Ēģiptes referendumā 77% atbalsta konstitucionālo reformu • IR.lv

Ēģiptes referendumā 77% atbalsta konstitucionālo reformu

23
Pūlis pie referenduma balsošanas iecirkņa Kairā sestdien sagaida vienu no Ēģiptes opozīcijas līderiem Muhamedu el Baradeju (centrā). Foto: EPA/LETA
Dita Krauze

Parlamenta vēlēšanas iecerēts sarīkot septembrī

Ar plašu pilsoņu līdzdalību aizvadīta pirmā brīvā balsošana Ēģiptē, sestdien lemjot par izmaiņām valsts konstitūcijā, kas ierobežo prezidenta pilnvaras, ziņo BBC.

Saskaņā ar referenduma rezultātiem konstitūcijas grozījumus atbalstījuši 77,2% referenduma dalībnieku, bet pret balsojuši 22,8%. Referendumā piedalījies 41% no 45 miljoniem balsstiesīgo pilsoņu, vēstī aģentūra BNS.

Bruņoto spēku augstākā padome, kas pārņēma varu pēc tam, kad pagājušajā mēnesī tautas protestu dēļ bija spiests atkāpties 29 gadus valdījušais autoritārais prezidents Hosnī Mubaraks, cer sarīkot parlamenta vēlēšanas septembrī, bet pēc tam – arī prezidenta vēlēšanas.

Bijušā prezidenta Hosni Mubaraka piekritēju uzbrukumi vienam no opozīcijas līderiem Muhamedam el Baradejam kļuvuši par skaļāko skandālu citādi visai miermīlīgā referenduma laikā. Pie balsošanas iecirkņa Kairā satrakotu jauniešu pūlis ar akmeņiem apmētāja politiķi, kuram nācās notikuma vietu pamest un doties balsot citur.

Konstitūcijas izmaiņas, par kurām lēmuši Ēģiptes vēlētāji, ietver prezidenta pilnvaru termiņu samazināšanu no 6 uz 4 gadiem, atrašanās šajā amatā ierobežojumu ar diviem pilnvaru termiņiem, ierobežojumu atcelšanu neatkarīgiem kandidātiem un citus grozījumus.

Grozījumus atbalstīja abi ietekmīgākie Ēģiptes politiskie spēki – Mubaraka Nacionālā demokrātiskā partija un opozicionārā „Musulmaņu brālība”, taču asākie līdzšinējā režīma pretinieki uzskata , ka šie grozījumi nav pietiekami un prasa izstrādāt jaunu valsts pamatlikumu, ieviest Ēģiptē patiesi neatkarīgu parlamentu. „Vairums cilvēku, kas rosināja revolūciju, teiks nē”, balsojumu pirms referenduma komentējis el Baradejs.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu