Arī Sīrijā ielās iziet tūkstošiem demonstrantu • IR.lv

Arī Sīrijā ielās iziet tūkstošiem demonstrantu

45
EPA/LETA
Dita Krauze

Drošības spēkiem izklīdinot protestētājus, vairāk nekā 100 ievainoto, viens miris

Sīrijas drošības spēkiem svētdien izklīdinot tūkstošiem demonstrantu valsts dienvidrietumu pilsētā Deraā, nogalināts viens un ievainoti vairāk nekā 100 protestētāju, atsaucoties uz vietējiem cilvēktiesību aktīvistiem, ziņo aģentūra BNS.

Drošībnieki atklāja uguni uz demonstrantiem no šaujamieročiem, kā arī raidīja asaru gāzi. Divi no cietušajiem ir smagā stāvoklī ar ievainojumiem galvā.

Protestantu sauklis bija: “Nē – ārkārtas stāvoklim!”. Ārkārtas stāvoklis Sīrijā ir kopš 1963.gada, kad ar apvērsumu pie varas nāca Arābu sociālistiskā partija “Baath”, kas ir ieviesusi vienpartijas sistēmu. Partijas līderis ir Sīrijas prezidents Bašars al Asads, kurš valsts un valdošās partijas vadību mantoja no sava tēva Hafeza al Asada pēc viņa nāves 2000.gadā.

Protestētāji Deraā aizdedzināja vairākas ēkas – valdošās partijas “Baath” biroju, Tiesu pili un divu mobilo sakaru kompāniju birojus. Viena no šīm kompānijām “Syriatel” pieder prezidenta Bašara al Asada brālēnam Rami Mahlufam.

Protesti pie Jordānijas robežas esošajā Deraā sākās piektdien, kad tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, pieprasot palielināt politiskās brīvības un apkarot korupciju. Piektdien drošības spēki, atklājot uguni, nogalināja četrus protestētājus.

Sestdien protesti Deraā turpinājās, lai gan pilsētā ieradās augstu amatpersonu delegācija pašvaldību ministra Tamera al Hidžeha vadībā, kas izteica līdzjūtību nogalināto tuviniekiem un solīja sodīt vainīgās vietējās amatpersonas.

Protestus Deraā veicināja arī tas, ka drošībnieki šajā pilsētā šomēnes aizturēja 15 skolēnus, jo viņi rakstījuši uz sienām saukļus, piemēram, “Tauta grib režīma gāšanu”. Tos viņi aizguvuši no plašajiem tautas protestiem Tunisijā un Ēģiptē, kur pēc vairāku nedēļu nemieriem atkāpās gadu desmitiem valdījušie prezidenti.

Sīrijas drošības spēki trešdien valsts galvaspilsētas Damaskas centrā izklīdināja aptuveni 150 protestētājus, kuri pie Iekšlietu ministrijas pieprasīja atbrīvot politieslodzītos. Protestētāji galvenokārt bija politieslodzīto radinieki.

Piektdien mazāki protesti notika Damaskā, valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā un piekrastes pilsētā Baniasā.

Atšķirībā no daudzām citām Tuvo Austrumu valstīm, Sīrijā līdz šim pēdējos mēnešos nebija notikuši plaši protesti.

 

Komentāri (45)

atispraulins 21.03.2011. 01.36

Pirms kāda laika NG bija diezgan plašs raksts par Sīriju, tajā skaitā Bašaru al Asadu. Radās tāds iespaids, ka viņš pats ir savā ziņā sistēmas gūsteknis, kuram nemaz nevajadzēja kļūt par prezidentu.

Kaut kādas reformas viņš ir veicis, taču pastāv iekšējā pretestība + protams bailes no fundamentālistiem. Katrā ziņā viņš labprātāk runā par oftalmoloģijas studijām Londonā.

+2
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 21.03.2011. 15.49

Nesaprotu tikai, kāpēc manu kaimiņieni, Līviju pieminēji.
tamburino Piedod, Livāna
____________________________________________
Līvijas mamma Livāna?Un vectēvs Lebanons?

+1
-1
Atbildēt

0

vupats 21.03.2011. 09.48

Neliels ieskats tajā, ko sauc oar “rietumu demokrātijas” ģeopolitiku.

http://www.gazeta.ru/column/lukyanov/3535081.shtml

+1
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu