Pēc zemestrīces kādā Japānas AES izlīst radioaktīvs ūdens • IR.lv

Pēc zemestrīces kādā Japānas AES izlīst radioaktīvs ūdens

21
Sieviete uz divriteņa ceturtdien atkārtoti cietušajā Išinomaki pilsētā Mijagi provincē. Avots: AFP/LETA

7,1 balli stipra zemestrīce Japānā prasa trīs cilvēku dzīvības

Japānas ziemeļaustrumos ceturtdien notikusī zemestrīce izraisījusi neliela radioaktīva ūdens daudzuma izlīšanu atomelektrostacijā, piektdien paziņoja amatpersonas, vēsta aģentūra BNS.

Zemestrīce izraisīja ūdens izplūšanu no konteineriem uz grīdas Mijagi prefektūras Onagavas AES visu triju reaktoru ēkās, paziņoja Nukleārās un rūpnieciskās drošības aģentūra. Pagaidām nav skaidrs, no kurienes ūdens izlijis.

Visvairāk cietusi 2.reaktora teritorija, kur uz operāciju telpas grīdas izlijuši 3,8 litri no izlietotās kodoldegvielas rezervuāra.

Ceturtdienas vakarā Japānas ziemeļaustrumus satricinājusī 7,1 balli stiprā zemestrīce prasījusi trīs cilvēku dzīvības un vēl aptuveni 100 guvuši ievainojumus, atsaucoties uz ārkārtas dienestiem vēsta aģentūras LETA un AFP.

Katastrofu vadības aģentūra ziņo, ka cietuši vismaz 93 cilvēki, savukārt aģentūra “Jiji Press” ziņo par 130 ievainotajiem.

Pazemes grūdiens plašā teritorijā Japānas ziemeļos pārrāva elektrības padevi un bez elektrības ir joprojām aptuveni 3,6 miljoni mājsaimniecību. Elektrības padeves pārrāvums lika trīs atomelektrostacijās to dzesēšanas sistēmas pārslēgt uz ārkārtas elektropadeves līnijām.

Zemestrīce notika ceturtdien pulksten 23.32 pēc vietējā laika (pulksten 17.32 pēc Latvijas laika) 66 kilometrus uz austrumiem no Sendai pilsētas un tās spēks bija 7,1 balle. Zemestrīces epicentrs atradies 49 kilometru dziļumā, norāda seismologi.

Japāna vēl nav atguvusies pēc 11.marta deviņas balles spēcīgās zemestrīces, kas izraisīja postošu cunami. Dabas katastrofā bojāgājušo oficiālais skaits sasniedzis 12 608 cilvēkus, bet 15 073 joprojām tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu