpēc, ka ir neizturama nemitīgā negāciju un žēlošanās jūra, kas ir visapkārt un kuru rada līdzcilvēki. Un man simpatizē šīs valdības stils – runāt labu, izcelt labo gan tepat Latvijā runājot, gan ārpus tās. Pozitīvisms un ticība sev ir Igauņu panākumu atslēga. Viņu valdības vīri un sievas nemitīgi slavē un liela Igauniju (par visiem sīkumiem, padarot tos par lieliem un vērtīgiem), arī ierēdņi, un gan jau arī liela daļa sabiedrības. Mums ir nacionālais sports – žēlošanās, kurš noteikti pārspēj orentēšanās sportu un citus tā masveidīgumā, liekas, ka bez Godmaņa šausmu stāstiem un biedēšanu nemākam dzīvot – mums vajag mūžīgo drāmu. Pareizi Vilks dara, ka kladzina apkārt par Latvijas pozitīviem rādītājiem – kādi nu tie ir, bet ir. Un gan jau arī panāksim IIN samazinājumu, demogrāfijas uzlabošanos un saprātīgus izdevumus valsts pārvaldē.

+14
-1
Atbildēt

6

    Ieva > Eva Jēkabsone 21.04.2011. 09.20

    Kristine3300 >> es nerunāju, ka Eiro ieviešana ir kas labs vai slikts, un kas tas ir iemesls cilvēku prombraukšanai. Es runāju par stratēģiju un mērķiem un kas ir svarigākais uz doti bridi Latvijai- savilkt jostaa vēl divus gadus un sasniegt Eiromērķi vai neforsēt, bet censties uzlabot ekonomisko situāciju Latvijā. 2 gadi, pie esošās situācijas, tas ir ļoti daudz.
    Cilvēki noteikti nebrauc prom lielā pozitivisma dēļ, vai apkārtējās žēlošanās dēļ. Citi žēlojas, piekritu, bet kā ir tām ģimenēm, kurām ir jāizaudzina divi vai vairāk bērni ģimenē, un situācija liekas bezceriga. Ko tad, Stay positive?! / Positīvie rāditāji ir Vilka k-ga un citās deputātu excel tabulās, bet nezkāpēc tas nesakrit ar situāciju pēc būtibas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Eva Jēkabsone 20.04.2011. 15.58

    Kristīn, man gan izskatās, ka prom brauc bezcerības dēļ. Ja cilvēki varētu kaut cik normāli iztikt un cerēt palikt dzīviem līdz pensijai un mazliet pēc, tad tikai negatīvu pļāpu dēļ daudzus ar mietu nevarētu uz lidostu aizdzīt.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva > Eva Jēkabsone 24.04.2011. 12.33

    Katram ir savs viedoklis / Priecigus Svētkus!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Eva Jēkabsone > Eva Jēkabsone 21.04.2011. 13.09

    Singra – Eiro ieviešana nav naudas samainīšana un kaut kāda 2 gadu plāna izpilde. Māstrihtas kritēriju izpilde ir tieši tā, kas mums palīdzētu beidzot realizēt Jūsu pieminēto ekonomiskās situācijas uzlabošanu. Ekonomikas situācija laba būs tad, kad būs mums cenu stabilitāte, zemas procentu likmes, lai valsts var aizņemties naudu un to arī spēt atdot un neveidot milzu valsts parādu, kad budžeta deficīts būs zems. Tāpēc ir samērā aplami šīs lietas nodalīt – un kāpēc jānodala – kāpēc atkal pašiem jāizgudro velosipēds? Pēc piedzīvotā ar Grieķiju, Īriju un nu arī ar Portugāli, es arī piekrītu, ka Eirozonas valstīm ir obligāti jāsaskaņo savu valstu budžeti, lai izvairītos no bezatbildības, ko valdības piekopj. Nevienam nepatīk, ka nav līdzekļu – bet nekas nenokā nerodas.
    Un ja par braukšanu prom – es arī izmantoju šīs man dotās iespējas – gan strādāju ārpus Latvijas, un tagad mācos. Bet vienmēr atgriežos. Un no domas par pozitīvismu neatkāpšos – nīdētāji nevienam nepatīk un nevienam nav vajadzīgi, kā arī viņiem īsti nekas neizdodas dzīvē – pašu attieksmes dēļ – tā kā atliek izvēlēties.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > Eva Jēkabsone 20.04.2011. 17.49

    Redzu, Tu tāds visam ticīgs un briesmīgi nabadzīgs gaudulītis.Vai negribi nopelnīt? Šorīt saņēmu e-pastā, tainsi kā priekš Tevis. Nelaid garām iespēju izrauties no šausmonīgās Latvijas ikdienas:
    Dear Sir/Madam,

    I am sorry to encroach into your privacy in this manner, I found your listed in the Trade Centre Chambers of Commerce directory here in Japan, I find it pleasurable to offer you my partnership in business of $40 Million United States Dollars , I only pray at this time that your address is still valid. I want to this solicit your attention to receive this money on my behalf. The purpose of my contacting you is because my status would not permit me to do this alone. When you reply this message, I will send you the full details and more information about myself and the funds.If interested, please reply through my alternate Email: [email protected]

    Mr.Suzuki Takuya Yuki.
    (Head of Account Dept, Tokyo Mitsubishi Bank, Tokyo, Japan)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    b-b > Eva Jēkabsone 21.04.2011. 17.29

    Jā,nu šobrīd mēs faktiski realizējam tās pašas reformas,ko pēc naftas krīzēm 70.tajos gados UK ar Tečeri un ASV ar Reiganu. Inflācija tika samazināta dramatiski, valsts tēriņi samazinājās, peļņas rādītāji atgriezās. Viss skaisti. BET. ir arī šādas tādas negatīvas sekas: 1)ārkārtīgi pieauga sociālā nevienlīdzība 2)Bezdarba (pie tam strukturālie) rādītāji jo sevišķi Eiropas valstīs pieauga un ir relatīvi augsti (salīdzinot ar 20.gs.50.tiem, 60tiem gadiem) un patiesībā arī izaugsme valstīs, kas pārņēma šo neoliberālo modeli nav bijusi tāda, kāda tā bija keinsisma periodā, ko šobrīd jau dēvē par “zelta ēru”. Pārņemot šo modeli, finanses būs lieliskā kārtībā. Bet jārēķinās, ka ilgtermiņā redzēsim augstākus bezdarba rādītājus, kā arī ik pa laikam “iebrauksim” finanšu krīzēs, kas pāries arī uz ekonomiku (skat. 2008.gadu ar vēl nebeigušos turpinājumu), jo šī politika ir brīnišķīga finanšu sfērai, bet ne reālajai ekonomikai. Un diemžēl pagaidām “ārpus” neoliberālās bildes ekonomiskajās politikās problēmas netiek risinātas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 20.04.2011. 21.31

Ja nāksies vēl papildus parādnieku trio – Īrija, Grieķija un Portugāle, vēl sākt glābt Spāniju + nedod Dievs vēl Itāliju, tad eiro gaida skumji laiki, jo tādas naudas vēl pašlaik nav, ja tās nav, tad to nodrukās, bet kas notiek ar nodrukātu naudu, visiem Latvijā ir zināms jau kopš 90to sākuma….LB latus vismaz nedrukā ! Protams eiro ir jābūt mērķim, taču ne par katru iespējamo cenu. Svarīgāk ir turēt savas finanses kārtībā un nodrošināt labklājību savai tautai !

P.S. Izskatās, ka rezultāti Somijā var kļūt par nopietnu šķērsli parādnieku glābšanas plāniem Eiropas iekšienē !

+6
0
Atbildēt

0

mxblack 20.04.2011. 16.14

Arī man ļoti nepatīk kad man ir jādzīvo kā pēdējam nabagam, lai arī man ir darbs un specialitāte tajā. Gribētos jau rītu no rīta pamosties sakārtotā un bagātā valstī. Diemžēl visa tā iepriekšējo valdību plejāde, kura faktiski 20 gadus ir grāvusi, postījusi un laupījusi šo valsti, mūs ir nolikušas šodienas situācijā. Es ļoti ticu, ka lielakais vairums aizbraukušo, kad šeit ies labi, atgriezīsies ar visiem bērniem un turpinās pielietot tur iegūtās iemaņas un izpratni šeit. Es spriežu pēc saviem diviem dēliem, kuri strādā Anglijā. Nav tādas vēstules, kurās neizskanētu viņu milzīgās ilgas pēc Latvijas, pēc atgriešanās šeit uz palikšanu, ne tikai vasaras atvaļinajumā. Diemžēl parāds bankai šodien viņiem to liedz.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu