Reirs: šeit nekā ļauna nav • IR.lv

Reirs: šeit nekā ļauna nav

24
Foto: Saeima
Indra Sprance

Šā gada budžeta grozījumus Saeimā plāno izskatīt un pieņemt nedēļas laikā, opozīcija asi kritizē steigu

Saeima ceturtdien nodeva skatīšanai Saeimas Budžeta un nodokļu (nodevu) komisijai šā gada budžeta grozījumus, pirmajā lasījumā tos plānots pieņemt rīt, bet galīgajā – pēc nedēļas.

Stiegu budžeta grozījumu izskatīšanas procesā asi kritizēja apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/ LNNK deputāts Imants Parādnieks. Viņš ironizēja, ka kopš Saeimas prezidija otrdien pieņemtā lēmuma sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi “nepilnu 20 stundu laikā deputātiem pārdabiski tika iedvesta vispilnīgākā izpratne par likumprojektu, ko tie ne nomodā , ne sapnī nav redzējuši”. Viņš apšaubīja, vai apjomīgos likuma grozījumus iespējams 24 stundu laikā “jēgpilni izskatīt” arī atbildīgajā Saeimas komisijā un svinīgi apsolīja, ka tad, kad VL-TB/LNNK būšot pie varas, valdības virzītie budžeta grozījumi tiks iesniegti laicīgi, tādējādi izrādot cieņu arī opozīcijas deputātiem un dodot laiku iepazīties ar šiem likuma grozījumiem.

Savukārt atbildīgās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāts Jānis Reirs (JL, “Vienotība”) noraidīja pārmetumus, norādot, ka par šā gada budžeta grozījumiem viņa vadītajā komisijā deputāti jau sprieduši pirms mēneša, turklāt toreiz tika apspriesti daudz skarbāki konsolidāciajs priekšlikumi, nekā tos satur patlaban piedāvātie likumu grozījumi. Reirs uzsvēra, ka uz nodokļu paaugstināšanas rēķina budžets tiek konsolidēts par 23 miljoniem latu, bet valsts pārvaldes izdevumi tiek samazināti par 6 miljoniem latu. “Šeit nekā ļauna nav, ” pavēstīja Reirs.

Ir.lv jau vēstīja, ka valdība pirmdien ārkārtas sēdē akceptēja grozījumus likumā par šā gada budžetu, kas paredz papildu ieņēmumus 48,2 miljonu latu apmērā.Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi 2011.gadam pēc grozījumiem plānoti 4,256 miljardu latu apmērā, savukārt budžeta izdevumi – 4,747 miljardu latu apmērā, vēstī LETA.

2011.gada budžeta plāns iepriekš paredzēja nodokļu ieņēmumos iekasēt 1 758 995 815 latus. Ar budžeta grozījumiem papildus plānots iekasēt vēl 48 242 716 latus, līdz ar to gada plāns noteikts 1 807 238 531 lata apmērā.

iepriekš šā gada konsolidētais valsts budžets tika plānots ar 4% deficītu, bet pēc grozījumiem deficīts saruks līdz 3,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Šajos rādītājos nav vēl ierēķināta pašvaldību budžeta rādītāju izpilde. Savukārt konsolidētais budžeta deficīts pēc starptautiskās ESA metodoloģijas būs 4,2% no IKP.

Valdība arī koriģējusi kopējo šī gada IKP prognozi, paredzot, ka, uzlabojoties gandrīz visiem ekonomikas rādītājiem, tas pieaugs par 279 miljoniem latu. Tiek plānots, ka kopējie budžeta ieņēmumi līdz ar to pieaugs par 102 miljoniem latu.

Lai gan ar budžeta grozījumiem izdevumi tiek samazināti par 6,7 miljoniem latu, kopējos rādītājos iekļauts izdevumu palielinājums, jo valdība papildus ierēķinājusi 16,7 miljonu latu izmaksu biodegvielas ražotājiem. Tāpat budžeta izdevumos ieskaitīti ministriju līdzekļu atlikumi uz pērnā gada beigām.

Savukārt papildus no ēnu ekonomikas valsts šogad plāno iegūt 45 miljonus latu.

Apstiprinātais mērķdotāciju apjomu pašvaldībām pēc grozījumiem noteikts 215 499 265 latu apmērā.

Jau ziņots, ka valdība iepriekš vienojusies par vairākiem nodokļu palielināšanas pasākumiem, ar kuriem šā gada budžetā papildus plānots iekasēt 22 752 001 latu, bet 2012.gadā – 47 501 912 latus. Savukārt budžeta izdevumi šogad tiks samazināti par 6 781 135 latiem, bet nākamgad – par 11 249 781 latu.

Lai izvērtētu budžeta grozījumus, šonedēļ Latvijā ieradušies starptautiskie aizdevēji. Šodien viņi tiksies ar ventspils mēru Aivaru Lembergu un pārējiem ZZS partiju vadītājiem.

 

Komentāri (24)

janisholsteins 06.04.2011. 16.35

Es maksāju deputātiem par to, lai viņi strādātu 40 stundas nedēļā. Tas nozīmē ne tikai sēdēšanu 1x nedēļā plenērsēdēs, un vēl 1x komisijā, bet PILNAS 40 stundas, kuru laikā viņiem pašiem jāiet uz ministrijām, pie konsultantiem, jālasa cauri dokumenti un jādara viss pārējais, lai pēc iespējas labāk sagatavotos izskatāmajiem jautājumiem.

Nespēj to – lasies! Prinči atradušies…

Nav pieļaujams, ka par likumprojektu, kurš jau vismaz 3 mēnešus ceļo cauri ministrijām un tiek plaši diskutēts presē, deputāts teiktu “nepilnu 20 stundu laikā deputātiem tika iedvesta izpratne par likumprojektu, ko tie ne nomodā , ne sapnī nav redzējuši”. Esi bijis pārāk slinks, lai sekotu līdzi, kāds likumprojekts tiek gatavots – lasies!

+5
-4
Atbildēt

0

mary75 06.04.2011. 09.32

Parādnieks laikam nesaprot, ka tie budžeta grozījumi ir jāpieņem, un, laikam nesaprot, kas tieši traucēja jau sen izstrādāt tos grozījumus un iedod apspriešanai.
Kaut arī tie grozījumi tālu no ideāla, bet, labāk tādi, nekā nekādi, acīmredzot, pagaidām labākus pieņemt nevar, un iemesli it kā saprotami, par tiem jau Vilks izteicires..
Vēl jau nav zināms, vai SVF tos akceptēs.
Izskatās, VL atkal sagribējās pazīmēties, tāpat kā ar to uzbraucienu Lieģim.
Vajag, tomēr, domāt, kam palīdzat ar tādiem uzbraucieni.

+5
-5
Atbildēt

3

    varbūt ka tā > mary75 06.04.2011. 11.28

    Reirs- šeit jau nav arī nekā laba!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 06.04.2011. 10.40

    Negribu aizstāvēt Parādnieku. Šķiet, šis tiešām ir klasiski opozicionārs izgājiens. Tomēr Vienotībai arī vajadzēja domāt, kad nepaņēma VL koalīcijā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > mary75 06.04.2011. 22.48

    Otra puse, pilnīgi pareizi – Vienotība ”atšuva” VL! no koalīcijas ļoti apkaunojoši, tad, lai arī rēķinās ar opozīciju un bauda divvientulību ar Lembergu, kas dod ”labus” augļus jau tagad ! Šī ātrā bīdīšana likumprojektiem ir īsti Kalvīšu laiku stilā un diemžēl vēl ir lietas, kas sāk atgādināt tos nepatīkamos laikus :(

    Par to darīšanu, kad pie varas Parādnieks gan komiski ir izteicies, protams, tāds moments pienāks, bet hop ir jāsaka, kad pārlekts !

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Agnese Lûse 06.04.2011. 10.58

Izskatās ka krāsniņu licējs,feldšers Parādnieks vēl joprojam dzīvo priekšvēlēšanu populismā un par to nākšanu pie varas stipri šaubos,jo ja uzlabosies ekonomiskā situācija,tad “pieprasījums” pēc radikāļiem jeb “stingrās rokas” stipri mazināsies :) !

+5
-9
Atbildēt

1

    lebronj2356 > Agnese Lûse 06.04.2011. 22.45

    Toties kleksītis, kas nekad un neko nav izdarījis māk varen gudri citus nolikt pievienojot dumjas bildītes !

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu